2021. május 6.
//
Ivett névnap

Megújult a gyulafirátóti református templom

2020. szeptember 24. 4:00
A felújítási munkálatok tíz éve kezdődtek, azóta fokozatosan teljesen megújult az épület.

A katolikus gyökerű településre a török uralom megszűnése után érkeztek az első reformátusok. A két felekezet sokáig egymást segítve működött, a település Árpád-kori templomát is közösen hozták helyre és használták a 18. században. Miután azonban újabb katolikus német telepesek költöztek a faluba az 1700-as évek második felében, az egyetlen templom mind szűkösebbé vált, a reformátusok pedig egyre inkább kiszorultak Isten házából. A 19. század végére aztán megszületett az elhatározás, hogy a református közösség saját templomot építsen, melynek költségeit közadakozásból állták. 

A templomot történetének első évszázadában csak egyszer újították fel, így 2008-ban, az épület centenáriumán ismét felmerült a javításának, megszépítésének gondolata – a következő időszakban pedig előbb a tetőszerkezetet, majd a templombelsőt, most pedig, a tízévnyi munka megkoronázásaként a külső falakat is restaurálták.

A vasárnapi istentiszteleten Ovádi Péter országgyűlési képviselő is a közösség odaadását, összefogását méltatta. "Egy gondos, figyelmes és becsületes munkának az eredményét láthatjuk, amely méltó Isten házához. Ráadásul mindehhez türelem és kitartás is társult, hiszen immáron 10 éve folyamatosan megújul, megszépül a rátóti templom valamelyik része" – fogalmazott.

"Mi lenne jobb példa az isteni jelenlétnek a bizonyítására, mint a megújult és megszépült gyulafirátóti templom?! Mindez egy olyan összefogás eredménye, amelyért az Önök egyházközössége együttesen szeretett volna tenni, az akaratot pedig tettek követték, ma pedig mindannyian megbizonyosodhatunk arról, hogy mire képes az, milyen ereje van annak, ha egy közösség egy irányba, azonos elvek és erkölcsök mentén képes haladni" – mondta Ovádi.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Katonai tábor épül Rátótnál
Katonai tábor épül Rátótnál
A NATO finanszírozásában épül új katonai tábor Gyulafirátót mellett – írta szerdán a Magyar Hírlap.
Kádártáért és Gyulafirátótért végzett munkát díjazta a város
Kádártáért és Gyulafirátótért végzett munkát díjazta a város
A járványhelyzet miatt idén nem volt lehetőség nagyobb plénum előtt a városi díjak átadására, azok rangjából mégsem csökkent ez az élethelyzet. Év végi összefoglalónkban bemutatjuk azokat a veszprémi személyeket, akiket 2020-ban díjazott a város. Elsőként Kádártáért, valamint Gyulafirátótért végzett munka elismeréséül a Dévai Bíró Mátyás-díj, valamint a Hadnagy László-díj díjazottját.
Ismét van gyógyszertára Gyulafirátótnak
Ismét van gyógyszertára Gyulafirátótnak
December 7-én nyitott meg Gyulafirátót új patikája, így másfél év kihagyás után ismét be tudják szerezni gyógyszereiket helyben a városrész lakói.
Fussunk össze és segítsünk!
Fussunk össze és segítsünk!
Az Élhetőbb Rátótért Egyesület a Fuss a Jövődért Egyesület közös szervezésében jelmezes jótékonysági futást szervez február 16-án Gyulafirátótón és Kádártán Sefcsikné Solymosi Ildikó többszörös magyar bajnok közép- és hosszútávfutó gyógykezelésének támogatására.
45 éves a Bakonyerdő Pávakör
45 éves a Bakonyerdő Pávakör
A gyulafirátóti népdalkör hagyományőrző találkozó keretében ünnepelte alapításának 45. évfordulóját szombat délután a rátóti művelődési házban.