Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

Az egyetem legújabb fejlesztésével az emberek lelkébe is belátni

2020. szeptember 20. 4:01
Elkészült a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának legújabb fejlesztése, az egyedülálló Marketing Fókuszlabor. A fejlesztésnek köszönhetően a marketingfolyamatok mellett az emberek attitűdjeit is jobban ki lehet majd ismerni.

Ha eddig szóba kerültek az egyetemi laborok, a legtöbben különféle kémcsövekkel, műszerekkel felszerelt termeket láttak maguk előtt, ahol a mérnökök és annak készülő hallgatók mélyedhetnek el a tudományterületük rejtelmeiben.

A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának legújabb fejlesztése azonban most ezt a berögződést is ledönti azáltal, hogy az országban egyedülálló Marketing Fókuszlabort alakítottak ki az intézményben.

De hogy pontosan miért is hasznos egy ilyen központ és milyen kutatásokra alkalmas, amelyekre eddig nem volt lehetőség, arra a csütörtök délelőtti ünnepélyes megnyitón derült fény a Pannon Egyetemen.

A számos modern eszköz között, amelyek megtalálhatók a laborban, például rendelkezésre áll szemmozgást követő kamerarendszer is, ez alkalmas arra, hogy nyomon kövessék, egy reklámban mire figyel leginkább a fogyasztó.

A szemkamera nemcsak tudományos kutatásokban, de az üzleti világban is széleskörűen alkalmazható, online értékesítési felületek, weboldalak felhasználói magatartásának vizsgálatára is alkalmas. Segítségével a fogyasztói visszajelzések alátámasztása még megbízhatóbb. A szemkamerával bármilyen belső térben vagy képernyős felületen elhelyezett információ hasznossága tesztelhető és optimalizálható, akár külső helyszínen is.

Ezt dr. Veres Zoltán, a Pannon Egyetem Marketing Intézeti Tanszékének vezetője mondta el a rendszerről, hozzátéve, hogy a labor elkészülte egy hosszú út végeredménye, és a létesítmény hiánypótló szerepet tölt be a régióban. A szemkamerával felszerelt Marketing Fókuszlabor megrendelhető szolgáltatásai potenciális előnyt jelenthetnek az üzleti partnereknek, állami szervezeteknek, más oktatási intézményeknek, vagy bármilyen fogyasztói döntés előtt álló felhasználónak.

Dr. Veres ZoltánDr. Veres Zoltán

A Marketing Fókuszlabor jelentőségét emelte ki dr. Gelencsér András rektor is, aki egyenesen történelmi pillanatnak nevezte az egyetem életében ezt a labort, ami egyrészről újabb szintre emeli a marketing szakemberek képzését, másrészről azon túl, a társadalomban az emberek attitűdjeit is segít jobban kiismerni.

Az emberi attitűdök megértése minden probléma megoldása lehet, nem csak a marketingben, hanem a társadalomban és kultúrákban is

- fogalmazott a rektor.

Dr. Gelencsér AndrásDr. Gelencsér András

Tehát a Marketing Fókuszlabornak a társadalmi folyamatok megértésében és az üzleti világban is nagy jelentősége lesz a jövőben. A beruházás célja, hogy az egyetemi marketingkutatások során szerzett tapasztalatokat, tudományos eredményeket széles körűen elérhetővé tegye vállalati partnerei számára, bővítve ezáltal az intézmény szolgáltatási portfólióját.

Dr. Birkner Zoltán a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a megnyitóünnepségen hangsúlyozta, hogy a gazdasági fejlődés ma már elképzelhetetlen az innováció nélkül, ennek pedig az egyetemek a centrumai. Jelen projekt kapcsán kiemelte, hogy a marketinginnováció azért is olyan fontos, mert nem elég létrehozni egy új fejlesztést, eszközt, azt a piacon megfelelően kell tudni értékesíteni is.

Dr. Birkner ZoltánDr. Birkner Zoltán

A Pannon Egyetem ebben tett nagy előrelépést a fókuszlabor kialakításával, amely a későbbiekben a régió fejlődésében is kulcsfontosságú lehet, hangsúlyozta Ovádi Péter országgyűlési képviselő a rendezvényen, aki kitért a város és a Pannon Egyetem kapcsolatára is. Ahogy fogalmazott,

a 71 éves múltra visszatekintő egyetem ma már része a veszprémiek identitásának.

Ovádi PéterOvádi Péter

Arra a kérdésre, hogy először milyen területeken alkalmazzák a fókuszlabor által adott kutatási lehetőségeket, dr. Fehérvölgyi Beáta, a Gazdaságtudományi Kar dékánja adott választ, aki elmondta, hogy aktív hallgatóikkal igyekeznek részt venni minden városi és környékbeli kezdeményezésben, így kapcsolatban állnak az Európa Kulturális Főváros projektet lebonyolító csapattal is, de a Balatoni Körrel is régóta tart az együttműködés.

A gazdasági tudományterületeket szolgáló egyedülálló vizsgálati tér a Pannon Egyetem EFOP-3.6.2-16-2017-00017 azonosító számú „Fenntartható, intelligens és befogadó regionális és városi modellek” című projekt keretében valósult meg. A létesítmény kialakításához az egyetem 170 m2 alapterületen végzett felújítást. A Marketing Fókuszlaborban zajló vizsgálatok és kutatások megvalósításához egyedi audio- és videórendszer került kiépítésre, és speciális eszközök – fix és mobil szemkamerák, interaktív tábla – beszerzésére került sor. A beruházás értéke 56,5 millió forint, a megvalósítás a projekt szinte teljes futamidejét feltöltötte, 2,5 évig tartott.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere. 2024. március 26. 22:37 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Saját rekordját döntötte meg a Pannon Egyetem Pannon Egyetem Saját rekordját döntötte meg a Pannon Egyetem Annak ellenére, hogy a tavalyihoz képest országosan csaknem 5500-zal kevesebben nyújtották be jelentkezésüket valamely hazai felsőoktatási intézménybe, a Pannon Egyetemen idén is nőtt a jelentkezések száma. A legkeresettebb „pannonos” szak 2024-ben a Humántudományi Kar pszichológia képzése, ezt követik a Gazdaságtudományi Kar gazdálkodás és menedzsment, valamint a Műszaki Informatikai Kar programtervező informatikus nappali tagozatos alapképzései. 2024. március 19. 14:38 Szokatlan és izgalmas gyerekprogram indul a városban Kabóca Bábszínház Szokatlan és izgalmas gyerekprogram indul a városban A Kabóca Bábszínház fennállásának egyik fontos mérföldkövéhez érkezett decemberben, amikor új helyre költöztek a Deák Ferenc utcába, a vár lábához. Most már igazán otthonosan mozognak az új épületben, amit a közönségükkel együtt szeretnének felavatni márciusban.   2024. március 5. 21:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.