2021. február 27.
//
Ákos, Bátor névnap

Környezettudatosságban versenyeztek középiskolások az egyetemen

2020. november 13. 4:00
Pannon Egyetem
Greenlike címmel rendezett versenyt a körforgásos gazdasággal kapcsolatban pénteken a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara.

A versenyen 3-4 fős középiskolás csapatok vehettek részt – a járványhelyzet miatt csak virtuálisan.  A verseny két fordulóból állt, egy online előválogatóból és egy döntőből. október 20-án a versenyző csapatok körforgásos gazdasággal, fenntarthatósággal, környezettudatossággal kapcsolatos feladatokat oldottak meg. A feladatok között volt keresztrejtvény, feleletválasztós teszt és kifejtendő kérdések.  A 10 legtöbb pontot elérő csapat jutott tovább a november 6-ai döntőre.

A döntőn aztán interaktív és kreatív feladatokat kellett megoldaniuk a csapatoknak. Készíteniük kellett egy maximum 2 perces bemutatkozó videót, amelyben bemutatják a körforgásos gazdasághoz kapcsolódó viszonyukat; rögtönzött beszédet kellett alkotniuk a körforgásos gazdasággal kapcsolatos képekről; meg kellett tervezniük a jövő körforgásosan gazdálkodó városát, és ezt prezentálniuk is kellett.

A versenyzők munkáját háromtagú zsűri értékelte. A zsűri elnöke dr. Lukács Pál Zoltán, a Pannon Egyetem Körforgásos Gazdasági Fenntarthatósági Kompetencia Központjának tudományos főmunkatársa volt, mellette dr. Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója és Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. programfejlesztésért felelős igazgatója figyelte a fiatalokat.

A zsűri elsősorban az időgazdálkosát, a kreativitást, az egyediséget, előadásmódot, a szakkifejezések használatát, a közérthetőséget értékelte. 

A versenyre összesen 34 csapat jelentkezett, így több, mint 120 diák vett részt az online előválogatón. A döntőre 10 csapat jutott tovább, azon nagyjából 40 diák vett részt. A versenyt országos szinten hirdették meg, így részt vettek egri, budapesti, szekszárdi, tatabányai, pápai, várpalotai, székesfehérvári és természetesen veszprémi középiskolások is.

A versenyt az egri Andrássy György Katolikus Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium "Andrássy zöldjei" csapata nyerte, melynek tagjai: Buzás Blanka, Géczi Janka, Híves Janka, Várszegi Virág. A dobogóra még a Pápai Petőfi Sándor Gimnázium "Többsejtű eukarióták" csapata, a harmadik helyen pedig holtversenyben a Pápai Petőfi Sándor Gimnázium "Nyerő páros a négyzeten" csapata és a budapesti Városmajori Gimnázium "Óceán" csapata állhatott fel – virtuálisan. A csapatokat ajándékutalvánnyal és ajándékcsomagokkal jutalmazták.

Fotók: Pannon Egyetem

vehir.hu

További cikkek

Most először indult képzés távoktatási tagozaton a Pannon Egyetemen
Most először indult képzés távoktatási tagozaton a Pannon Egyetemen
A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar most februárban induló szemeszterében már távoktatási formában is elkezdhettek képzést a hallgatók.
Jelentősen nőtt a mesterképzésre jelentkezők száma a Pannon Egyetemen
Jelentősen nőtt a mesterképzésre jelentkezők száma a Pannon Egyetemen
A 2021. évi keresztféléves felvételi adatok alapján látható, hogy nő az érdeklődés a mesterképzések iránt a Pannon Egyetemen.
A Pannon Egyetem alapítványi fenntartásba kerülése miatt aggódik a zöld párt
A Pannon Egyetem alapítványi fenntartásba kerülése miatt aggódik a zöld párt
A helyi gazdaság erősítésének és az elvándorlás megelőzésének a kulcsa az egyetem – jelentette ki Gerstmár Ferenc az LMP önkormányzati képviselője és Ungár Péter a zöld párt országgyűlési képviselője a szerdán tartott sajtótájékoztatójukon a Pannon Egyetem előtt. A politikusok aggodalmuknak is hangot adtak a felsőoktatási intézmény alapítványi fenntartásával kapcsolatban.
Dosztojevszkijről tartott konferenciát a Pannon Egyetem
Dosztojevszkijről tartott konferenciát a Pannon Egyetem
Kétnapos konferenciát rendezett a Pannon Egyetem összehasonlító irodalomtudományi kutatócsoportja, Dosztojevszkij kelet- és közép-európai olvasatai címmel. Az eseményt január 28-29¬-én tartották, természetesen online.
Virtuális nyílt napokat tart a Pannon Egyetem
Virtuális nyílt napokat tart a Pannon Egyetem
A Pannon Egyetem 2021. február 3-án, szerdán újabb virtuális nyílt nap rendezvénnyel segíti az érdeklődőket a döntésben.