Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Ki alkalmas lézeres szemműtétre?

2020. október 16. 9:36
Csak kevesen vannak tisztában azzal, hogy az éles látás felé vezető úton az alkalmassági vizsgálat legalább olyan fontos lépés, mint maga a lézeres beavatkozás. De pontosan miért van erre szükség, hogyan zajlik a vizsgálat, és miért kell komolyan venni az eredményét? Most minden kérdésére választ kaphat a témában.

Lézeres szemműtét során a páciens elégedettsége és szemének biztonsága egyaránt fontos, éppen ezért a minőségi szolgáltatást nyújtó klinikák mindig alapos, akár 2 órás kivizsgálással indítanak. Ennek célja, hogy kiszűrjék, fennáll-e bármilyen ellenjavallat, ami befolyásolná a lézeres szemműtét sikerességét, másrészt segít kiválasztani a kezelések közül azt, amelyikkel a legjobb eredmény érhető el. 

A leggyakoribb kizáró okok

Az egyik fontos szempont maga az életkor. Mivel általában 18-20 éves korig változhat a szem fénytörése, a műtét alsó korhatára a 18 éves életkor. A felső határt 65 éves korban határozták meg, mivel 65 év fölött megnő a szembetegségek kockázata. A másik fontos feltétel a dioptria. Általánosságban elmondható, hogy rövidlátók esetében -12 dioptriáig, távollátóknál pedig +5,5 dioptriáig lehet lézeres látásjavító műtétet végezni, a cylinder 5,5 dioptriág korrigálható. Ám ez önmagában még kevés, számos egyéb tényező felmerülhet, amikor nem javasolt a műtét. Ilyen például, ha ön inzulinnal kezelt cukorbeteg, esetleg kötőszövetet érintő autoimmun betegségben szenved.

Ezek mellett vannak olyan tényezők, amelyek átmeneti alkalmatlanságot jelentenek. Ilyen például a változó dioptria. Lézeres szemműtét ugyanis csakis akkor javasolt, amennyiben az ön dioptrája az elmúlt 1 év során nem változott. Éppen ezért várandósság és szoptatás során sem javasolt, mert az ilyenkor végbemenő hormonális változások hatással vannak a szem fénytörésérése is. Végezetül bizonyos speciális gyógyszerek szedése is negatív hatással lehet a lézeres szemműtét eredményére.

Így zajlik az alkalmassági vizsgálat

A fent felsorolt kizáró faktorok egy részét kényelmesen ki lehet szűrni online vagy telefonos kérdéssor segítségével. Ha ennek során zöld utat kap, akkor kerül sor a személyes alkalmassági vizsgálatra. Ez műszeres mérésekkel kezdődik: megmérik a dioptriát, szaruhártya görbületét és vastagságát. Ezenkívül vizsgálják a szemnyomást, a könnytermelést és azt is, melyik a domináns szeme, továbbá a szemlencse és szemfenék állapotát is. Mindez másfél-két órát vesz igénybe, és teljesen fájdalommentes. Különösebb felkészülést nem igényel, enni-inni lehet előtte, sminkelni azonban nem ajánlott. Fontos továbbá, hogy lágy kontaktlencsét a teszt előtt 4-5 napig, félkemény-és kemény lencsét pedig legalább 2 hétig nem szabad viselni. Valamint érdemes kísérővel érkezni, mivel pupillatágító szemcseppeket kap, és emiatt a vizsgálat után akár egy napig homályosan láthat. 

Miért érdemes biztosra menni? 

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ha a műtét maga már csak perceket vesz igénybe, miért ilyen hosszadalmas az alkalmassági vizsgálat? Mivel minden szem egyedi, körültekintően kell eljárni, hogy biztosan ki lehessen jelenteni, sikeres lesz-e a beavatkozás. Márpedig az igazán megbízható klinikák nem kockáztatnak, ha a páciensek szeme világáról van szó. És gondoljon bele: ugye mennyivel megnyugtatóbb úgy kifizetni a lézeres szemműtét árát, ha garantálni tudják az éles látást? Ráadásul amennyiben alkalmasnak bizonyul, a szemészorvosok arról is részletesen tájékoztatják, milyen fajta kezelést javasolnak, illetve milyen mértékű javulást lehet elérni. Így a vizsgálat végére tisztán láthatja, mi vár Önre.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.