2021. március 9.
//
Franciska névnap

Repülő emberek a világban

2020. október 14. 3:00
euronews
Talán minden ember életében megfogalmazódik legalább egyszer a gondolat: de jó lenne repülni! Íme néhány egészen emberfeletti mutatvány, amelyek bebizonyítják, nem is olyan lehetetlen!

Indítsunk egy „lazább”, hangulatkeltő történettel, méghozzá Ausztráliából. Hogy milyen megfontolásból indult a dolog, jó kérdés, de az ausztrál kontinens versenyei között szerepel, hogy a résztvevők, saját készítésű repülőszerkezetükkel ugorhatnak a folyóba. Lentebbi videóban is jól látható, hogy a repülő elkészítési ideje valószínűleg nem ér fel a körülbelül másfél méteres „repülés” – inkább zuhanás – élményével, de őszintén szólva roppant szimpatikus, hogy ilyen abszurd versenyszámmal is „rajthoz” lehet állni a kontinensen.

Evezzünk kicsit komolyabb vizekre, egészen a La Manche csatornáig, amit már a közelmúltban egy komolyabban vehető mutatvány szelt át. Franky Zapatának másodszorra sikerült átrepülnie a tengerszorost saját készítésű légdeszkájával. Az első próbálkozásnál, miközben megpróbált élelemért hajóra szállni, a vízbe zuhant. A második akció már sikeresnek bizonyult.

És ha már átértünk a túlsó partra, maradjunk Angliában, ahol a repülést, mint emberi tevékenységet egy rendkívül nemes célra, az emberi élet mentésére alkalmazzák. Számos hegyi baleset esetében sokkal praktikusabb egy olyan jellegű megközelítés, ami nem feltétlen a helikopterrel történik. Az alábbi videó bemutatja, milyen egyszerűnek tűnik egy hegy oldalában balesetet szenvedők megmentése, hiszen a repülő – mentő – ember lazán repdes az ormok közt. 

Talán nem is telik el sok idő, amíg természetessé válik, hogy emberek repkednek felettünk a levegőben.  

Szabó Eszter

További cikkek

Emlékgyűjtögető, avagy az emlékkönyvek divatvilága
Emlékgyűjtögető, avagy az emlékkönyvek divatvilága
Szamárfülekbe fogalmazott titkok, színes rajzolmányok, személyes üzenetek. Ismerős? De hol állnak most az emlékkönyvek a digitális világ virágzásának idején?
Ellepték Veszprémet a profi sportolók?
Ellepték Veszprémet a profi sportolók?
Mióta a járványügyi intézkedések lehetővé teszik profi sportolók számára az edzőtermek látogatását, városunkban rohamosan megemelkedett a sakkozók, teniszezők száma.
Élményvesztett generációk gyermekei
Élményvesztett generációk gyermekei
Nagyjából húszévente változik akkorát a világ, hogy gyerekként majd később felnőttként egészen mást tapasztaljunk, mint a nálunk idősebbek – ezért is tartozunk másik generációba. Az alfa generáció után a tavalyi év teremtette meg a K generációt. Az, hogy mi fogja jellemezni a K generációt, nem csak a kor gyermekeitől függ, hanem tőlünk, felnőttektől is
Elkezdik tömeggyártani a humanoid robotot, miközben a spenót már emailezik
Elkezdik tömeggyártani a humanoid robotot, miközben a spenót már emailezik
Ez nem sci-fi, hanem 2021 valósága. Kell-e félnünk a technológia fejlődésétől, vagy ez a megoldás a bajainkra?
Tehet-e róla a disznó, hogy büdös?
Tehet-e róla a disznó, hogy büdös?
Hétvégén disznóvágást tartottunk. A hajnali szeszes ital elfogyasztása különös okfejtésre sarkallt.