Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Online rendezik meg a VI. Pannon UniFestet

2020. november 27. 4:00
Az idei év számos meglepetést tartogat magában, nem csupán csak jó értelemben, de persze akadnak pozitív hírek is. Ilyen az, hogy a hatodik UniFest idén is meglesz tartva, méghozzá az online térben, november 21-től 27-ig. Deli Kittivel, az UniFest főszervezőjével beszélgettünk…

A pandémia időszakában számos fesztivál veszélybe került, volt köztük rengeteg, ami el is maradt. Kitti számára nem volt kérdés, hogy valamilyen formában meg kell tartani az UniFestet: „Mindenképpen meg szerettük volna tartani, folyamatosan figyeltük tehát az országos eseményeket,

de úgy gondoltuk, hogy a tavalyi és a korábbi sikereket figyelembe véve nem hagyhatjuk, hogy egy év kimaradjon.

A fiatalokat sem akartuk ilyen helyzetben hagyni, így meg kellett próbálni alkalmazkodni ehhez az állapothoz. A zenei szekció kárára ugyan, de online fogjuk megtartani az összművészeti találkozót.”

A már jól ismert UniFest saját oldala most egy helyszínül szolgál a fesztiválnak: „Olyan szintre fejlesztettük az oldalunkat, hogy a tárhelybővítéssel alkalmas legyen a videók befogadására, tehát fel lehessen tölteni rá az elkészült produkciókat, a fotókat, festményeket, szövegeket.”

A fesztivál egyik sajátossága, hogy minden évben ismert környékbeli művészek ülnek a zsűri „székében”, idén sincs ez másként: „A vers- és prózamondás szekciójában Komáromi Sándor, a Pannon Egyetem mesteroktatója fogja értékelni a beérkezett produkciókat, méghozzá a dráma-szakos hallgatóival karöltve, akik egyébként majd be is fognak mutatkozni a fesztiválon. A vers-és prózaírásban Tóbiás Krisztián kortárs költőnk fog zsűrizni, természetesen idén is áll, hogy a legjobb pályaművek megjelenhetnek az általa szerkesztett Tempevölgy folyóiratban. A fotó szekcióban Gáspár Gábor fotós lesz, aki a pályaműveket értékeli majd, a festmény és rajz szekcióban pedig Hajdu Franciska fog véleményt formálni.”

Az online fesztivál rendhagyó értékelése a következő módon zajlik majd: „A zsűri tagjai egy személyes videót készítenek minden egyes résztvevő munkájához, ellátva sok-sok tanáccsal, útravalóul. Idén is arany, ezüst-és bronzminősítést lehet kapni, helyezetteket most sem hirdetünk, hiszen mi soha nem versenyként tekintünk erre az eseményre.”

Ahogy minden évben, idén is lesznek workshoppok: „Arra törekedtünk, hogy a jelenlegi helyzetre reflektálva válaszokat találjunk arra, hogyan tud az online térben megmaradni a kultúra. Fontos kérdés, hiszen most nem lehet személyesen találkozni, ugyanakkor az értékközvetítésnek így is jelen kell lennie. Simon Marcival és Kemény Zsófival fogunk beszélgetni, velük az irodalom újfajta irányzatairól lesz szó.

A másik beszélgetésünket Tóbiás Krisztián új könyvétől, és annak grafikájától indítjuk, vagyis a képzőművészet és az irodalom találkozása a kiindulópont, a beszélgetőtárs pedig Turi Lilla grafikus lesz, aki nemrég nyerte el az év grafikusa díját. Áfrány Gábor, a Művészetek Háza kurátora is jön, mint képzőművészeti szakember. Ezentúl Süle Zsolt és Trócsányi Gergő, az ÉSTE két frontembere, valamint Tóth-Péti Krisztina, a Petőfi Színház dramaturgja, rendezőasszisztense is vendég lesz, velük szintén a műfajok találkozását, valamint az előadói forma mibenlétét vizsgáljuk.

 

Ezeken túl a CoolTúra egyetemi munkacsoport a Fortepan oldallal fog majd interjút készíteni, az analóg fotózás digitalizálásáról, valamint bemutatkozik a Cool Launch is. Érdemes figyelni minket Facebookon, mert folyamatosan egyre részletesebben jelentkezünk programjainkról.”

A fesztivál a kezdetektől fogva nem csupán helyi, de országos szinten is várja a jelentkezőket: „Az online lebonyolítással talán még több helyszínről tudunk bevonni embereket, hiszen nem kell személyesen megjelenni.

Büszkék vagyunk arra, hogy ebben a helyzetben sem kellett lemondanunk a fesztiválról, pedig nem könnyű most bármibe is belekezdeni.

Sajnos minket sem kímélt a covid, az anyagi támogatóink, szponzoraink is jelentősen csökkentek, de bízunk benne, hogy kitartásunk a közönség szemében előnyt kovácsol a számunkra."

A fesztiválra november nyolcadikáig lehet jelentkezni.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.