Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Hogyan kebelezte be a kapitalizmus (a mai világ) a jógát és miért rossz ez?

2020. október 16. 4:00 // Forrás: Ecoport
A mai világban az alapérték a fogyasztás, a pénz bevételek növelése és ennek hosszú távú fenntartása, abból a célból, hogy a gyarapodást és a növekedési folyamatokat kiszolgáljuk.

Ehhez a munkahelyeken egészséges, megfelelően képzett, motivált és jól terhelhető munkaerőre van szükség. Vagyis elvárás a munkaerő felé, hogy képes legyen hosszú ideig jól teljesíteni. Megújítsa magát miden nap, és másnap frissen, kipihenten legyen képes ledolgozni az aznapi 8, de inkább 10-12 órás munkaidőt is.

A jól megfizetett alkalmazottak köré kiépült az a szolgáltatói kör, akik a szűkre szabott szabadidő kellemes és célorientált eltöltését biztosítják. Ennek elemeként kerül egyre nagyobb figyelem a jógára.

A másik elem, ami fontos ahhoz, hogy egy cég hatékonyan tudjon működni, a dolgozók megtartása. Állandó és a munkafolyamatokat jól ismerő dolgozókkal sokkal könnyebb a kitűzött árbevételi, adózás utáni eredményeket megfogalmazó célok megvalósítása, mintha egy állandóan változó alkalmazotti körrel kellene mindezt elérni. Tehát ezért a céges világban értékként jelenik meg a lojalitás, a céghez való hűség.

Azaz a munkaerőt meg kell tartani, olyan szolgáltatásokat kell nyújtani neki a megfelelő bér mellett, amitől szívesen megmarad a cégnél, úgy érzi, hogy a szükségletei ki vannak elégítve, fontos a munkaadója számára. Itt léptek be a cégek oldaláról a fizetésen kívüli juttatások, a cafeteria rendszerek.

Mindezek együttesen kialakították a jógának, mint egy szolgáltatási elemnek a megjelenését ebben a körben. A jóga hatékonyan tudja kiszolgálni az ilyen igényeket, bebizonyosodott, hogy egy kellemes mozgásforma, kitűnő egészségmegőrző módszer. Alkalmas arra, hogy tovább fejlessze a kreativitást, a monotonitástűrést, az indulatok kezelésének a képességét. Ezek pedig fontosak lehetnek egy alkalmazotti létben megélt munkahelyen. Ha nem gyakorolják túl sokat, akkor ezeket a képességeket fenntartja, és fejleszti.

Itt reked meg a jóga mai, nyugati értékelése.

Azonban a jóga ennél sokkal többet tud adni, amire a nyugati gyakorlók többsége nem tart igényt. Így alakul ki a jógának a mai világra jellemző, igen leszűkített, fitness-wellness irányzatként való elhelyezése a szolgáltatási körben. A jóga valójában a belső világ uralásán keresztül a belső béke és a harmonikus élet teljes megélését tudja elősegíteni. De eddig a mai megközelítés és gyakorlás sajnos nem jut el.

Selmeci József Csongor minősített vezető jógatanár, jógaterapeuta

A cikk az Ecoport magazin 2020/3. számában jelent meg.

vehir.hu
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.