2020. december 5.
//
Vilma névnap

20 éves lett az Oliva Étterem

Napra pontosan 20 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az Oliva Étterem Veszprémben, a jubileum alkalmából a helyszínen idézték fel az emlékezetes pillanatokat az alapítók és a törzsvendégek.

2000. október 27-én, délután 5 óra előtt pár perccel Mészáros Zoltánék izgatottan álltak a Buhim utca járdáján, az Oliva bejáratánál, várva, hogy megjöjjenek az első vendégek újonnan megnyitott éttermükbe. Akkor dőlt el, hogy érdemes volt-e belevágni ebbe a vállalkozásba, vagy kidobott idő és pénz volt a nyitást megelőző négy év. Végül elkezdtek szállingózni az emberek, később pedig egyre többen lettek, míg meg nem telt az Oliva teljesen.

Akkor éltem át először azt az élményt, milyen, amikor a saját éttermedben csörögnek az evőeszközök, koccannak a poharak és a vendégek egyre hangosabban beszélgetnek, ahogy megyünk bele az estébe

- idézte fel a jubileumi találkozón Mészáros Zoltán, az Oliva alapítója és tulajdonosa a kezdeti időket.

Mészáros Zoltán, az Oliva alapítójaMészáros Zoltán, az Oliva alapítója

Az Olivának otthont adó épületet még 1996-ban vásárolták meg, két év előkészítés és tervezés után vágtak neki a felújításnak, ami végül 2000-ben ért be, azóta Veszprém meghatározó étterme és szállodája.

Ennyi idő alatt Mészáros Zoltán becslése szerint közel 600 ezer ember fordult meg az étteremben és közel 30 ezren szálltak meg a hotelben.

De az Oliva jelentőségét nem csak turisztikai viszonylatban lehet lemérni, sok helyi polgárnak lett törzshelye, saját történetek, élmények kötődnek a helyhez.

Ezekből néhány a kedd délutáni összejövetelen is elhangzott, ahol többen megjelentek a veszprémi értelmiségi körből, cégvezetők, ügyvédek, a kultúrában jártas személyek, korábbi és jelenlegi városvezetők is, akik saját, személyes élményeikkel idézték fel az elmúlt 20 évet.

Porga Gyula polgármester köszöntőbeszéde közbenPorga Gyula polgármester köszöntőbeszéde közben

Azokat a kisebb koncerteket, amelyekből mára a világhírű VeszprémFest nőtte ki magát, vagy éppen személyes történeteket az ételekkel, az itt megfordult emberekkel kapcsolatban.

Kevesen tudják, hogy az 1796-ban épül ház, ami otthont az Olivának, az elsők között volt a Buhim utcában, sőt, az Oliva előtt egyszer már működött étteremként az 1980-as években, akkor még Pusztai Étterem néven.

Az Oliva nyitásakor egyébként a „pusztai csülök” még szerepelt is az étlapon, emlékezve az egykori előd híres fogására.

Az Olivának otthont adó épület régi képe, még az étterem előtti időkből (fotó: Oliva Étterem)Az Olivának otthont adó épület régi képe, még az étterem előtti időkből (fotó: Oliva Étterem)

Azóta többször felújították az éttermet, mégis máig őrzi azt a mediterrán hangulatát, ahogy 20 évvel ezelőtt indult.

Az állandóságot nem csak stílusában, de kínálatában is megóvta, például a környék borászataiból Figula és Jásdi tételeit indulás óta meg lehet találni, a két borász egyébként személyesen is ott volt az ünnepségen.

Ifj. Figula Mihály, Jásdi István és Mészáros ZoltánIfj. Figula Mihály, Jásdi István és Mészáros Zoltán

A 20. évforduló egy komoly mérföldkövet is jelent az Oliva életében, hiszen ahogy azt Mészáros Zoltántól megtudtuk, éppen túl vannak egy komolyabb felújításon, amelynek keretében megújult a konyha, amit új és modernebb berendezésekkel szereltek fel, emellett a belső dizájn is felfrissült, ami javában Mészáros Tünde fantáziáját és stílusát tükrözi vissza.

A Kisfaludy-program sikeres pályázatának köszönhetően pedig jövő tavaszra a hotelt is szeretnék átalakítani, felújítani, hogy remélhetőleg a járványhelyzet után ismét számos elégedett vendéget köszönthessenek az Olivában.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Szán helyett elektromos autóval érkezett a Mikulás Veszprémbe
Szán helyett elektromos autóval érkezett a Mikulás Veszprémbe
A Mikulás már szombaton megjelent Veszprémben, igaz a járványhelyzet miatt nem a megszokott rénszarvasszánon. A célja azonban így sem változott: megajándékozni a jó és szemfüles kisgyermekeket.
Mikuláscsomaggal kedveskedett a kórházban ápolt gyermekeknek az állatkert
Mikuláscsomaggal kedveskedett a kórházban ápolt gyermekeknek az állatkert
Száz meglepetéscsomagot osztottak ki a Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekosztályának.
Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Mivel a jelenlegi helyzetben nem lehet közmeghallgatást rendezni, Porga Gyula polgármester írásban fogadta a kérdéseket és mindenkinek személyesen válaszolt. Néhány, sokak által felhozott témával kapcsolatban közleményben is összefoglalta álláspontját.
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitották az első sípályát az eplényi síarénában - közölte a síközpont csütörtökön a közösségi oldalán, ahol a járványügyi szabályok betartásának fontosságára is figyelmeztettek.
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Rekordszavazattal választották meg két és fél éve országgyűlési képviselőnek, most pedig már az állatok védelmét is rábízták országos szinten. Ovádi Péterrel beszélgettünk parlamenti kulisszatitkokról, a miniszterelnökről, „gombnyomogatásról” és 2022-ről.