2020. november 29.
//
Taksony névnap

Megújult és bővült a márkói óvoda

Az eddigi legnagyobb költségvetésű fejlesztése során csoportszobákkal, irodákkal, konyhával, és orvosi szobával bővült a Márkói Német Nemzetiségi Óvoda.

A német nemzetiségű múlttal rendelkező Márkóban péntek délelőtt vágták át a legutóbbi fejlesztéssorozat befejezését jelző szalagot. A kormányzati Magyar Falu Programnak (50 millió forint), a Miniszterelnökség (22 millió forint) és a helyi önkormányzat (18 millió forint) önerejének köszönhetően 90 millió forintból újult meg és bővült az intézmény.

A fejlesztés keretében a jelenlegi óvoda épületének a tetőterében alakítottak ki két új csoportszobát, melegítőkonyhával, orvosi szobával, öltözővel, vizesblokkal. Minden igényt kielégít új épületrész, amellyel 82-ről 120-ra nő az óvoda befogadóképessége.

Márkó polgármestere, Hartmann Antal elmondása szerint tíz évvel ezelőtt az épület még alkalmatlan volt a gyermekek fogadására, ám „szép lassan, jó gazda módjára” 2012-ben kezdték el fejleszteni, aminek mára számokban is kifejezhető eredménye lett. 2012-ben két csoportjuk és 40 gyermekük volt, 2020-ban viszont ennek ma már több mint kétszerese: négy csoportba összesen 86 gyermek jár.

- 2021-ben pedig az is elképzelhető, hogy szükség lesz az ötödik csoport elindítására is, hisz Márkó népessége folyamatosan növekszik.

A mostani óvodai felújítással elmondható, hogy a település összes középülete megújult - hangsúlyozta.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő a fejlesztéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: a mostani átadó nem csak az intézmény, hanem az egész márkói közösség ünnepe, hisz az óvoda bővítése azt mutatja, hogy a településnek van jövője. Ezt az is megerősíti, hogy az utóbbi években sokan választják otthonuknak Márkót.

Ovádi Péter, Hartmann Antal, Tarsoly Zsanett, Ritter Imre és Pataki Mihály, a márkói német nemzetiségi önkormányzat elnökeOvádi Péter, Hartmann Antal, Tarsoly Zsanett, Ritter Imre és Pataki Mihály, a márkói német nemzetiségi önkormányzat elnöke

A márkói óvodát 2015 óta a helyi Német Nemzetiség Önkormányzat tartja fenn, aminek kapcsán Ritter Imre német nemzetiségi szószóló, az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága elnöke elmondta, 2017-ben még csak 80 millió forintot tudtak kiosztani az intézményeknek, és a nemzetiségipedagógus-program akkor még csak tervezett intézkedés volt. Most viszont már 1 milliárd 86 millió forint a támogatási összeg. A Magyar Falu programmal nemrégiben született megállapodás értelmében jövőre 2,5 milliárd forintot tudnak biztosítani a nemzetiségi intézményeknek. Kiemelte, Márkó jó példája annak, ha a települési önkormányzat, a német nemzetiségi önkormányzat és a település összefog, akkor a gyermekeinknek és unokáinknak is sokkal jobb lehetőségeket és körülményeket lehet biztosítani.

Fenyvesi Andrea óvodavezető köszönő gondolatait távolléte miatt a helyettes, Tarsoly Zsanett közvetítette. Ebben úgy fogalmazott: már második alkalommal ünnepelhetik Márkó óvodájának bővítését, de szinte minden évben lett volna ok erre, mert a lehetőségeknek és a gondviselésnek köszönhetően minden évben meg tudtak valósítani fejlesztéseket, melyek a gyermekek és a dolgozókat szolgálják. 2015 óta nemzetiségi önkormányzati fenntartásnak köszönhetően látványos beruházásokat tudtak megvalósítani: tornaszobát, fejlesztőszobát alakítottak ki, megújult a felnőtt, illetve a gyermeköltöző, valamint bővítették a játszóudvar területét is.

A szalagátvágást követően Primász Gábor plébános áldotta meg az épületet.

Ge. Á.
Kovács Bálint