2020. december 4.
//
Barbara, Borbála névnap

Megnyitotta új tesztpályáját a Continental Veszprémben

2020. szeptember 29. 14:02
Vehir, MTI
Szijjártó Péter szerint a beruházás jelzi, hogy a legmagasabb technológiai színvonalon teljesítő világvállalatok is bíznak Magyarországban.

A korábbi átépítésével csütörtök délelőtt nyitotta meg új tesztpályáját a Continental Automotive Hungary Kft. Veszprémben. A Gyulafirátót melletti járműdinamikai tesztpálya Kelet-Európa legnagyobb ilyen típusú létesítménye, ahol az autókba szerelendő biztonsági funkciókat és a vezetéstámogató rendszereket igazi gépjárművekkel, élesben lehet tesztelni. A 9,7 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 1,5 milliárd forintos támogatást nyújtott, a fejlesztés 130 új munkahelyet teremt.

Az új járműdinamikai tesztpályaAz új járműdinamikai tesztpálya

A tesztpálya ünnepélyes megnyitóján Pápai Tamás ügyvezető igazgató úgy fogalmazott, a veszprémi vállalat több mint 25 éves fennállását követően egy újabb mérföldkőhöz érkezett.

„A valós környezetben folytatott tesztelési képesség meghatározó hatékonysági tényező a gyors fejlesztési ciklusidőt elváró piaci szereplőknél. Komoly lehetőség és felelősség, hogy a járműdinamika területén a fejlesztéstől a gyártáson át a tesztelésig a teljes értékteremtési láncot lefedve képesek vagyunk a vevőinknek magas minőségben értéket teremteni. A tesztpálya beruházása a jövőbeli autóipari trendekhez igazodva kiegészíti képességeinket ahhoz, hogy versenyképességünket erősítsük és innen, Veszprémből formáljuk a jövő biztonságos mobilitását”- mondta.

Pápai Tamás, a veszprémi Continental Automotive Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.Pápai Tamás, a veszprémi Continental Automotive Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Matthias Matic alelnök, a Continental Járműdinamikai (Vehicle Dynamics) üzletágának vezetője videóüzenetben hangsúlyozta: az új veszprémi tesztpálya nagyszerű lehetőségeket kínál az összes innovatív termék, járműfunkció, technológiai rendszer történő fejlesztésére és tesztelésére. Pék Zoltán, a veszprémi Continental Automotive Hungary Kft. Fejlesztési Központjának vezetője elmondta: az új 27 hektáros tesztpálya öt modulból áll.

A pályán kialakítottak

  • egy 210 méter átmérőjű dinamikai felületet,
  • egy 150 méteres locsolt kerámiafelületet amely a jégnél is jobban csúszik.
  • A pálya rendelkezik egy 10 százalék döntöttségű, közel 500 méter hosszú gyorsítósávval,
  • hat különböző meredekségű dombbal,
  • 825 méter hosszú locsolható aszfaltpályával, ahol 150 km/órás maximális sebesség érhető el.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondása szerint a beruházás nem csak a cég nemzetközi versenyképességét, hanem Magyarország, mint fókuszország helyzetét is megerősíti.  Kiemelte, a fejlesztés azért is jelentős, mert a koronavírus-járvány után a kapacitások újraelosztásáért "éles és tétre menő" globális verseny indul meg a világgazdaságban, ezért kulcskérdés a kormány számára, hogy Magyarország a jelenlegi nehéz időszakban is fenntartsa működőképességét. Úgy látja, a beruházás jelzi, hogy a legmagasabb technológiai színvonalon teljesítő világvállalatok is bíznak Magyarországban, a beruházási környezetben és a magyar emberekben. 

A koronavírus-helyzet esélyt is ad a magyar gazdaságnak arra, hogy felgyorsítsa azt a dimenzióváltást, hogy termelő országból a tudás által vezérelt és a kutatás-fejlesztésen alapuló gazdasági tevékenységek felé forduljon-mondta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tesztpálya veszprémi megnyitójánSzijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tesztpálya veszprémi megnyitóján

Fontosak a német vállalatok

A miniszter az adatokról szólva kiemelte, az autóipar mindig is a magyar gazdaság zászlóshajója volt, amelynek termelési értéke tavaly rekordértékre, 9500 milliárd forintra nőtt, egy év alatt 12 százalékos emelkedést ért el. Ez azt jelenti, hogy a magyar ipari kibocsátás 30 százaléka már ebből a szektorból származik. Magyarország nemzetközi versenyképességét nem csökkentette a világjárvány. Az első hét hónapban a magyar autóipar 90 százalékos exporthányaddal dolgozott.

A német vállalatokról elmondta, mindig is fontos szerepet játszottak a magyar gazdaság teljesítményében, a Continentalnak 8000 magyar család köszönheti megélhetését.  Felidézte:  a Magyarországra érkező külföldi beruházások negyede német, hatezer német vállalat 300 ezer magyar embernek ad munkát, és most is 24 német vállalathoz köthető beruházásról tárgyal a kormány.

A külgazdasági és külügyminiszterrel készült interjúnkat hamarosan a Vehir.hu-n olvashatják.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Elemzők szerint az év egészében 6 százalék körüli gazdasági visszaesés várható
Elemzők szerint az év egészében 6 százalék körüli gazdasági visszaesés várható
A nemzetgazdaság teljesítménye az első három negyedévben 5,5 százalékkal esett vissza, de az év egészére 6 százalék körüli GDP csökkenést várnak az MTI-nek nyilatkozó elemzők, azaz a negyedik negyedévre rosszabb kilátásokkal számolnak. A kormány mínusz 6,4 százalékos prognózisához képest viszont inkább derülátóknak tűnnek.
30 ezer dollárból fejlesztheti az Ipari mechatronikai képzését
30 ezer dollárból fejlesztheti az Ipari mechatronikai képzését
Harmadszor pályázott a nemesvámosi Howmet-Köfém Kft. amerikai anyacégének alapítványához a VSZC Ipari Technikum, az intézmény pedig ismét 30 ezer dollárt nyert, amelyből a mechatronikai képzés digitalizációját fejlesztik a Festo és a Controlsoft segítségével.
Nem csak gyümölcsből, mézből is készülhet bor
Nem csak gyümölcsből, mézből is készülhet bor
A mézbor régi találmány. Annyira, hogy itthon is kiveszett a köztudatból. Veszprémben akad azonban egy manufaktúra, amely 2019 óta igyekszik az egyedi ízek, különleges aromák kombinálására
Mit tudnak a női vállalkozók?
Mit tudnak a női vállalkozók?
Magyarország idén harmadszor csatlakozik a vállalkozó nők világnapjához, mely a nők vállalkozási tevékenységére és a nők által képviselt társadalmi ügyek fontosságára hívja fel a figyelmet: a világnap apropóján november 18-20. között online konferenciát rendeznek, helyi szereplők részvételével is.
A zenét nem pótolhatja a zenekari póló
A zenét nem pótolhatja a zenekari póló
Maximum csak megtámogatja a bandák által közvetített életérzést. A merchandising jó bevételi forrás, de a hazai zenekarok még nem használják ki a lehetőségeiket. A Music Hungary első napján a zenekari imidzsről is tartottak kerekasztal beszélgetést.