2020. október 31.
//
Farkas névnap

Repülő emberek a világban

2020. október 14. 3:00
euronews
Talán minden ember életében megfogalmazódik legalább egyszer a gondolat: de jó lenne repülni! Íme néhány egészen emberfeletti mutatvány, amelyek bebizonyítják, nem is olyan lehetetlen!

Indítsunk egy „lazább”, hangulatkeltő történettel, méghozzá Ausztráliából. Hogy milyen megfontolásból indult a dolog, jó kérdés, de az ausztrál kontinens versenyei között szerepel, hogy a résztvevők, saját készítésű repülőszerkezetükkel ugorhatnak a folyóba. Lentebbi videóban is jól látható, hogy a repülő elkészítési ideje valószínűleg nem ér fel a körülbelül másfél méteres „repülés” – inkább zuhanás – élményével, de őszintén szólva roppant szimpatikus, hogy ilyen abszurd versenyszámmal is „rajthoz” lehet állni a kontinensen.

Evezzünk kicsit komolyabb vizekre, egészen a La Manche csatornáig, amit már a közelmúltban egy komolyabban vehető mutatvány szelt át. Franky Zapatának másodszorra sikerült átrepülnie a tengerszorost saját készítésű légdeszkájával. Az első próbálkozásnál, miközben megpróbált élelemért hajóra szállni, a vízbe zuhant. A második akció már sikeresnek bizonyult.

És ha már átértünk a túlsó partra, maradjunk Angliában, ahol a repülést, mint emberi tevékenységet egy rendkívül nemes célra, az emberi élet mentésére alkalmazzák. Számos hegyi baleset esetében sokkal praktikusabb egy olyan jellegű megközelítés, ami nem feltétlen a helikopterrel történik. Az alábbi videó bemutatja, milyen egyszerűnek tűnik egy hegy oldalában balesetet szenvedők megmentése, hiszen a repülő – mentő – ember lazán repdes az ormok közt. 

Talán nem is telik el sok idő, amíg természetessé válik, hogy emberek repkednek felettünk a levegőben.  

Szabó Eszter

További cikkek

Köszönet gyermekeink második édesanyjának
Köszönet gyermekeink második édesanyjának
Hétköznapi hősök, akik nem kérdeznek, cselekednek. A vírushelyzet ellenére sem tagadták meg a szeretetet gyermekeinktől: ha ölelésre vágytak, akkor megkapták, ha folyt a nózi, ugyanúgy segítettek kifújni nekik. Dadusok, óvó- és tanító nénik; akik életüket adnák utódainkért.
Személyes történetek piaca
Személyes történetek piaca
Mit szólna hozzá, ha a legszemélyesebb vallomásait tartalmazó naplóját valaki pár évtized múlva piacra dobná? A válaszhoz nem feltétlenül kell időgép, a gyakorlat ugyanis már létezik.
Lehet, hogy mégis a Coelho-hívőknek volt igaza
Lehet, hogy mégis a Coelho-hívőknek volt igaza
Roger D. Nelson, a Princeton Egyetem kutatója megmért egy olyan jelenséget, amire tudományos magyarázat nem nagyon van, mégis számok igazolják a tételét. Ráadásul a kísérletben nem kevesebb, mint 7 milliárd ember vett részt.
Amikor összefonódik a kávé és a művészet
Amikor összefonódik a kávé és a művészet
A kávé a legerősebb kapocs gazdasági, politikai és társadalmi szempontból, hiszen az ivóvíz után a világ legnépszerűbb itala és a legelfogadottabb hatóanyag tartalmú szer. A kávé és a kávézás különleges kapcsolatot ápol a művészettel is. Ezt a kapcsolatot a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria együttműködésével a Sole Mizo Zrt. is kihasználta és Vidd magaddal a művészet élményét! szlogennel festményekbe zárt kávékülönlegességeket dobott a piacra.
Túldokumentált gyermekek
Túldokumentált gyermekek
Először a történelemben gyermekeink egyedi adatait már jóval a születésük előtt rögzítjük; gyakran már a fogantatásuk pillanatától, majd később egész életük során.