2021. június 22.
//
Paulina névnap

Megújult és bővült a márkói óvoda

Az eddigi legnagyobb költségvetésű fejlesztése során csoportszobákkal, irodákkal, konyhával, és orvosi szobával bővült a Márkói Német Nemzetiségi Óvoda.

A német nemzetiségű múlttal rendelkező Márkóban péntek délelőtt vágták át a legutóbbi fejlesztéssorozat befejezését jelző szalagot. A kormányzati Magyar Falu Programnak (50 millió forint), a Miniszterelnökség (22 millió forint) és a helyi önkormányzat (18 millió forint) önerejének köszönhetően 90 millió forintból újult meg és bővült az intézmény.

A fejlesztés keretében a jelenlegi óvoda épületének a tetőterében alakítottak ki két új csoportszobát, melegítőkonyhával, orvosi szobával, öltözővel, vizesblokkal. Minden igényt kielégít új épületrész, amellyel 82-ről 120-ra nő az óvoda befogadóképessége.

Márkó polgármestere, Hartmann Antal elmondása szerint tíz évvel ezelőtt az épület még alkalmatlan volt a gyermekek fogadására, ám „szép lassan, jó gazda módjára” 2012-ben kezdték el fejleszteni, aminek mára számokban is kifejezhető eredménye lett. 2012-ben két csoportjuk és 40 gyermekük volt, 2020-ban viszont ennek ma már több mint kétszerese: négy csoportba összesen 86 gyermek jár.

- 2021-ben pedig az is elképzelhető, hogy szükség lesz az ötödik csoport elindítására is, hisz Márkó népessége folyamatosan növekszik.

A mostani óvodai felújítással elmondható, hogy a település összes középülete megújult - hangsúlyozta.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő a fejlesztéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: a mostani átadó nem csak az intézmény, hanem az egész márkói közösség ünnepe, hisz az óvoda bővítése azt mutatja, hogy a településnek van jövője. Ezt az is megerősíti, hogy az utóbbi években sokan választják otthonuknak Márkót.

Ovádi Péter, Hartmann Antal, Tarsoly Zsanett, Ritter Imre és Pataki Mihály, a márkói német nemzetiségi önkormányzat elnökeOvádi Péter, Hartmann Antal, Tarsoly Zsanett, Ritter Imre és Pataki Mihály, a márkói német nemzetiségi önkormányzat elnöke

A márkói óvodát 2015 óta a helyi Német Nemzetiség Önkormányzat tartja fenn, aminek kapcsán Ritter Imre német nemzetiségi szószóló, az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága elnöke elmondta, 2017-ben még csak 80 millió forintot tudtak kiosztani az intézményeknek, és a nemzetiségipedagógus-program akkor még csak tervezett intézkedés volt. Most viszont már 1 milliárd 86 millió forint a támogatási összeg. A Magyar Falu programmal nemrégiben született megállapodás értelmében jövőre 2,5 milliárd forintot tudnak biztosítani a nemzetiségi intézményeknek. Kiemelte, Márkó jó példája annak, ha a települési önkormányzat, a német nemzetiségi önkormányzat és a település összefog, akkor a gyermekeinknek és unokáinknak is sokkal jobb lehetőségeket és körülményeket lehet biztosítani.

Fenyvesi Andrea óvodavezető köszönő gondolatait távolléte miatt a helyettes, Tarsoly Zsanett közvetítette. Ebben úgy fogalmazott: már második alkalommal ünnepelhetik Márkó óvodájának bővítését, de szinte minden évben lett volna ok erre, mert a lehetőségeknek és a gondviselésnek köszönhetően minden évben meg tudtak valósítani fejlesztéseket, melyek a gyermekek és a dolgozókat szolgálják. 2015 óta nemzetiségi önkormányzati fenntartásnak köszönhetően látványos beruházásokat tudtak megvalósítani: tornaszobát, fejlesztőszobát alakítottak ki, megújult a felnőtt, illetve a gyermeköltöző, valamint bővítették a játszóudvar területét is.

A szalagátvágást követően Primász Gábor plébános áldotta meg az épületet.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Olaszfalu új utakra ért
Olaszfalu új utakra ért
Utcabállal és fogadással is készültek az olaszfalui Major utca lakói péntek délután, amikor hivatalosan is átadták a régóta várt új útszakaszt. A Major utca az egyik legrégebbi útszakasz a településen.
Közösségi teret fejlesztett Királyszentistván
Közösségi teret fejlesztett Királyszentistván
A Magyar Falu Programban kiírt pályázatból újultak meg a királyszentistváni művelődési ház közösségi terei.
Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul
Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul
Félmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg pályázat kutyák azonosító chippel való ellátására, veszettség elleni oltásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására hétfőn a falvak önkormányzatai számára - jelentette be az Etyek-Botpusztai állatmenhelyen Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Az eseményen Ovádi Péter miniszteri biztos többek közt az állatvédelemmel kapcsolatos kérdőív eredményeire alapozva is támogatta a programot.
Ötödik sikeres Magyar Falu projektjén is túl van Jásd
Ötödik sikeres Magyar Falu projektjén is túl van Jásd
A héten készült el a bakonyi településen egy régóta felújításra váró járdaszakasz, valamint kondiparkkal is gazdagodott a település a Magyar Falu Program nyerteseként. A jövőben újabb területeken nyílnak meg pályázatok.
Traktorok, székelykapu és temetőfelújítás a Magyar Falu Program e heti eredményei
Traktorok, székelykapu és temetőfelújítás a Magyar Falu Program e heti eredményei
Herend, Hárskút és Bakonynána is sikeresen pályázott a Magyar Falu Programban, amelynek eredményeképpen a közterületeik karbantartását segítő eszközökkel gazdagodtak, illetve ilyen jellegű beruházásokat végezhettek el.