2020. október 22.
//
Előd névnap

Új villamosipari üzemcsarnokkal bővült a Csatári Plast Kft.

A hétfőn átadott fejlesztésnek köszönhetően a nemesvámosi cég új munkahelyek megteremtéséhez is hozzájárul.

A Jáger-csoport részét képező vállalat vezetője, Csatári László a fejlesztési központ és villamosipari csarnok átadóján úgy fogalmazott: „Ha egymás vállára állunk, akkor igenis jó idők fognak jönni. Azoknál a cégek, akik képesek egymás vállán megkapaszkodni, dolgozni és épülni, még abban az időben is képesek ünnepnapokat megélni és csodákat megvalósítani, amikor éppen vírusok uralják az életünket.”

A 350 millió forintos keretösszegű, 100 milliós állami támogatással létrejött központ és csarnok ennek ékes bizonyítéka. Csatári elmondta, cégük hosszú távú jövője csak akkor biztosított, ha folyamatosan fejlesztik villamosipari technológiáikat, ehhez viszont megfelelő munkakörülmények is szükségesek: tiszta, rendezett és elégséges munkaterület. „Családcentrikus cég vagyunk, a fluktuáció nálunk szinte nullával egyenlő. Nagy figyelmet fordítunk tehát a munkahelyek védelmére, szerencsére a koronavírus-járvány tavaszi időszaka alatt sem kellett elbocsátanunk senkit, az állami támogatást pedig nem használtuk fel teljesen, éppen azért, hogy további termékeket tudjunk fejleszteni és még újabb munkahelyek jöhessenek létre. Ehhez elkezdtünk partnereket is keresni, akik szintén be tudnak szállítani majd ebbe a rendszerbe” – árulta el, három kollégájának – Szolga Józsefnek, Horváth Tibornak és Terebesi Lászlónak – pedig külön köszönetet is mondott kiemelkedő teljesítményükért.

Az átadó ünnepségen részt vett Palkovics László technológiai és innovációs miniszter is, aki beszédében úgy vélekedett, hogy a Jáger-csoport új fejlesztési központja és üzemcsarnoka egyik tipikus példája a magyar sikertörténeteknek.

A Csatári Plast Kft. hivatalosan kilenc éve alakult, de Csatári László már 25 évvel ezelőtt is olyan minőségi villamosipari termékeket gyártott, amelyek ma is használatban vannak. Azóta a cég nemcsak termékportfóliójában bővült, de cégcsoporttá is bővült: mára villamosfogyasztás-mérő szekrények, kötődobozok, kábelelosztó szekrények egyedüli magyarországi gyártói, Európán kívül pedig a tengerentúlon is megvetették a lábukat – összesen öt kontinensen forgalmazzák termékeiket.

A vállalkozás ugyanakkor nemcsak az iparban, de a környezettudatosság terén is komoly sikereket könyvelhet el magának – mondta el Palkovics. Jól fémjelzi ezt a Budapesti Műszaki Egyetemmel közösen létrehozott műanyag kompozit, amelynek segítségével újrahasznosítják az anyagot, így a korábbinál jobb mechanikai tulajdonságokkal rendelkező termékek jöhetnek létre. „Ez különösen fontos, hiszen Magyarország azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2035-re a kommunális hulladék 65%-ában újrahasznosítható lesz, egyelőre azonban komoly akadályt jelent az ilyen módon szelektíven gyűjtött hulladékok tisztasága. Ezekkel a technológiákkal viszont jelentős előrelépést tehetünk” – magyarázta.

Hozzátette, a cég a korábbi válságot is sikerrel vészelte át, 2011 óta pedig több mint hétszeresére növelte árbevételüket, amit jórészt további innovációkra használt.

„Megállapíthatjuk tehát, hogy a cégcsoport tökéletesen leképezi azt a gazdaságfejlesztési irányt és elvárást, amit a Technológiai és Innovációs Minisztérium kitűzött maga elé: a Csatári Plast Kft. egyszerre nemzeti, környezetbarát és technológiailag magas színvonalt képvisel” – jelentette ki.

A mintegy háromezer négyzetméteres új csarnok létrejöttével is az a cél, hogy újabb előrelépéseket érjen el a cég, mind a műanyag hulladékok újrahasznosítása, mind az adaptált termékek fejlesztése területén, a beruházás révén pedig máris sikerült kilenc új munkahelyet teremteni.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint