Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Palliumot küldött az érseknek a pápa

2020. október 2. 12:00
Az átadási ceremóniát a koronavírus miatt rendezték meg Veszprémben.

Június 29-én, Szent Péter és Pál apostolok ünnepén áldotta meg Ferenc pápa az elmúlt évben kinevezett metropolita érsekeknek szánt palliumokat a római Szent Péter Bazilikában. Mivel a koronavírus járvány miatt sokan – köztük Udvardy György veszprémi érsek – nem vehettek részt az ünnepi szentmisén, a pápa a vatikáni nagykövetek révén juttatta el a vállszalagokat azok új tulajdonosaihoz. A gyapjúból szőtt palliumot így végül szombaton, a veszprémi Szent Mihály Bazilikában vehette át a főegyházmegye feje.

Az “érseki vállszalag a Jó Pásztor alakját idézi, aki vállára veszi az elveszett bárányt, ugyanakkor pedig a metropolitai hatalom jelvénye, és az Apostoli Szentszékkel fennálló közösség jele is” – írta az egyházmegye weboldalán az érsek. 

A pallium kifejezetten a metropolita hivatali jelvénye a katolikus egyházi hierarchiában – a metropolita pedig az a vallási vezető, aki egy több egyházmegyéből álló egyházi tartományt irányít (a Veszprémi érseki tartományhoz a Veszprémi főegyházmegye mellett a Szombathelyi egyházmegye és a Kaposvári egyházmegye tartozik). Római szokás szerint a szalagot január 21-én megáldott bárányok gyapjából szövik. Az elkészült palliumot Szent Péter és Pál ünnepén szenteli meg a pápa.

A Veszprémi főegyházmegye élére tavaly kinevezett Udvardy György vállára Michael August Blume apostoli nuncius helyezte fel a palliumot szombat délelőtt, a járvány miatt zártkörű szentmise keretében.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Ismét apácák sétáltak egykori otthonuk falai között Ismét apácák sétáltak egykori otthonuk falai között Ugyanott sétáltak és imádkoztak az apácák, ahol elődeik közel nyolcszáz éve tették ugyanezt. Hétvégén ugyanis olyan domonkos rendi nővérek érkeztek Veszprémbe, akik először nem sokkal a tatárjárás után telepedtek le a Benedek-hegy alatt, itteni történetüknek pedig egy szentéletű apáca és egy magyar hercegnő is a része. 2024. április 13. 12:12 Udvardy: húsvét élménye segít jó döntéseket hozni Udvardy: húsvét élménye segít jó döntéseket hozni Videoüzenetben beszélt a húsvét üzenetéről Udvardy György veszprémi érsek. 2024. március 31. 12:09 Mindszenty 80: Hit, Kultúra és Közösség Veszprémben kultúra Mindszenty 80: Hit, Kultúra és Közösség Veszprémben Március 5-én lesz nyolcvan éve, hogy 1944-ben, XII. Pius pápa kinevezte Mindszenty Józsefet a Veszprémi Egyházmegye püspökévé. E jeles évfordulóra emlékezve Dr. Udvardy György érsek atya örömmel hirdette meg a "Mindszenty 80 évet" , amely most vasárnap vette kezdetét a Veszprémi Főegyházmegyében. 2024. március 3. 13:13 Mi vezérel valójában döntéseinkben? kereszténység Mi vezérel valójában döntéseinkben? Hamvazószerdával kezdetét vette a böjti időszak a keresztény egyházban. Amellett, hogy ez negyven nap számos hagyományt őriz még a mai napig is, üzenetében mindig képes a jelen kor emberéhez is szólni. Udvardy György, veszprémi érsek is ezekről beszélt a hamvazószerdai liturgián, gondolatai pedig bár egyházi köntösbe voltak bújtatva, valójában nagyon konkrét életvezetési tanácsokat is tartalmaztak, hívőknek és egyházon kívülieknek egyaránt. 2024. február 16. 13:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.