2021. május 9.
//
Gergely névnap

Új időszámítás a Művészetek Völgye életében

2020. október 14. 4:00
Sikerrel zárult a Völgyhétvégék eseménysorozat, indul a MűvészVölgy Kúria projekt.

A Művészetek Völgye Fesztivál idén ünnepelte volna 30. jubileumát, a járványhelyzet miatt az esemény elmaradt és a következő évre tolódott. Szeptemberben és októberben négy hétvégén át könnyed kulturális eseménysorozat várta a Kapolcsra látogatókat. Sok zenész és zeneiparhoz kapcsolódó szakember számára a Völgyhétvégék volt az idei évben a kapaszkodó.

“Az elmaradt Művészetek Völgye kapcsán rengeteg látogató keresett meg minket kérdésekkel, kérésekkel, a fesztiválipar szereplőivel pedig folyamatosan kapcsolatban vagyunk, velük is sokat egyeztettünk az idei évről. Mindent mérlegelve döntött úgy a csapat, hogy egy kis őszi rendezvénysorozattal igyekszik pótolni a hiányt” – mondta Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye Fesztivál igazgatója.

A Völgyhétvégék koncertjein, kiállításain, túráin, előadásain, filmvetítésein, beszélgetésein, kézműves programjain összesen napi ötszáz fő vehetett részt. Egy-egy hétvégére megnyitottak a Művészetek Völgye kedvenc udvarai, a Harcsa Veronika Udvar, a Momentán Udvar, a Folk Udvar, az NKA Hangfoglaló Udvar, a Muharay Udvar, a Világzenei Udvar és a Kaláka Versudvar. Az ÉltetőVölgy két hétvégén helyi termékekkel töltötte meg a fesztivált, a MANK Artporta három hétvégén keresztül az önkifejezés új művészeti formáival ismertette meg a közönséget. Két koncertet hozott a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány. Kapolcs új főterén lépett fel többek között az Erik Sumo Band, a Bagossy Brothers, a Bohemian Betyars és a Parno Graszt, Hobo, a Csaknekedkislány, a Csík Zenekar, a Random Trip, a 30Y, az Ivan and the Parazol és az Anna and the Barbies. Itt mutatkoztak be a Némafilmhez filmzenét! pályázat nyertesei, akik saját szerzeményüket adták elő élőben egyedülálló módon a Nemzeti Filmintézet két némafilmjének zenei aláfestéseként. 

Kiállítással várta a látogatókat Debreczeny Zoltán, Gombor József, Silye Júlia, a Manó Udvar, a MANK és az Artpool Művészetkutató Központ, az alkotók személyesen is végig jelen voltak. No kamu! kiállításával érkezett a HENT, akik tippeket adtak a hamis termékek elkerüléséhez és válaszoltak a látogatók szellemi alkotásokkal kapcsolatos kérdéseire. A Pest-Buda Udvarban a koncertek mellett beszélgetéseket tartottak városfejlesztésről, turizmusról, a pandémia hatásairól, a Művészetek Zöldje Udvar pedig természetvédelmi és környezetvédelmi kérdéseket boncolgatott játékos módon. A kapolcsi katolikus templom komolyzenei koncerteknek adott otthont, az evangélikus templomba pedig a Magyar Írószövetség költözött. Az Aktív Magyarország és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány támogatásával a környék szépségét és természeti adottságait bemutató kirándulásokat szervezett a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, debütált a Digitális Vándor túra applikáció, volt futóverseny és e-bike túrák minden nap.

“Azt vettük észre, hogy a közönség és a fellépők is annyira éheztek a kulturális együttlétre, hogy nagyon mélyen beleengedték magukat a programokba. Gyönyörű alkotások születtek, pörögtek az aktív programok, interaktívabbak lettek az előadások. Sok tanulsága van az idei évnek, amit szeretnénk hasznosítani a 30. Művészetek Völgye szervezési folyamataiban. Nehéz a jelenlegi bizonytalanságban előre tervezni, de megyünk előre és több megvalósítási tervvel készülünk” – mondta Oszkó-Jakab Natália.

A 30. Művészetek Völgyét 2021. július 23. és augusztus 1. között rendezik meg, a megszokott keretek között: nyári 10 nap az összművészetiség jegyében.

Kapolcson addig sem áll meg a kulturális élet. A falu új főterén található, újonnan felújított MűvészVölgy Kúria októbertől havi rendszerességgel ad otthont kis létszámú előadásoknak, beszélgetéseknek és szerzői esteknek, valamint helyi képzőművészetek kiállításainak. A már biztos fellépők között szerepel Jónás Vera, Lovasi András, Szabó T. Anna, Csemer Boglárka, Varró Dániel és Grecsó Krisztián.

vehir.hu

További cikkek

Színházaink a nyitás felé
Színházaink a nyitás felé
Fontos állomáshoz érkeztünk a négymillió beoltottal, hiszen a kormány engedélyezi a színházak megnyitását, a teátrumok látogatását, legalábbis azok számára, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Kellerné Egresi Zsuzsannát, a veszprémi Petőfi Színház igazgatóhelyettes-kreatív menedzserét, a Pannon Várszínház igazgatóját, Vándorfi Lászlót, valamint Szántó Viktóriát, a Kabóca Bábszínház igazgatóhelyettesét kérdeztük.
A Covid utáni első koncert az igazi hősöknek szól majd a Hangvillában
A Covid utáni első koncert az igazi hősöknek szól majd a Hangvillában
Új értelmezést nyert a „hős” jelző, a békeidőben tanúsított hőstetteket a Hangvilla most egy különleges ajándékkal hálálja meg. Május végén, a Covid-járvány után először tartanak zenei rendezvényt a kulturális központban, a vendégkör viszont speciális lesz. Erről, valamint a kulturális szféra járvány utáni új kihívásairól is beszélgettünk a Hangvilla igazgatójával.
Elmarad a Gizella-napok
Elmarad a Gizella-napok
Közösségi oldalán jelentette be az egyébként nem meglepő hírt a Veszprémi Programiroda: idén sem rendezik meg a Gizella-napokat a járványhelyzet miatt.
Hollywood nyomában Magyarországon
Hollywood nyomában Magyarországon
Vörös veréb, Fekete özvegy, Vaják. Csak néhány azok közül a hollywoodi produkciók közül, amelyeket részben vagy egészben kis hazánkban forgattak. Az elmúlt években Magyarország egyre népszerűbb lett a filmesek körében, a mozgókép és az utazás szerelmeseinek pedig izgalmas felfedezést jelenthet felkeresni a forgatási helyszíneket.
Navracsics Tibor: az EKF programsorozat a régiós identitás erősítéséről is szól
Navracsics Tibor: az EKF programsorozat a régiós identitás erősítéséről is szól
Veszprém Európa Kulturális Fővárosaként (EKF) 2023-ban nem csupán a látogatóknak szeretné megmutatni a Bakony-Balaton térség szépségeit, hanem a programsorozat a régiós identitást is erősíteni akarja. Ezt a kettős célt szolgálja az is, hogy június 23. és 26. között Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi ad otthont a Magyar Mozgókép Fesztiválnak - mondta el az MTI-nek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programért felelős kormánybiztos.