Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Online programokkal készül az őszre a múzeum

2020. október 14. 4:00
Bár a Várbörtön kivételével továbbra is várja a látogatókat a Laczkó Dezső Múzeum, őszi programjaik nagy részét az online térbe költöztetik – hangzott el az intézmény csütörtöki sajtótájékoztatóján.

- Egy olyan időben, amikor a koronavírussal kell együtt léteznünk, nagyon sok kreativitásra és innovációra van szükség a túléléshez, ezért mi is igyekszünk új formákat kitalálni ahhoz, hogy fogadni tudjuk a látogatókat és megszervezhessük a programjainkat. Sajnos a hagyományos formák nem minden esetben működnek: nagyon sok programunkat online formában kell eljuttatni a közösséghez – mondta el Péterváry-Szanyi Brigitta igazgató.

Hagyományosan szeptember végétől november elejéig tart a Múzeumok Őszi Fesztiválja, amelyhez a múzeum is rendszeresen kapcsolódik helyi programokkal. Idén az óvodásoknak és az iskolásoknak szóló programok elmaradnak, október 12-én viszont online formában, zártkörű Múzeumi Koordinátori Kerekasztalt tartanak a szakma számára.

Szintén online formában zajlik majd a Veszprém Megyei Múzeumpedagógiai Börze október 14-én: az iskolák pedagógusai Facebookon és Youtube-on válogathatnak majd a lehetőségek közül.

Szintén a Facebookra költözik Gáspár Gábor A fiúk a lányokkal táncolnak reggelig című időszaki kiállításához köthető program október 17-én 14 órakor, illetve a múzeum gyűjteményét képező Balatoni Almanach vers-koktél sorozat folytatása is október 24-től.

A programok sorában kivételt képez majd az Üvegséta Veszprém épületeiben és utcáiban október 29-én 16 és 18 óra között, melyen az érdeklődők Veszprém kiemelkedő üvegművészeti alkotásait vehetik sorra személyesen a Hősök kapujától kiindulva. A séta előzetes regisztrációhoz kötött, melyhez egy online esemény is csatlakozik az Üvegen innen és túl címmel november 7-én.

Az igazgatónő hozzátette, az online programok mellett az előírások betartása mellett továbbra is várják a látogatókat a Várbörtön kivételével mindhárom kiállítóterükben: a Hősök kapujánál, a Tűztoronyban és az Erzsébet sétányon is. Mindegyik helyen kézfertőtlenítőket helyeztek el a bejáratnál, az egyes helyszíneken kötelező a maszk viselése, emellett folyamatosan szellőztetnek is, ami miatt érdemes kicsit melegebben felöltözni, valamint a látogatókat kérik a másfél méteres távolság betartására is a lehetőségekhez mérten. Hogy minél zökkenőmentesebb legyen az előttünk álló időszak, november 1-től egységesítik a terek nyitva tartását is: heti hat napon keresztül, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között várják a kultúraszeretőket.

Az őszi időszakban a terekben két időszaki kiállítás tekinthető meg a múzeum főépületében: Gáspár Gábor tárlata, valamint a Kárpát-medence viseleteit bemutató „de a fátyol nehéz gúnya” című kiállítás, míg a Hősök kapujánál a „Fényben tündöklő” üvegművészeti kiállítás. Emellett október 20-án érkezik a Kodolányi János Egyetem és a Magyarságkutató Intézet jóvoltából a Magyar világ 1938-1940 című időszaki kiállítás, amely előreláthatólag jövő nyárig lesz látható Veszprémben – derült ki a sajtótájékoztatón.

Az őszi programok ismertetése mellett csütörtökön mutatták be a Múzeumi közlemények 29. című kötetet is, mely a múzeum munkatársainak kutatásaiba enged mélyebb betekintést. Sótonyi Mónika önkormányzati képviselő úgy fogalmazott, az évkönyv kiválóan alkalmas arra, hogy még jobban növelje Veszprém identitásunkat, emellett pedig olyan ismereteket tartalmaz, melyek az utókor számára is rendkívül tanulságokat lehetnek.

Az eseményen három szerző jóvoltából ízelítőt is kaphattak a résztvevők a kötet munkáiról. Pátkai Ádám Sándor régész például egy Gógánfa-Máhó középkori faluhely területén felfedezett korpusz és zarándokjelvény feltárásának részleteibe avatott be, míg Szvath Márton a 2010-ben feltárt, Veszprém-Gelemér határában található avar kori temető embertani eredményeiről beszélt, ahol összesen 28 sírt találtak számos emléktárggyal: edényekkel, ékszerekkel, használati eszközökkel, Fogl Krisztián Sándor pedig egy jelenleg is zajló kutatásról számolt be az alsópapság fegyelmi állapotáról.

A kötetben emellett még számos cikk olvasható avar kori temetők és leletek feltárásáról, középkori kardpengék díszítő kovácshegesztéséről, valamint egy orientalista ihletésű áttört tál rekonstruálásáról is.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. ma 14:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.