2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

Még rom, de jövőre belülről is teljesen megújul a Csermák Antal Zeneiskola

A 2015-ös külső felújítást követően jövőre nagyobb alapterülettel nyithat meg a városi zenede. A kormány 1,65 milliárd forinttal támogatja a felújítási projektet.

A kormány a Modern Városok Program keretében 2016-ban kötött együttműködési megállapodást a veszprémi önkormányzattal. E megállapodás több veszprémi fejlesztés (pl.: állatkert, Petőfi Színház) mellett az Erzsébet ligetben található zeneiskola belső megújítását is tartalmazza, így 2015 után belülről is megújulhat az épület.

A zeneiskola jelenleg belülről még romos, de a munkások már szeptember óta dolgoznak - ahogy azt a csütörtöki (október 15.) sajtóbejáráson is látni lehetett. A kivitelezést a Vemévszer Kft. végzi, melynek vezetői ezen a napon mutatták meg az intézményt Ovádi Péter országgyűlési képviselőnek, Porga Gyula polgármesternek, Uher Bertalan intézményvezetőnek és a zeneiskola munkatársainak.

Megtudtuk, a kivitelezési munkálatok a nyár közepéig tartanak, és ha minden jól megy, a 2021-es szemesztert itt kezdhetik meg a tanulók.  Az 1,65 milliárd forintos kormányzati beruházás során átfogó rekonstrukciót hajtanak végre az épület belsejében, sőt, a zeneiskola déli részén emeletráépítéssel egy új második szintet hoznak létre, valamint a tetőteret is beépítik. Így a korábbihoz képest plusz 384 négyzetméterrel nő a hasznos alapterület.

Az átalakítások és a bővítés eredményeként a hangszeres termek száma összességében néggyel nő, a szolfézstermek száma nem változik. A könyvtár a földszintre kerül. A fejlesztés során lecserélik az elavult burkolatokat, és új, hanggátló válaszfalakat is építenek. A földszinten akadálymentes szolfézs termet, hangszeres termet, hangversenytermet, büfét, ruhatárat, könyvtárat és tanulószobát alakítanak ki. Amíg tart az átalakítás, a zeneiskola a Pannon Egyetem „O” épületében működik.

Porga Gyula az átalakítással kapcsolatban elmondta, a kivitelezők a legkorszerűbb akusztikai belsőépítészeti megoldásokkal építik újjá a belsőt, így nem egyszerűen egy „vizesblokk csere és átfestésről” van szó, hanem egy jelentős megújulásról. A zeneiskoláról szólva úgy fogalmazott: Veszprém büszke az intézményre, hisz az itt folyó munka is hozzájárult ahhoz, hogy az UNESCO Veszprémet a Zene Városa kitüntető címmel tüntesse ki. Reményei szerint a 2023-as EKF projketig nem csak mint egy zenei képző intézményről, hanem mint fontos kulturális színtérről is beszélhetünk a Csermák Antal Zeneiskolával kapcsolatban.

Ovádi Péter, Porga Gyula és Uher BertalanOvádi Péter, Porga Gyula és Uher Bertalan

Ovádi Péter országgyűlési képviselő kiemelte, többek közt azért is döntöttek a belső megújítás mellett, mert ezen keresztül a hagyományőrzés, a kultúra és az oktatás támogatása is megjelenik. –Ha csak pár hétre tekintünk vissza, látható, hogy Veszprém fejlődik, hisz az utóbbi időben számos fejlesztést kezdtek meg vagy fejeztek be a városban. Nemrégiben rakták le az új tornászgyakorló alapkövét, a felújított Kistó utcát pedig tegnap adták át. Ezen kívül több beruházás is szépen halad a városban – mondta. Hozzátette: a kormány kiemelten figyel Veszprémre, amit Orbán Viktor egy nyári rádiós interjúban is megerősített.

Új szak indult az iskolában

A Csermák Antal Zeneiskola jelentősen képviselteti magát a régióban, a környék legnagyobb művészetoktatási intézménye- mondta Uher Bertalan intézményvezető, majd kiemelte, hogy az átalakítás alatt is mindent megtesznek annak érdekében, hogy biztosítsák a város illetve a szűkebb régió számára, hogy hozzáférjenek a minőségi zeneoktatáshoz. Hangsúlyozta: a visszaköltözéskor egy 21. századi kihívásoknak megfelelő iskolát vehetnek majd birtokba, ami újabb lehetőséget fog biztosítani, hogy az itt folyó munka még magasabb színvonalú legyen. A zeneiskola fontos kulturális tevékenységet végez, hisz a rendezvényeik évente 9-10 ezer külső látogatót vonzanak. Az iskola évek óta stabilan működik, idén szeptember óta klasszikus balett tagozattal bővült a képzési paletta, és akkredditáltatva lett jazz tanszak is.

Látványterv a megújult zeneiskoláról. Forrás: veszprémi önkormányzatLátványterv a megújult zeneiskoláról. Forrás: veszprémi önkormányzat

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Jövő héten megkezdődik a kádártai és gyulafirátóti utak felújítása
Jövő héten megkezdődik a kádártai és gyulafirátóti utak felújítása
A Modern Városok Program keretében, mintegy 650 millió forintból újul meg az egykori 82-es út nyomvonala.
Hamarosan beköltözhet a Veszprémi Petőfi Színház a régi zeneiskola épületébe
Hamarosan beköltözhet a Veszprémi Petőfi Színház a régi zeneiskola épületébe
Nemsokára a Veszprémi Petőfi Színház lakja be a régi zeneiskolát, amely nagymértékű fejlesztésen esett át. Az ősszel átadandó épületbe a teátrum számos tára költözik majd át.
Elsőként a Festő utca rekonstrukciója készült el
Elsőként a Festő utca rekonstrukciója készült el
Jelenleg is több helyen zajlanak belterületi útfelújítások Veszprémben, a Festő utca viszont már teljes egészében elkészült, ahol ráadásul megoldották a vízelvezetést, új járdát és parkolóhelyeket is kialakítottak. A beruházás részleteiről Halmay Gábor és Bázsa Botond önkormányzati képviselők tartottak sajtótájékoztatót hétfőn, ahol elhangzott, mely szakaszokon várható még munka a közeljövőben.
Újabb utcákon fejeződik be a felújítás a napokban
Újabb utcákon fejeződik be a felújítás a napokban
A Csererdőben is végéhez közeledik a Modern Városok Programban zajló útfejlesztés első üteme.
Végéhez ér a Hunyadi utca felújítása
Végéhez ér a Hunyadi utca felújítása
Kovács Áron, a városrész képviselője a helyszínen tájékoztatott a felújításról.