Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Megnyitotta új tesztpályáját a Continental Veszprémben

2020. szeptember 29. 15:02 // Forrás: Vehir, MTI
Szijjártó Péter szerint a beruházás jelzi, hogy a legmagasabb technológiai színvonalon teljesítő világvállalatok is bíznak Magyarországban.

A korábbi átépítésével csütörtök délelőtt nyitotta meg új tesztpályáját a Continental Automotive Hungary Kft. Veszprémben. A Gyulafirátót melletti járműdinamikai tesztpálya Kelet-Európa legnagyobb ilyen típusú létesítménye, ahol az autókba szerelendő biztonsági funkciókat és a vezetéstámogató rendszereket igazi gépjárművekkel, élesben lehet tesztelni. A 9,7 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 1,5 milliárd forintos támogatást nyújtott, a fejlesztés 130 új munkahelyet teremt.

Az új járműdinamikai tesztpályaAz új járműdinamikai tesztpálya

A tesztpálya ünnepélyes megnyitóján Pápai Tamás ügyvezető igazgató úgy fogalmazott, a veszprémi vállalat több mint 25 éves fennállását követően egy újabb mérföldkőhöz érkezett.

„A valós környezetben folytatott tesztelési képesség meghatározó hatékonysági tényező a gyors fejlesztési ciklusidőt elváró piaci szereplőknél. Komoly lehetőség és felelősség, hogy a járműdinamika területén a fejlesztéstől a gyártáson át a tesztelésig a teljes értékteremtési láncot lefedve képesek vagyunk a vevőinknek magas minőségben értéket teremteni. A tesztpálya beruházása a jövőbeli autóipari trendekhez igazodva kiegészíti képességeinket ahhoz, hogy versenyképességünket erősítsük és innen, Veszprémből formáljuk a jövő biztonságos mobilitását”- mondta.

Pápai Tamás, a veszprémi Continental Automotive Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.Pápai Tamás, a veszprémi Continental Automotive Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Matthias Matic alelnök, a Continental Járműdinamikai (Vehicle Dynamics) üzletágának vezetője videóüzenetben hangsúlyozta: az új veszprémi tesztpálya nagyszerű lehetőségeket kínál az összes innovatív termék, járműfunkció, technológiai rendszer történő fejlesztésére és tesztelésére. Pék Zoltán, a veszprémi Continental Automotive Hungary Kft. Fejlesztési Központjának vezetője elmondta: az új 27 hektáros tesztpálya öt modulból áll.

A pályán kialakítottak

  • egy 210 méter átmérőjű dinamikai felületet,
  • egy 150 méteres locsolt kerámiafelületet amely a jégnél is jobban csúszik.
  • A pálya rendelkezik egy 10 százalék döntöttségű, közel 500 méter hosszú gyorsítósávval,
  • hat különböző meredekségű dombbal,
  • 825 méter hosszú locsolható aszfaltpályával, ahol 150 km/órás maximális sebesség érhető el.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondása szerint a beruházás nem csak a cég nemzetközi versenyképességét, hanem Magyarország, mint fókuszország helyzetét is megerősíti.  Kiemelte, a fejlesztés azért is jelentős, mert a koronavírus-járvány után a kapacitások újraelosztásáért "éles és tétre menő" globális verseny indul meg a világgazdaságban, ezért kulcskérdés a kormány számára, hogy Magyarország a jelenlegi nehéz időszakban is fenntartsa működőképességét. Úgy látja, a beruházás jelzi, hogy a legmagasabb technológiai színvonalon teljesítő világvállalatok is bíznak Magyarországban, a beruházási környezetben és a magyar emberekben. 

A koronavírus-helyzet esélyt is ad a magyar gazdaságnak arra, hogy felgyorsítsa azt a dimenzióváltást, hogy termelő országból a tudás által vezérelt és a kutatás-fejlesztésen alapuló gazdasági tevékenységek felé forduljon-mondta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tesztpálya veszprémi megnyitójánSzijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tesztpálya veszprémi megnyitóján

Fontosak a német vállalatok

A miniszter az adatokról szólva kiemelte, az autóipar mindig is a magyar gazdaság zászlóshajója volt, amelynek termelési értéke tavaly rekordértékre, 9500 milliárd forintra nőtt, egy év alatt 12 százalékos emelkedést ért el. Ez azt jelenti, hogy a magyar ipari kibocsátás 30 százaléka már ebből a szektorból származik. Magyarország nemzetközi versenyképességét nem csökkentette a világjárvány. Az első hét hónapban a magyar autóipar 90 százalékos exporthányaddal dolgozott.

A német vállalatokról elmondta, mindig is fontos szerepet játszottak a magyar gazdaság teljesítményében, a Continentalnak 8000 magyar család köszönheti megélhetését.  Felidézte:  a Magyarországra érkező külföldi beruházások negyede német, hatezer német vállalat 300 ezer magyar embernek ad munkát, és most is 24 német vállalathoz köthető beruházásról tárgyal a kormány.

A külgazdasági és külügyminiszterrel készült interjúnkat hamarosan a Vehir.hu-n olvashatják.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.