2022. június 29.
//
Péter, Pál névnap

Közel hárommilliárdos uniós forrásból tennék szerethetővé a belvárosi parkot

Többek között az építési szabályzat módosításáról, a költségvetés állapotáról és a kulturális negyedről is szó volt a szeptemberi közgyűlésen.

Több ponton is módosították a Helyi Építési Szabályzatot. Erre egyrészt a körgyűrű átépítése miatt volt szükség: a 8-as és 82-es utakat összekötő új szakasz a korábban elfogadott településrendezési eszközökben kijelölthöz képest eltérő nyomvonalon és nagyobb területigénnyel valósul meg, emiatt volt szükség módosításra. Szintén a nyolcas út fejlesztéséhez kapcsolódóan módosították a litéri csomópontra vonatkozó részeket is, itt a csomópont körforgalmának északi ágából kiindulva jelölnek ki új földutat azoknak az ingatlanoknak a megközelítésére, amelyek eddigi megközelíthetősége az átépítés miatt megszűnik.

A megszűnő földutakat egy újjal váltanák ki, amit a litéri csomópont felől lehetne megközelíteni (Műholdkép: Google)A megszűnő földutakat egy újjal váltanák ki, amit a litéri csomópont felől lehetne megközelíteni (Műholdkép: Google)

Harmadrészt a Beurer-Hungaria Kft. tulajdonában lévő Párna utcai ingatlanok besorolását változtatták meg annak érekében, hogy a cég tulajdonában lévő két telket összevonhassák, azokon pedig egy tervezett beruházás megvalósulhasson. 

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) beszámolt az önkormányzat első féléves gazdálkodásáról. Mint kifejtette, a koronavírus okozta helyzet jelentősen átírta a februárban elfogadott költségvetést mind a bevételi oldalon, mind a kiadások terén. A bevételek esetében leginkább a felhalmozási tételek maradtak el az előirányzattól (5,3% teljesült). Az ingatlanok értékesítéséből származó bevétel aránya 3,8 %, a csekély mértékű teljesítés oka, hogy több ingatlanértékesítés is csak az előkészítés fázisában van, a bevétel a második félév folyamán várható. Ami a kiadásokat illeti: az intézményi kiadások időarányosan az előirányzatoknak megfelelően alakultak.

A képviselők döntöttek arról is, hogy visszavonják, majd magasabb forrásigénnyel újra benyújtják a kulturális negyed kialakítására vonatkozó pályázatot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programba. Erre azért van szükség, mert az eredeti pályázati anyag elkészülte óta a kivitelezési költségek jelentősen megnőttek, így az eredetileg megítélt támogatás nem fedezte volna a vállalt fejlesztéseket.

Komoly fejlesztésre vár az Erzsébet-ligetKomoly fejlesztésre vár az Erzsébet-liget

A kulturális negyed program részeként megújulna az Erzsébet-liget, a Kálvária-domb, új funkciót kapna az egykori gyermekkórház, összességében tehát a veszprémiek körében népszerűvé vált Séd-völgyhöz hasonló mértékű átalakuláson esne át a kis Tescótól a Megyeház térig húzódó park. Összességében az eredetileg megítélt 1,6 milliárd forint helyett az újra benyújtott pályázatban 2,9 milliárd forintot kér erre a célra a város. 

Gerstmár Ferenc (LMP) arra kérdezett rá, elkészülhet-e a beruházás 2022 végéig, hogy Európa Kulturális Fővárosaként már a megújult kulturális negyed várja a vendégeket és helybelieket. Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, éppen azért kérnek többlettámogatást, hogy biztosan rendelkezésre álljon a szükséges pénzösszeg a munka elvégzéséhez. Az alpolgármester úgy látja, hogy gyors előkészítést és eredményes közbeszerzési eljárást követően a kivitelezés egy-másfél év alatt megvalósítható, így a terület időben elkészülhet. Porga Gyula polgármester hozzátette: nem szeretnék, ha 2023-ban építési terület lenne a városban, különösen a kiemelt helyszíneken. Mérlegelik azt, hogy mi készülhet el 2023-ig, ami nem, azt el sem kezdik 2024 előtt. 

Ez történt még:

  • Heves vita bontakozott ki arról, hogy törvényi rendelkezéshez igazodva eltörölték a köztéri reklámhordozókat sújtó adót. Az ellenzéki képviselők elsősorban azt kritizálták, hogy ezáltal a buszvárókban kihelyezett reklámok révén az azokat kihelyező, Mészáros Lőrinchez köthető Publimont kft. kerül előnyös helyzetbe. A többségi oldal képviselői szerint ugyanakkor a baloldal a piaci szegmenst korábban uraló francia cég érdekeit képviseli az új, magyar szereplővel szemben.
     
  • Az önkormányzat hozzájárult ahhoz, hogy a régióvezető tisztifőgyógyszerész engedélyt adjon Gyulafirátóton fiókgyógyszertár létesítésére. A rátóti gyógyszertárat eddig üzemeltető cég felmondta bérleti szerződését az önkormányzattal, a helyére új üzemeltető érkezik, így a városrész nem marad patika nélkül.
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Plusz forrás a beruházásoknak, álmok Veszprém jövőjéről
Plusz forrás a beruházásoknak, álmok Veszprém jövőjéről
Csütörtökön ismét ülésezett a képviselő-testület. Elfogadták a város 2030-ig tartó városfejlesztési stratégiáját, döntés született a gyulafirátóti kerékpárút finanszírozásáról, de szóba kerültek az ukrajnai menekültek és a Deák Ferenc utcai leendő művészeti fejlesztő központ is.
Napirend előtt: mikor kezdődnek az útfelújítások?
Napirend előtt: mikor kezdődnek az útfelújítások?
A kádártai és rátóti utak, a Cholnoky fái és a Cserepes utca szemete is szóba került napirend előtt a képviselő-testület májusi ülésén.
Rekordszámú diákbérletet értékesített a V-Busz márciusban
Rekordszámú diákbérletet értékesített a V-Busz márciusban
Növekedett az utasszám, és ezzel együtt a jegy- és bérletárusításból származó bevétele is a V-Busznak tavaly, a tendencia pedig az idén tovább erősödött – derült ki a cég éves beszámolójából, amit csütörtökön vitatott meg közgyűlésén a képviselő-testület.
Csererdei cégek konfliktusa, ivókutak, jogsértő cégek napirend előtt
Csererdei cégek konfliktusa, ivókutak, jogsértő cégek napirend előtt
Interpelláció, kérdések és felszólalás is elhangzott napirend előtt az önkormányzat közgyűlésének áprilisi ülésén.
Tavaly is csökkent a Veszprémben regisztrált bűncselekmények száma
Tavaly is csökkent a Veszprémben regisztrált bűncselekmények száma
Beszámolót nyújtott be a Veszprémi Rendőrkapitányság tavalyi évéről Rausz István rendőr ezredes, a kapitányság vezetője a veszprémi képviselő-testület áprilisi ülésére.