2020. november 30.
//
András, Andor névnap

Környezettudatosságban versenyeztek középiskolások az egyetemen

2020. november 13. 4:00
Pannon Egyetem
Greenlike címmel rendezett versenyt a körforgásos gazdasággal kapcsolatban pénteken a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara.

A versenyen 3-4 fős középiskolás csapatok vehettek részt – a járványhelyzet miatt csak virtuálisan.  A verseny két fordulóból állt, egy online előválogatóból és egy döntőből. október 20-án a versenyző csapatok körforgásos gazdasággal, fenntarthatósággal, környezettudatossággal kapcsolatos feladatokat oldottak meg. A feladatok között volt keresztrejtvény, feleletválasztós teszt és kifejtendő kérdések.  A 10 legtöbb pontot elérő csapat jutott tovább a november 6-ai döntőre.

A döntőn aztán interaktív és kreatív feladatokat kellett megoldaniuk a csapatoknak. Készíteniük kellett egy maximum 2 perces bemutatkozó videót, amelyben bemutatják a körforgásos gazdasághoz kapcsolódó viszonyukat; rögtönzött beszédet kellett alkotniuk a körforgásos gazdasággal kapcsolatos képekről; meg kellett tervezniük a jövő körforgásosan gazdálkodó városát, és ezt prezentálniuk is kellett.

A versenyzők munkáját háromtagú zsűri értékelte. A zsűri elnöke dr. Lukács Pál Zoltán, a Pannon Egyetem Körforgásos Gazdasági Fenntarthatósági Kompetencia Központjának tudományos főmunkatársa volt, mellette dr. Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója és Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. programfejlesztésért felelős igazgatója figyelte a fiatalokat.

A zsűri elsősorban az időgazdálkosát, a kreativitást, az egyediséget, előadásmódot, a szakkifejezések használatát, a közérthetőséget értékelte. 

A versenyre összesen 34 csapat jelentkezett, így több, mint 120 diák vett részt az online előválogatón. A döntőre 10 csapat jutott tovább, azon nagyjából 40 diák vett részt. A versenyt országos szinten hirdették meg, így részt vettek egri, budapesti, szekszárdi, tatabányai, pápai, várpalotai, székesfehérvári és természetesen veszprémi középiskolások is.

A versenyt az egri Andrássy György Katolikus Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium "Andrássy zöldjei" csapata nyerte, melynek tagjai: Buzás Blanka, Géczi Janka, Híves Janka, Várszegi Virág. A dobogóra még a Pápai Petőfi Sándor Gimnázium "Többsejtű eukarióták" csapata, a harmadik helyen pedig holtversenyben a Pápai Petőfi Sándor Gimnázium "Nyerő páros a négyzeten" csapata és a budapesti Városmajori Gimnázium "Óceán" csapata állhatott fel – virtuálisan. A csapatokat ajándékutalvánnyal és ajándékcsomagokkal jutalmazták.

Fotók: Pannon Egyetem

vehir.hu

További cikkek

Jegyet váltunk a tragédiákra
Jegyet váltunk a tragédiákra
Börtönök, temetők, emlékhelyek, katasztrófák helyszínei – turistaként szívesen látogatunk tragikus helyszíneket. Az erre épülő turizmusról tartott előadást pénteken dr. Papp Zsófia a Pannon Egyetem GTK Facebook-oldalán.
A kétnyelvűség mítoszait is tisztázták a Kutatók Éjszakáján
A kétnyelvűség mítoszait is tisztázták a Kutatók Éjszakáján
Online térben a Kutatók Éjszakája; a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar dékánja, Navracsics Judit a kétnyelvűség mítoszait oszlatta fel előadásában.
Milyen lesz egy mostani fiatalnak tanulni és élni Európa Kulturális Fővárosában?
Milyen lesz egy mostani fiatalnak tanulni és élni Európa Kulturális Fővárosában?
Az többek közt a még fejekben levő ötletektől és az önkéntességtől is függ - hangzott el az internetre költözött Kutatók Éjszakáján péntek este.
Top 10-ben a Pannon Egyetemen végzettek fizetése
Top 10-ben a Pannon Egyetemen végzettek fizetése
A Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2021-es kiadásából kiderült, mely intézményekben végzett friss diplomás munkavállalók havi bruttó átlagjövedelme a legmagasabb. A Pannon Egyetem az országos összevetésben a hatodik helyet érte el.
Smart city módszerekkel készítené fel az épületeket a klímaváltozásra a Pannon Egyetem
Smart city módszerekkel készítené fel az épületeket a klímaváltozásra a Pannon Egyetem
A Pannon Egyetem Fenntarthatósági Megoldások Kutatólaboratóriumának módszertanában a már a meglévő épületeket okosítanák fel.