2021. március 8.
//
Zoltán névnap

A Pannon Egyetemen „édes kötelesség” a megemlékezés

Az 1956-os forradalom és szabadságharc veszprémi, és az ország más részein tevékenykedő hőseire emlékeztek a Pannon Egyetemen.

Felföldi Gábor, az intézmény kulturális referense szerint mindenhol fontos a megemlékezés, de az Egyetemen kiváltképp, hiszen az '56-os veszprémi események fontos kiindulópontja az akkori Veszprémi Vegyipari Egyetem volt. Az Egyetem számára tehát rendkívül fontos az '56-os forradalom, ahogy a forradalom számára is fontos volt az Egyetem.

Felföldi GáborFelföldi Gábor

Ahogy a történelmi események helyszínéül szolgáló épületekben megemlékeztünk, úgy vált világosság az intézmény jelentősége, forradalmi tekintetben. A mai "A" épület nagy előadótermében alakult meg a Veszprém Megyei Nemzeti Forradalmi Tanács, melynek első vezetője Benedek Pál, egyetemi docens lett volna, aki végül nem vállalta ezt a szerepet. Későbbi visszaemlékezéseiben kiderül, így is menedzselte az '56-os eseményeket, méghozzá Nemecz Ernővel együtt.

Varga Ákos, a Hallgatói Önkormányzat elnökeVarga Ákos, a Hallgatói Önkormányzat elnöke

A főhajtás Brusznyai Árpád táblája előtt is magától értetődő, aki a forradalom mártírja lett. Talán kevesebb szó esik Lóránd Imre újságíróról, akit 1956. október 26-án a Veszprém Megyei Nemzeti Forradalmi Tanács elnökévé választottak, mely funkciót október 31-ig töltötte be. 1957 októberében a Brusznyai Árpád és társai ellen lefolytatott perben hatévi börtönbüntetésre ítélték, 1960-ban amnesztiával szabadult.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora ünnepi beszédében elmondta, az október 23-ai nap a magyar szabadságvágy fellángolásának a napja. Ezt az időszakot a szovjet megszállás egyenes következményének szokás hívni, noha '56 eszméje ma már közel harmad évszázada újból a nemzeti emlékezet része, de talán a kellő időtávlat híján még nem tudott elégéé átkristályosodni.

Gelencsér András, az Egyetem rektora Gelencsér András, az Egyetem rektora

Sokaknak még ma is élő emlék, másoknak a családi legendárium része, és megint másoknak már „csak” történelem. Bárhonnan is tekintünk az '56-os eseményekre, az emlékezés örök lángja mindig eszünkbe juttatja majd, hogy mitől nemzeti ünnep a huszonharmadika.

A megemlékezésen Gelencsér András rektor, és Varga Ákos a Hallgatói Önkormányzat elnöke helyezték el az emlékezés koszorúit. Az utolsó helyszínen, a "B" épület folyosóján elhelyezett tábla előtt is lerótták tiszteletüket, ahol a Szabad Veszprém Rádió emlékét őrzik, mely rádió 10 napon keresztül tudósított a forradalom eseményeiről.

Szabó Eszter
Kovács Bálint

További cikkek

Félárbócon a nemzeti lobogó az Országház előtt
Félárbócon a nemzeti lobogó az Országház előtt
Katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbócra engedték Magyarország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 64. évfordulóján, szerda reggel Budapesten, a Kossuth téren. A kegyelet kifejezéseként a lobogó egész nap félárbócon marad.
Együtt koszorúzott Ovádi Péter és Porga Gyula
Együtt koszorúzott Ovádi Péter és Porga Gyula
A városi megemlékezések ugyan elmaradtak, de az országgyűlési képviselő és a polgármester elhelyezte a megemlékezés koszorúit az 1956-os emlékműnél a Megyeháza téren.
Október 23. - Felvonták a nemzeti lobogót a Parlament előtt
Október 23. - Felvonták a nemzeti lobogót a Parlament előtt
Katonai tiszteletadással Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulóján péntek reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.
1956-os tények a lábjegyzetből
1956-os tények a lábjegyzetből
Hol dördültek el az első fegyverek 1956-ban? Ki nevezte először szabadságharcnak a felkelést? Mit mondott Nagy Imre utolsó szó jogán kivégzése előtt? Hogyan menekült el egy Debrecen méretű város lakossága az országból? Tények és érdekességek a forradalom és szabadságharcról, amelyekről kevesebb szó esik.
Ovádi: Brusznyai elbújhatott volna a harcok elől, de a nem a könnyű utat választotta
Ovádi: Brusznyai elbújhatott volna a harcok elől, de a nem a könnyű utat választotta
Az 1956-os veszprémi mártírra, a 62 éve kivégzett Brusznyai Árpádra emlékeztek a róla elnevezett emlékműnél csütörtök este.