2022. július 3.
//
Kornél névnap

Igény lenne a regionális gondolkodásra

Péntek Imre két kötetét mutatták be kedd délután a Dubniczay-palota udvarán.

A délután házigazdájaként Kilián László faggatta a szerzőt. Péntek Imre Megviselt papírmúzeum című kötetében szakkritikák, alkotói seregszemlék leírásai, jelentős művészek bemutatásai kaptak helyet. Péntek ennek kapcsán kifejtette: hiányolja a régi idők nagy regionális tárlatait, mint amilyen a rendszerváltás előtt a Dunántúli Tárlat volt. Kifejtette: bár azóta is voltak próbálkozások a regionális tárlatok újraélesztésére, igazán senkinek nem sikerült ezt átütővé tennie. 

Pedig van igény az új regionalitásra, olyan tárlatokra, amikre mindenki a legjobb teljesítményét nyújtja be. Mint kifejtette: a regionalitás lényege a kötődés a tájhoz, a szülőföldhöz; rengeteg festő van, aki ezt a pannon szellemet magáénak tudja, ebből a térségből meríti a témáit, az ihletet. A regionális szervezőerő újjáélesztése mellett Péntek amellett is érvelt, hogy a régi tárlatok anyagait is jobban meg kellene becsülni és fel kellene dolgozni.

A másik bemutatott könyv, a Csipetnyi ég című verseskötben közéleti témákhoz is nyúl a szerző, mint mondta, jobboldali íróként nem állnak tőle távol a migránsgúnyoló versek, de ír kortárs festőkről is – egyúttal ajánlotta a képzőművészek figyelmébe a kortárs irodalmárokat, mint portrétémát. Mint mondta, a versek írásakor törekedett a szürrealizmusra, a szürrealitás ugyanis a költő legelemibb gondolkodásának része, azt a költészet stílusának, nyelvének fontos elemének tartja. Bár mint magáról mondta, ő nem annyira költő akar lenni, csak verseket írogató ember, aki szereti az irodalmat.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Négy-szög néven szerveztek kiállítást a Dubniczay-palotában a Művészetek Háza szervezésében a Múzeumok éjszakáján, ami optikai illúzió, a ritmus, a geometria és a színek eszközeinek együttes alkalmazásával vezet be egy különleges művészeti világba.
Egyedülálló cipőtárlat nyílt Veszprémben a világhírű Vass László jóvoltából
Egyedülálló cipőtárlat nyílt Veszprémben a világhírű Vass László jóvoltából
Vass László, műgyűjtő és cipészmester sokáig csak előbbi szenvedélyével volt jelen Veszprémben, szombaton viszont megnyílt a Várban a nevéhez kapcsolódó világhírű cipőmárkát és ezen elegáns termékek kézműves gyártását bemutató tárlat is, a Vass Cipőtár. Az ünnepi eseményen Vass László és több kollégája is ellátogatott személyesen a Királynék városába.
Államosított tárgyakon keresztül pillanthatunk be a Veszprém megyei arisztokrácia életébe
Államosított tárgyakon keresztül pillanthatunk be a Veszprém megyei arisztokrácia életébe
Fogpiszkálótól a komódig címmel nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában, ahol a kommunista államosítás idején Veszprém megyei nemesi és polgári családoktól elkobzott tárgyakat mutatják be.
Ünnepélyesen megnyitották a könyvhetet
Ünnepélyesen megnyitották a könyvhetet
Görög Ibolya nyitotta meg a 93. Ünnepi Könyvhetet, mely tizennyolcadikáig várja a könyvszeretőket.
Bereményi Géza is vendége lesz a Veszprémi Ünnepi Könyvhétnek
Bereményi Géza is vendége lesz a Veszprémi Ünnepi Könyvhétnek
A szervezők többek között 11 kiállítóval, mini könyvbemutatókkal és irodalmi beszélgetésekkel várják az érdeklődőket június 16–18. között a Kossuth utcán.