Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 29. Taksony
Veszprém
1°C
2023. november 29. Taksony
Veszprém
1°C

A Pannon Egyetemen „édes kötelesség” a megemlékezés

2020. október 26. 4:05
Az 1956-os forradalom és szabadságharc veszprémi, és az ország más részein tevékenykedő hőseire emlékeztek a Pannon Egyetemen.

Felföldi Gábor, az intézmény kulturális referense szerint mindenhol fontos a megemlékezés, de az Egyetemen kiváltképp, hiszen az '56-os veszprémi események fontos kiindulópontja az akkori Veszprémi Vegyipari Egyetem volt. Az Egyetem számára tehát rendkívül fontos az '56-os forradalom, ahogy a forradalom számára is fontos volt az Egyetem.

Felföldi GáborFelföldi Gábor

Ahogy a történelmi események helyszínéül szolgáló épületekben megemlékeztünk, úgy vált világosság az intézmény jelentősége, forradalmi tekintetben. A mai "A" épület nagy előadótermében alakult meg a Veszprém Megyei Nemzeti Forradalmi Tanács, melynek első vezetője Benedek Pál, egyetemi docens lett volna, aki végül nem vállalta ezt a szerepet. Későbbi visszaemlékezéseiben kiderül, így is menedzselte az '56-os eseményeket, méghozzá Nemecz Ernővel együtt.

Varga Ákos, a Hallgatói Önkormányzat elnökeVarga Ákos, a Hallgatói Önkormányzat elnöke

A főhajtás Brusznyai Árpád táblája előtt is magától értetődő, aki a forradalom mártírja lett. Talán kevesebb szó esik Lóránd Imre újságíróról, akit 1956. október 26-án a Veszprém Megyei Nemzeti Forradalmi Tanács elnökévé választottak, mely funkciót október 31-ig töltötte be. 1957 októberében a Brusznyai Árpád és társai ellen lefolytatott perben hatévi börtönbüntetésre ítélték, 1960-ban amnesztiával szabadult.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora ünnepi beszédében elmondta, az október 23-ai nap a magyar szabadságvágy fellángolásának a napja. Ezt az időszakot a szovjet megszállás egyenes következményének szokás hívni, noha '56 eszméje ma már közel harmad évszázada újból a nemzeti emlékezet része, de talán a kellő időtávlat híján még nem tudott elégéé átkristályosodni.

Gelencsér András, az Egyetem rektora Gelencsér András, az Egyetem rektora

Sokaknak még ma is élő emlék, másoknak a családi legendárium része, és megint másoknak már „csak” történelem. Bárhonnan is tekintünk az '56-os eseményekre, az emlékezés örök lángja mindig eszünkbe juttatja majd, hogy mitől nemzeti ünnep a huszonharmadika.

A megemlékezésen Gelencsér András rektor, és Varga Ákos a Hallgatói Önkormányzat elnöke helyezték el az emlékezés koszorúit. Az utolsó helyszínen, a "B" épület folyosóján elhelyezett tábla előtt is lerótták tiszteletüket, ahol a Szabad Veszprém Rádió emlékét őrzik, mely rádió 10 napon keresztül tudósított a forradalom eseményeiről.

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek közélet ,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek Az 1956-os szabadságharc elhurcolt veszprémi résztvevőinek emlékére koszorúztak november 8-án a Vár utcában, a törvényszék falán található emléktáblánál.  A megemlékezésre a Veszprém Megyei Törvényszék, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pannon Egyetem várta az 56-os szervezetek képviselőit, a megemlékezőket és az eseményen jelenlévő, egykori 56-os deportáltat, Suri Kálmán nemzetőrt.   2023. november 9. 14:23 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! 1956 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! Ünnepi megemlékezéssel tisztelgett a FIDESZ-KDNP helyi szervezete az 1956-os forradalom leverésének évfordulóján Brusznyai Árpád és az ártatlanul elítélt áldozatok előtt szombaton. 2023. november 5. 13:21 Pannon Egyetem: kötelességünk az '56-os megemlékezés közélet Pannon Egyetem: kötelességünk az '56-os megemlékezés A Pannon Egyetem kedd délelőtt tartotta október 23-i megemlékezését. A szokásokhoz hűen, idén is emlékmenettel elevenítették fel az 1956-os forradalom és szabadságharc pontos részleteit. 2023. október 24. 14:55 Félhomályban ragyogott Brusznyai és az 56-os hősök dicsősége Félhomályban ragyogott Brusznyai és az 56-os hősök dicsősége Az országos központi ünnep után hétfő este szűkebb körben, de így is számos veszprémi részvételével megkoszorúzták Brusznyai Árpád emlékművét a Megyeháza téren. Az eseményről képriportunkban tudósítunk. 2023. október 24. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.