2023. június 3.
//
Klotild névnap

Szenzációs magyar siker az Eb-címvédő spanyolok ellen

A több alapemberét nélkülöző, hét újonccal felálló magyar kézilabda-válogatott kiváló teljesítmény nyújtva, tizenkét év után legyőzte a spanyol válogatott az Eurokupa veszprémi nyitómeccsén.

Szerda este Veszprémben rajtolt el a férfi kézilabdázók Eurokupa elnevezésű sorozata, melyet a 2022-es szlovák-magyar rendezésű Európa-bajnokság már biztos résztvevőinek – a két házigazdának, illetve az Eb-címvédő Spanyolország, valamint az ezüstérmes Horvátország nemzeti válogatottjainak – írt ki az európai szövetség (EHF).

A koronavírus-járvány miatt a magyar együttesből több kulcsemberét nélkülözte. A januári Eb-n szereplő alakulatból ezúttal csak nyolcan lehettek jelen, s heten abszolút újoncnak számítottak.

Fotók: MKSZ FacebookFotók: MKSZ Facebook

A padról pedig Gulyás István szövetségi kapitány hiányzott, aki a közelmúltban szintén megfertőződött a koronavírussal. Távollétében a spanyol másodedző, Chema Rodriguez, valamint Nagy László csapatmenedzser irányította a magyar együttest. 

A spanyoloknál is akadtak hiányzók, ugyanis a lengyel Kielce – szintén koronavírus eset miatt – visszarendelte Alex Dujshebaevet, Daniel Dujshebaevet és Angel Fernándezt. Mellettük a Barcelona balszélsője, Aitor Arino sem állhatott Jordi Ribera rendelkezésére. Igaz, a vendégek így is bombaerős kerettel állhattak fel, amelyben hét Eb-győztes és négy világbajnok – köztük a veszprémi Jorge Maqueda – is helyet kapott.   

Az első löketet éppen a Telekom jobbátlövője eresztette el, de Mikler védeni tudott. A mieink balkezes tüzére, Máthé viszont két góllal kezdett. A magyar alakulat kifejezetten bátran, felszabadultan kezdett. Mikler hetest és újabb ziccert hárított, elöl pedig Bóka után a másik szélső, Tóth is megvillant (7. perc: 4-3).

A szegedi Canellas góljára klubtársa, Rosta válaszolt. Marchan találata után a vezetést is megszerezhette volna az Eb-címvédő, de Mikler megakadályozta ezt. A hetest hibázó Aleix Gomez akcióból már nem rontott, a játékrész harmadánál mutatott először hispán előnyt az eredményjelző.

A hatékonyan védekező és ötletesen támadó piros mezeseket azonban ez egy pillanatra sem bizonytalanította el. Olyannyira nem, hogy jó védekezés mellett Rosta triplájával, valamint Szita duplájával sikerült öttel ellépni (16. perc: 11-7).

Jordi Ribera időkérése után Serradilla törte meg csapata hatperces gólcsendjét. Védekezésben öt plusz egy állás formációra váltottak a spanyolok, de ennek is sikerült megtalálni az ellenszerét. Hanusz és a csereként beálló Szűcs két-két gólt jegyzett. Izquierdo négy perc gólcsend után talált be, amire a Veszprémi KKFT füredi nevelésű tehetsége, Vajda Huba, majd Tóth felelt. Így öttel a vége előtt már hét (!) volt közte (17-10).

A hajrára fordulva másodszor is időt kért Ribera mester, amivel fel is rázta együttesét. Egymást követően háromszor is mattolták a remeklő Miklert. Ráadásul a hajrában a védelem veszprémi oszlopát, Ligetvárit, illetve Vajdát is kiállították a horvát sípmesterek (17-13).

Odrizola – kettős emberelőnyben – jegyezte a második felvonás első bombáját, nálunk pedig Hanusz volt eredményes. Érezhetően feljavult a spanyolok teljesítménye, akik Bodó kisbüntetését kihasználva, a veterán Entrerrios üres kapus góljával felzárkóztak mínusz kettőre (19-17).

A kiélezett pillanatban Rosta és Hanusz vette vállára együttesét, továbbá a szebbnél szebb gólpasszokat kiosztó Máthé is betalált, a 43. minutumban ötre növelték előnyüket Chema és Nagy tanítványai (24-19).

A magyarok a folytatásban is szellemesen kézilabdáztak a papíron jóval esélyesebb ellenfelük ellen. A helyzetit jó hatásfokkal kihasználó Bóka révén ismét héttel tudtak vezetni (48. perc: 28-21).

A hajrához közeledve többször is jól játszotta meg beállását, Marchant, aki eredményesen is fejezte be a helyzeteit. Akárcsak Rosta, aki végül hét találattal zárta az összecsapást (54. perc: 31-25). A hazaiak másik legjobbja, Mikler végül fontos momentumokban védett, így a hispánoknak nem maradt felzárkózási esélye. A jól hajrázó Ribera-csapat a végén csak szépíteni tudott (32-29).

A magyarok szombaton 18 órától a horvátok vendégei lesznek Eszéken, a sorozat negyedik résztvevője Szlovákia.

Férfi kézilabda Eurokupa, 1. forduló:
Magyarország–Spanyolország 32-29 (17-13)
Veszprém Aréna, 1500 néző. Vezette: Cindric, Gonzurek (horvátok)
Magyarország: Mikler – Tóth Á. 2, Máthé 5 (1), Rosta 7, Ligetvári, Bodó, Bóka 4
Csere: Hanusz 4, Szita 4, Ilics Z., Kovacsics, Szűcs B. 3, Vajda 1, Bujdosó 2
Edző: Chema Rodriguez, Nagy László
Spanyolország: Perez de Vargas – Aleix Gomez 1, Maqueda 4, Marchan 5, Tarrafeta 2, Canellas 1, J. Fernandez 3
Csere: Hernander Ferrer (kapus), Morros, Figueras 2, R. Entrerrios 3, Serradilla 1, Odriozola 5 (1), Izquierdo 2
Szövetségi kapitány: Jordi Ribera
Kiállítások: 8, ill. 8 perc
Hétméteresek: 1/1, ill. 2/1

Zatkalik Dávid
Események
Sportág Sorozat F. Időpont Helyszín P. csapat V. csapat E.
kézilabda Férfi kézilabda Eurokupa 6. 2021. május 1. 15:10 Veszprém Aréna Magyarország Horvátország 26-22
kézilabda Eurokupa 1. 2020. november 4. 18:15 Veszprém Aréna Magyarország Spanyolország 32-29