Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

110 millióból fejleszthetnek a veszprémi magánszállások

2020. szeptember 25. 4:00
Nyár elején írták ki azt a pályázatot, ami a legfeljebb nyolc szobával rendelkező magánszálláshelyeket segíti – Veszprémben 45 vállalkozás részesült összesen több mint 110 millió forint értékben a keretből.

A koronavírus nehéz helyzetbe hozta a turisztikai ágazatot: tavasszal gyakorlatilag hónapokra eltűntek a vendégek, és ez különösen a kisvállalkozásokat hozta nehéz helyzetbe. A kormány ezért úgy döntött, hogy a legfeljebb nyolc szobával rendelkező magánszállásadók szobánként akár egymillió forintos támogatást igényelhetnek felújításra, korszerűsítésre, a szolgáltatások színvonalának emelésére. Az igényelt összeget sokrétű fejlesztésekre költhetik a pályázók a kültéri beruházásoktól kezdve a bútorcserén vagy festésen át a napkollektorok beszerzéséig.

A veszprémi Fridához hasonló kisvállalkozások fejlődhetnek a pályázat révénA veszprémi Fridához hasonló kisvállalkozások fejlődhetnek a pályázat révén

A támogatásoknak köszönhetően több mint 670 vidéki panzió és további 74 száz szobánál kisebb panzió újulhat meg az országban. A kifejezetten magánszálláshelyeket célzó pályázati támogatás révén pedig több mint 14 ezer pályázó összesen közel 42 milliárd forint értékben valósíthatott meg fejlesztéseket, közülük 1656-an, több mint 5 milliárd forint értékben Veszprém megyében, 45-en, több mint 110 millió forint értékben pedig Veszprém városában – ismertette a számokat pénteki sajtótájékoztatóján Horváth Péter, a Kisfaludy Zrt. vezérigazgatója. A nyertes pályázóknak év végéig kell befejezniük a munkálatokat. 

Horváth PéterHorváth Péter

Az adatokat megismerve Porga Gyula polgármester is elégedettségét fejezte ki. Mint mondta, tavasszal teljesen leállt a turizmus, ami a veszprémi vállalkozókat is nagyon rosszul érintette, ráadásul akkor még nem is tudhattuk, meddig tart az áldatlan állapot. Nyáron aztán felpörgött a belföldi turizmus – különösen a Balaton népszerűsége ugrott nagyon –, ennek a hatását pedig Veszprémben is érezhettük. 

Porga GyulaPorga Gyula

Porga rámutatott: augusztus végéig harmadával csökkent a vendégéjszakák száma a városban az előző év azonos időszakához képest, ami ugyan komoly visszaesés, de ha figyelembe vesszük, hogy három hónapon át egyáltalán nem láttunk turistát, akkor érezhető, hogy nagyon erős nyarat zártunk. Ráadásul a polgármester abban bízik, hogy a visszaesés tovább mérsékelhető azzal, ha a  szezont kitolva az őszi hónapokban is megmarad a turizmus lendülete. Hozzátette: ez nem újkeletű célja a megyeszékhelynek, a Balaton és a Bakony térségeinek összefogása, a szezon egész évessé nyújtása is célja az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programnak. 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége A belföldi szállásfoglalók csaknem 80 százaléka két- vagy hároméjszakás üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre, a legtöbben az ország északi részére fognak utazni - közölte a szallas.hu pénteken. 2024. március 22. 11:16 A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak Bolond időjárást hozott magával 2024: mintha a természet folyamatosan egy hónappal előrébb járna, február végén már március végét idézően pompáznak a mandulafák, édes illattal töltve meg a levegőt, míg a Bakony árnyas fái között még hóvirágok kandikálnak ki az avarból. Bolond együttállás, de ha úgy nézzük, varázslatos. 2024. március 4. 11:35 Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Rekordévet zárt a Balatoni Hajózási Zrt., közel 2 150 000 utas közlekedett 2023-ban a BAHART járatain.  2024. január 30. 12:31 Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Szombaton kezdetét vette Európa leghíresebb farsangja, a velencei karnevál, a színes maskarát öltő emberek és a napokig tartó bulizás azonban nem csak Olaszország sajátja: februárban egymást érik a karneválok, ahol igazán látványosan űzhetjük el a telet, ha már tele van vele a hócipőnk. 2024. január 29. 15:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.