Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Alváshiány – belülről rombol és kívülről is látszik

2020. október 15. 9:37

A legtöbben ma már nem azt az életet éljük, amire a testünk teremtetett. A fokozott elvárások és sokaknál a munkaidőbeosztás meghozza a nem éppen édes gyümölcsét. Egy sportoló fizikumát is jelentősen rontja a mindennapos jelenség, az alváshiány. Nézzük, hogy miként!

Fogyunk

Na de nem úgy. A sportoló abból az izomból veszít, amiért éveken keresztül komoly erőfeszítések árán megdolgozott. Az izomvesztés pedig sajnos sokkal könnyebben megy. Az izmok növekedésének egyik fő kulcspontja az edzés, ami arra készteti a fáradt izmokat, hogy növekedjenek, hiszen a következő megterhelést még jobban kell bírni. Ehhez természetesen táplálni kell az izmokat megfelelő fehérjékkel és aminosavakkal, ez a másik fontos összetevő az izomnövesztéshez.

A legtöbben sajnos az első két komponens kipipálása után várják az izomnövekedést, ami viszont nem jön vagy nem az elvárt mértékben. Megfeledkeznek ugyanis a kellő mennyiségű és minőségű alvásról. A képlet tehát nagyon egyszerű: edzés, táplálék és pihenés kell az izmoknak ahhoz, hogy növekedni tudjanak. Ha a három összetevő bármelyike is hiányzik, az eredmény elmarad. 

Stresszelünk

Ezért nem más, mint a kortizol nevű stresszhormon a felelős. Amikor ugyanis a test szerint aludni kellene, de mégsem kapja meg a kellő mennyiségű pihenést, túl sok kortizolt állít elő. Termeli az éjszakai műszak során, a hajnalig tartó buliban folyamatosan, vagy a beteg gyerek ágya fölött átaggódott éjszaka során is.

A kelleténél magasabb kortizolszint hosszú távon óriási rombolást tud tenni a szervezetben. Többek között előidézi az izmok leépülését, és ezzel párhuzamosan a testünket fogékonyabbá teszi a zsírok elraktározására is. Nem a két legszerencsésebb párosítás. Ezenfelül komoly egészségkárosodást is okozhat, mivel gyulladást idéz elő a szervezetben, és ezek a gócok nem kívánt szövődményekkel járhatnak. Továbbá az edzés utáni regeneráció során is kellemetlenségeket okoznak.

Ördögi kör

Kutatók szerint, ha egy nap nem alszunk annyit, amennyire a szervezetünknek szüksége van, az a következő három napunkra is rányomja a bélyegét. Ez persze újabb frusztrációt és stresszt hoz magával, így kezdődik minden elölről. Ha úgy érezzük, hogy kevés volt az éjszakai alvás, próbáljuk meg pótolni azt a következő napon. A nap folyamán itt-ott egy lopott negyed vagy fél óra pihenés is jobb a semminél. Ez azért fontos, mert ha kimarad a pótlás, a teljesítmény jelentősen csökken. 

Nem hiába volt az alvásmegvonás a történelmi időkben az egyik leginkább használt kínzási módszer. Mind a szellemi, mind a fizikális állapotot meghatározza az alvásunk. Hiánya során a testünk lassabban regenerálódik, így kevésbé hatékonyan reagál az őt érő támadásokra. A vírusok és baktériumok ellen lecsökken a védekezése, így könnyebben megbetegszünk. 

 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.