2020. október 29.
//
Nárcisz névnap

Az ember legjobb társa az oroszlán

2020. szeptember 15. 11:00
Kikerült Kolodko Mihály harmadik, Kislány és az oroszlán miniszobra is Veszprémbe, melyet az A1-Sped Kft. felkérésére készített.

Az alkotást ezúttal a Séd partján, a Margit romokhoz közel kell keresni, melynek témáját a turizmus és a történelem ihlette. A megrendelő A1-Sped Kft. egyrészt mindenképpen szeretett volna egy kislányt ábrázoló szobrot, hiszen Veszprém a Királynék városa, s mondhatni minden kislány „királylány” szeretne lenni, másrészt Árpád-házi Szent Margit is itt nevelkedett gyermekként. Az oroszlán ebben az esetben kettős jelentéssel bír: mint az állatok királya, Kolodko Mihály javaslatára ő a királyfi a királylány mellett, emellett pedig a Veszprémi Állatkertet is szimbolizálja.

A szobor összességében 36 cm hosszú, 17 cm széles és 25 cm magas, a kislány figura bronzból készült, az oroszlán pedig mészkőből.

Az alkotás végleges nevéhez a javaslatokat ezúttal is a veszprémiektől várják, melyek közül a legjobbakra a cég közösségi oldalán lehet szavazni.

Kolodko Mihály és Török Balázs a legújabb alkotássalKolodko Mihály és Török Balázs a legújabb alkotással

A harmadik mű kihelyezésével pedig a kör is teljessé vált, azok ugyanis a múltat (Őr), a jelent (Utcazenész) és a jövőt is jelképezik (Kislány és az oroszlán). Emellett a tervezésnél azt is szem előtt tartotta a cég és az alkotó, hogy mindegyiknek kicsit más hangulata legyen: az Őr komolyságot, fegyelmet sugall, az Utcazenész vidámságot, míg a legújabb alkotás a helyszínhez hasonlóan csendességet – tudtuk meg Török Balázs ügyvezetőtől.

A cégvezető hozzátette, köszönettel tartoznak Veszprém Megyei Jogú Város képviselő-testületének tagjainak, akik egyhangúan elfogadták Kolodko Mihály miniszobrainak Veszprémben történő kihelyezését, illetve Brányi Mária alpolgármesternek és az ő elnöklésével vezetett Köztéri műalkotások munkacsoportjának, valamint Perlaki Claudiának, a munkacsoport vezetőjének, akik szintén közreműködtek a projekt eredményes létrejöttében.

Fotók: Török Balázs

Bertalan Melinda

További cikkek

Állami kitüntetést kapott Kőrösi Csaba
Állami kitüntetést kapott Kőrösi Csaba
Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára hétfőn Budapesten.
Találja meg a borban mindenki a saját ízlését
Találja meg a borban mindenki a saját ízlését
Csak őszintén: nem szégyen, ha egy párezres bor a kedvencünk, és az sem magától értetődő, hogy a csúcsborok mindenkinek ízlenek - mondja Both Gábor borász, akivel az Új Borkerekasztal kapcsán beszélgettünk.
Szólista alkat vagyok – interjú Ókovács Szilveszterrel
Szólista alkat vagyok – interjú Ókovács Szilveszterrel
Veszprémi származású, operaénekes, televíziós szakember, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. Bennünket az Opera új művészeti központjában, az Eiffel Műhelyházban fogad, és rögtön az öthajós csarnokot reprezentáló maketthez kalauzol, hogy megmutassa, hogyan is néz ki a 6,7 hektáros objektum, amely az Opera próba-, gyártó- és raktárközpontja lesz, termekkel, zenekari stúdióval, háziszínpaddal.
Megjelent a Séd folyóirat 28. száma
Megjelent a Séd folyóirat 28. száma
A Covid-sújtotta időkhöz mérten meglepően sok dolog történt Veszprémben az elmúlt két hónapban – ezekről olvashatunk a Séd folyóirat idei ötödik lapszámában.
A második világháború előtti utolsó békeéveket bemutató kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban
A második világháború előtti utolsó békeéveket bemutató kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban
A Magyar Világ 1938-1940 című kiállítás a világháború előtti utolsó békeévek társadalmát, eseményeit, gondolkodását mutatja be.