2023. március 24.
//
Gábor névnap

Igény lenne a regionális gondolkodásra

Péntek Imre két kötetét mutatták be kedd délután a Dubniczay-palota udvarán.

A délután házigazdájaként Kilián László faggatta a szerzőt. Péntek Imre Megviselt papírmúzeum című kötetében szakkritikák, alkotói seregszemlék leírásai, jelentős művészek bemutatásai kaptak helyet. Péntek ennek kapcsán kifejtette: hiányolja a régi idők nagy regionális tárlatait, mint amilyen a rendszerváltás előtt a Dunántúli Tárlat volt. Kifejtette: bár azóta is voltak próbálkozások a regionális tárlatok újraélesztésére, igazán senkinek nem sikerült ezt átütővé tennie. 

Pedig van igény az új regionalitásra, olyan tárlatokra, amikre mindenki a legjobb teljesítményét nyújtja be. Mint kifejtette: a regionalitás lényege a kötődés a tájhoz, a szülőföldhöz; rengeteg festő van, aki ezt a pannon szellemet magáénak tudja, ebből a térségből meríti a témáit, az ihletet. A regionális szervezőerő újjáélesztése mellett Péntek amellett is érvelt, hogy a régi tárlatok anyagait is jobban meg kellene becsülni és fel kellene dolgozni.

A másik bemutatott könyv, a Csipetnyi ég című verseskötben közéleti témákhoz is nyúl a szerző, mint mondta, jobboldali íróként nem állnak tőle távol a migránsgúnyoló versek, de ír kortárs festőkről is – egyúttal ajánlotta a képzőművészek figyelmébe a kortárs irodalmárokat, mint portrétémát. Mint mondta, a versek írásakor törekedett a szürrealizmusra, a szürrealitás ugyanis a költő legelemibb gondolkodásának része, azt a költészet stílusának, nyelvének fontos elemének tartja. Bár mint magáról mondta, ő nem annyira költő akar lenni, csak verseket írogató ember, aki szereti az irodalmat.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Letisztult formák, ahogy a nők látják
Letisztult formák, ahogy a nők látják
Vass László gyűjteményének női alkotók által készített darabjaiból nyílt kiállítás a Művészetek Házában pénteken.
Az üveg ezer arca
Az üveg ezer arca
Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat esszenciájából is ízelítőt ad a Művészetek Háza magyar és dán üvegművészek alkotásait bemutató új kiállítása, melynek darabjai között több olyan is szerepel, amely először látható a nyilvánosság számára.
Meglepő társítások, amelyek mintha máshogy nem is létezhetnének
Meglepő társítások, amelyek mintha máshogy nem is létezhetnének
Egy másik állatöv címmel nyílt kiállítása Várnai Gyula képzőművésznek szerdán a Csikász Galériában.
A bakelitlemezekkel játszik a művész a Wine&Vinyben nyílt új kiállításon
A bakelitlemezekkel játszik a művész a Wine&Vinyben nyílt új kiállításon
A veszprémi Művészetek Háza megtalálta azt a művészt és megszervezte azt a kiállítást, ami ennél nagyobb összhangban már nem is lehetne a belvárosi Wine&Vinyl bakelit- és borbárral. Ebben egy felső-ausztriai képzőművész, Uwe Bressnik játszotta a főszerepet, aki egy ösztöndíjprogramnak köszönhetően Budapesten alkot épp, műveiben pedig központi szerepet kapnak a bakelitlemezek. Ezekből nyílt kiállítás a Wine&Vinylben szombat délután.
Öt új kiállítással tér vissza januárban a Művészetek Háza
Öt új kiállítással tér vissza januárban a Művészetek Háza
Minden napra jut egy kiállítás megnyitó a Művészetek Házában az Európa Kulturális Fővárosa nyitó hetén.