Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

20 éves lett az Oliva Étterem

2020. november 1. 4:01
Napra pontosan 20 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az Oliva Étterem Veszprémben, a jubileum alkalmából a helyszínen idézték fel az emlékezetes pillanatokat az alapítók és a törzsvendégek.

2000. október 27-én, délután 5 óra előtt pár perccel Mészáros Zoltánék izgatottan álltak a Buhim utca járdáján, az Oliva bejáratánál, várva, hogy megjöjjenek az első vendégek újonnan megnyitott éttermükbe. Akkor dőlt el, hogy érdemes volt-e belevágni ebbe a vállalkozásba, vagy kidobott idő és pénz volt a nyitást megelőző négy év. Végül elkezdtek szállingózni az emberek, később pedig egyre többen lettek, míg meg nem telt az Oliva teljesen.

Akkor éltem át először azt az élményt, milyen, amikor a saját éttermedben csörögnek az evőeszközök, koccannak a poharak és a vendégek egyre hangosabban beszélgetnek, ahogy megyünk bele az estébe

- idézte fel a jubileumi találkozón Mészáros Zoltán, az Oliva alapítója és tulajdonosa a kezdeti időket.

Mészáros Zoltán, az Oliva alapítójaMészáros Zoltán, az Oliva alapítója

Az Olivának otthont adó épületet még 1996-ban vásárolták meg, két év előkészítés és tervezés után vágtak neki a felújításnak, ami végül 2000-ben ért be, azóta Veszprém meghatározó étterme és szállodája.

Ennyi idő alatt Mészáros Zoltán becslése szerint közel 600 ezer ember fordult meg az étteremben és közel 30 ezren szálltak meg a hotelben.

De az Oliva jelentőségét nem csak turisztikai viszonylatban lehet lemérni, sok helyi polgárnak lett törzshelye, saját történetek, élmények kötődnek a helyhez.

Ezekből néhány a kedd délutáni összejövetelen is elhangzott, ahol többen megjelentek a veszprémi értelmiségi körből, cégvezetők, ügyvédek, a kultúrában jártas személyek, korábbi és jelenlegi városvezetők is, akik saját, személyes élményeikkel idézték fel az elmúlt 20 évet.

Porga Gyula polgármester köszöntőbeszéde közbenPorga Gyula polgármester köszöntőbeszéde közben

Azokat a kisebb koncerteket, amelyekből mára a világhírű VeszprémFest nőtte ki magát, vagy éppen személyes történeteket az ételekkel, az itt megfordult emberekkel kapcsolatban.

Kevesen tudják, hogy az 1796-ban épül ház, ami otthont az Olivának, az elsők között volt a Buhim utcában, sőt, az Oliva előtt egyszer már működött étteremként az 1980-as években, akkor még Pusztai Étterem néven.

Az Oliva nyitásakor egyébként a „pusztai csülök” még szerepelt is az étlapon, emlékezve az egykori előd híres fogására.

Az Olivának otthont adó épület régi képe, még az étterem előtti időkből (fotó: Oliva Étterem)Az Olivának otthont adó épület régi képe, még az étterem előtti időkből (fotó: Oliva Étterem)

Azóta többször felújították az éttermet, mégis máig őrzi azt a mediterrán hangulatát, ahogy 20 évvel ezelőtt indult.

Az állandóságot nem csak stílusában, de kínálatában is megóvta, például a környék borászataiból Figula és Jásdi tételeit indulás óta meg lehet találni, a két borász egyébként személyesen is ott volt az ünnepségen.

Ifj. Figula Mihály, Jásdi István és Mészáros ZoltánIfj. Figula Mihály, Jásdi István és Mészáros Zoltán

A 20. évforduló egy komoly mérföldkövet is jelent az Oliva életében, hiszen ahogy azt Mészáros Zoltántól megtudtuk, éppen túl vannak egy komolyabb felújításon, amelynek keretében megújult a konyha, amit új és modernebb berendezésekkel szereltek fel, emellett a belső dizájn is felfrissült, ami javában Mészáros Tünde fantáziáját és stílusát tükrözi vissza.

A Kisfaludy-program sikeres pályázatának köszönhetően pedig jövő tavaszra a hotelt is szeretnék átalakítani, felújítani, hogy remélhetőleg a járványhelyzet után ismét számos elégedett vendéget köszönthessenek az Olivában.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. ma 10:19 A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.