2020. november 29.
//
Taksony névnap

Lezárult az állatkert történetének legnagyobb fejlesztése

A Modern Városok Programban meghirdetett fejlesztések közül elsőként az állatkert projektjei zárultak le, de ahogy a szerda délelőtti projektzáró sajtótájékoztatón elhangzott, a jövőben is vannak még nagyszabású tervek. Ahogy a kormánybiztos fogalmazott: a veszprémi fejlesztéseket a tudatosság jellemzi.

A Modern Városok Program keretében összesen 5, EU-s forrásokból pedig 8 további fejlesztés valósult meg az elmúlt időszakban a Veszprémi Állatkertben. Ezek közül, ha csak néhányat említünk: új tevekifutót alakítottak ki, oktatóházat építettek, de a gazdasági udvar és az operatív központ is megújult.

Az ünnepélyes projektzáró rendezvényen Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztosa is jelen volt, aki kiemelte, hogy

a Modern Városok Program kapcsán sokszor elhangzik a komplex gondolkodás, ez pedig Veszprémben, a veszprémi fejlesztések kapcsán még inkább érzékelhető, hiszen az állatkert egymásra épülő fejlesztései mellett a város többi beruházása is a tudatosságot és átgondoltságot tükrözi.

Hozzátette, hogy ez, a Magyarország történetében egyedülálló fejlesztési csomag, amivel a településeket támogatja a kormány az élet minden szegmensére kiterjed, így Veszprémben is támogattak gazdasági, kulturális, sport és családokkal kapcsolatos beruházásokat.

Gyopáros AlpárGyopáros Alpár

Az állatkert kapcsán a kormánybiztos elmondta, hogy személyesen emlékszik a 30 évvel ezelőtti helyzetre, amikor gyermekként ellátogatott ide, a kornak megfelelően akkor is jó állapotban volt az állatkert, de mára egy valódi, XXI. századi külsővel és szolgáltatásokkal várja az érdeklődőket, többek közt a kormánybiztost is, aki családjával, magánszemélyként is többször járt már itt.

A Modern Városok Program keretében országosan közel 270 projektet támogat a magyar kormány, mintegy 4000 milliárd forint értékben. A megyeszékhely esetében csak a Modern Városok Programból 100 milliárdot fordítanak a veszprémi fejlesztésekre, ráadásul ezek 97%-a hazai költségvetési forrásból származik. Gyopáros Alpártól megtudtuk, hogy országosan most tartanak a kifizetések felénél, tehát 2000 milliárd forintot már átautaltak a településeknek a fejlesztéseikhez.

Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és az állatvédelmi törvény megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos szintén a tudatosságot emelte ki a Modern Városok Program kapcsán.

Megfogalmazása szerint, amikor aláírta a polgármester Orbán Viktor miniszterelnökkel a megállapodást, az volt a cél, hogy évről évre fejlődjön a város és a városi szolgáltatások. Ennek mára számos eredményét lehet felsorakoztatni, ráadásul a kemény munka közben új tervek és ötletek fogalmazódtak meg, többek közt az állatmenhelyekhez kapcsolódó mintaprojekt, aminek Veszprém lesz az úttörője országosan is.

Ovádi PéterOvádi Péter

Porga Gyula polgármester beszédében felidézte azt, amikor 2016-ban Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen beszélték át a veszprémi terveket. A városvezető elmondása szerint, azon az egyeztetésen olyan tervekről állapodtak meg, amelyekre valóban szüksége van az embereknek, Veszprém élhetőségét, a szolgáltatások minőségét javítják.

Az állatkert lezárult fejlesztéseiről elmondta, hogy tökéletes eszenciái a városban zajló további beruházásoknak, visszautalva a tudatosságra és az egymásra épülő fejlesztésekre.

Porga GyulaPorga Gyula

Török László, az állatkert igazgatója azon kívül, hogy köszönetet mondott mindazoknak, akik bármilyen formában támogatták és segítették a terveik megvalósulását elmondta, hogy a jövőben sem állnak meg, további terveik, ötleteik vannak, amelyekkel még magasabbra emelhetik az állatkert nívóját.

Török LászlóTörök László

A Veszprémi Állatkertben megvalósult fejlesztések az elmúlt évekből

Modern Városok Program forrásból megvalósuló projektelemek:

- Oktatóház, tudás háza építése
- Új tevekifutó létesítése
- Látványkifutó IV - Régi teve kifutó rekonstrukciója
- Dzseládaház és boncoló építése
- Gazdasági udvar és Operatív Központ építése

EU-s forrásból megvalósuló projektelemek:

- Vendégforgalmi bejárat III. – irodaház építése
- Afrika-Szavanna élményjátszótér építése
- Oroszlánház és kifutó építése
- Medveház és kifutó építése
- Látványkifutó V. átépítése – a dromedárok számára és állatsimogató
- Szavanna stég és tó rekonstrukciója
- Látványkifutó VI. átépítése – sörényes juh kifutó rekonstrukciója hegyi kérődzők számára
- Látványkifutó VII. átépítése – medve kifutó átépítése hegyi kérődzők számára

Képek
Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Országosan egyedülálló lesz az új veszprémi állatvédelmi központ
Országosan egyedülálló lesz az új veszprémi állatvédelmi központ
Megszületett a kormányhatározat az új veszprémi állatvédelmi kompetenciaközpont támogatásáról, a tervezési munkák pedig már az idei évben elindulhatnak. A leendő helyszínt is kijelölte a város, ahol péntek délután sajtótájékoztató keretében számoltak be a részletekről az érintettek.
Telitalálat a veszprémi futsalosok új kabalája
Telitalálat a veszprémi futsalosok új kabalája
Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) pályázattal összhangban, a helyi állatkert fekete medvéit támogató jelleggel 2023-ig örökbe fogadta az 1. FC Veszprém, amely az ország első futsalcsapataként már hivatalos kabalával is büszkélkedhet az erő, a kitartás és a biztonság jegyében.
Egyre népszerűbb az örökbefogadás az állatkertben
Egyre népszerűbb az örökbefogadás az állatkertben
Legutóbb az oroszlánok kaptak örökbefogadót Ovádi Péter országgyűlési képviselő személyében, de rajta kívül is már több mint 100-an örökbefogadói valamelyik állatkerti lakónak.
Állatgondozót keres a Veszprémi Állatkert
Állatgondozót keres a Veszprémi Állatkert
Nyolc éve tart a Veszprémi Állatkertben egy különös szerelem
Nyolc éve tart a Veszprémi Állatkertben egy különös szerelem
Egy nőstény pelikán és egy hím feketególya különös románca nyolc évvel ezelőtt csak furcsa fellángolásnak tűnt a Veszprémi Állatkertben, azonban hiába próbálták szétválasztani a két madarat, ők a mai napig ragaszkodnak egymáshoz.