2021. szeptember 24.
//
Gellért névnap

Palliumot küldött az érseknek a pápa

Az átadási ceremóniát a koronavírus miatt rendezték meg Veszprémben.

Június 29-én, Szent Péter és Pál apostolok ünnepén áldotta meg Ferenc pápa az elmúlt évben kinevezett metropolita érsekeknek szánt palliumokat a római Szent Péter Bazilikában. Mivel a koronavírus járvány miatt sokan – köztük Udvardy György veszprémi érsek – nem vehettek részt az ünnepi szentmisén, a pápa a vatikáni nagykövetek révén juttatta el a vállszalagokat azok új tulajdonosaihoz. A gyapjúból szőtt palliumot így végül szombaton, a veszprémi Szent Mihály Bazilikában vehette át a főegyházmegye feje.

Az “érseki vállszalag a Jó Pásztor alakját idézi, aki vállára veszi az elveszett bárányt, ugyanakkor pedig a metropolitai hatalom jelvénye, és az Apostoli Szentszékkel fennálló közösség jele is” – írta az egyházmegye weboldalán az érsek. 

A pallium kifejezetten a metropolita hivatali jelvénye a katolikus egyházi hierarchiában – a metropolita pedig az a vallási vezető, aki egy több egyházmegyéből álló egyházi tartományt irányít (a Veszprémi érseki tartományhoz a Veszprémi főegyházmegye mellett a Szombathelyi egyházmegye és a Kaposvári egyházmegye tartozik). Római szokás szerint a szalagot január 21-én megáldott bárányok gyapjából szövik. Az elkészült palliumot Szent Péter és Pál ünnepén szenteli meg a pápa.

A Veszprémi főegyházmegye élére tavaly kinevezett Udvardy György vállára Michael August Blume apostoli nuncius helyezte fel a palliumot szombat délelőtt, a járvány miatt zártkörű szentmise keretében.

Söge
Kovács Bálint

További cikkek

Keresztet állítottak a Gulya-dombon
Keresztet állítottak a Gulya-dombon
Emlékkeresztet állítottak az 52. Eucharisztikus Világkongresszus alkalmából csütörtökön a Gulya-dombon, az egykori kis kilátó helyén.
Szeretetvendégségre hívták a rászorulókat Veszprémben
Szeretetvendégségre hívták a rászorulókat Veszprémben
Udvardy György veszprémi érsek és a Veszprém Főegyházmegyei Karitász a közelgő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmával biztosított meleg ételt a veszprémi rászorulóknak.
Nyár végéig látogathatók a várbéli egyházi turisztikai attrakciók
Nyár végéig látogathatók a várbéli egyházi turisztikai attrakciók
Tíznapos programsorozattal ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját a Szaléziánum augusztus 20. és 29. között. Ez az utolsó lehetőség, hogy a várbéli egyházi intézmények nyitva lesznek a turisták előtt, utána nagyszabású felújítások kezdődnek.
Udvardy György: Az emberi méltóságért kell leginkább küzdeni kell most
Udvardy György: Az emberi méltóságért kell leginkább küzdeni kell most
Udvardy Györggyel, a Veszprémi Főegyházmegye érsekével beszélgettünk az egyház jelenlegi kihívásairól, a világi és vallási élet közötti párhuzamokról interjúnk második felében.
Egyházi vezető, világi kihívásokkal
Egyházi vezető, világi kihívásokkal
A római pápa veszprémi helytartójaként az a feladata, hogy jó pásztorként egyben tartsa a keresztényeket, miközben a rábízott főegyházmegye egy több milliárd forintos fejlesztés küszöbén áll. Lelki vezetői és csúcsmenedzseri képességekre is egyszerre van szüksége a jelenlegi veszprémi főpásztornak. Udvardy Györggyel, a Veszprémi Főegyházmegye érsekével beszélgettünk az egyházi, valamint világi vezetők különbségéről és hasonlóságáról az interjú első felében.