Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Országosan egyedülálló lesz az új veszprémi állatvédelmi központ

2020. november 23. 12:01
Megszületett a kormányhatározat az új veszprémi állatvédelmi kompetenciaközpont támogatásáról, a tervezési munkák pedig már az idei évben elindulhatnak. A leendő helyszínt is kijelölte a város, ahol péntek délután sajtótájékoztató keretében számoltak be a részletekről az érintettek.

A november 11-én kiadott magyar közlönyben már szerepel az az 500 millió forintos tétel, amellyel az állam támogatja az új veszprémi állatmenhely létrehozását. Azonban a valóságban sokkal többről van szó, mint egy új, XXI. századi állatmenhely felépítése. A megyeszékhelyt elkerülő körgyűrű keleti oldalán, az élelmiszerüzletek mögötti zöldterület a jövőben egy komplex, állatvédelmi és kompetenciaközpontnak lesz a helyszíne.

De hogy pontosan mit takar ez a fejlesztés, arról Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője, valamint a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos számolt be a sajtó előtt.

Elmondta, hogy a központ egyrészről állatmenhelyként is funkcionál majd, XXI. századi, élhető körülményeket teremtve a gazdára váró állatoknak és a velük foglalkozó szakembereknek. Mellette viszont szabadidőközpont és oktatási intézmény szerepe is lesz.

A létesítmény mellett kutyafuttatót is kialakítanak, valamint óvodás és iskolás csoportoknak lehetősége lesz eljönni és egész fiatal korban megismerni azt a felelősségteljes magatartást, amit egy állattartónak tudnia kell.

Ovádi hozzátette, hogy az ötlet már másfél éve megfogalmazódott bennük, azáltal pedig, hogy idén októbertől kinevezték állatvédelemért felelős miniszteri biztosnak, nem volt kérdés, hogy Veszprémben, a veszprémi városvezetéssel, valamint civil szervezetekkel együttműködve vágnak bele ebbe a mintaprojektbe.

Mintaprojekt, hiszen az országban hasonló, komplex központ még nem létezik, viszont a miniszterelnök, valamint az agrárminiszter is azt kérte tőle, hogy olyan projekteket dolgozzon ki, amelyek aztán országosan, több városban is működőképesek lehetnek.

Tehát az állatvédelem szempontjából most Veszprémre szegeződik az ország figyelme, Ovádi pedig hangsúlyozta, hogy bár sok munka áll előttük, az önkormányzat partnerségével, valamint a Veszprémi Állatkert szakmai segítségével biztos benne, hogy sikeres lesz a központ. Rajtuk kívül kiemelte a térség civiljeit is, akik – ahogy fogalmazott – emberfeletti munkát végeznek az állatvédelemért, az ő tanácsaikra, véleményükre pedig mindenképpen támaszkodni fognak a projektben és a többi, állatvédelemmel kapcsolatos kérdésekben is.

Kapcsolódó cikk
Nagyobb támogatás, de szigorúbb szankcionálás az új állatvédelmi program tervében
Október 1-től Ovádi Péter a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, aki országgyűlési képviselői feladatai mellett országosan felel ezért a programért. Péntek délután a Gulya-dombi kutyafuttató mellett ismertette terveit, és azokat a folyamatokat, amelyek már ebben a két hétben elindultak.

Porga Gyula polgármester – és mint megtudtuk, szintén kutyatartó – köszönetet mondott a város állatvédelemmel foglalkozó civiljeinek, akik megfogalmazása szerint „a város lelkiismeretei az állatvédelemben”, valamint a miniszteri biztosnak, hogy megteremtette a lehetőségét, hogy Veszprém ismét országos példaként járhat elől egy sok várost érintő témában.

Végezetül Török László, a Veszprémi Állatkert igazgatója – amely intézmény a szakmai koordinátora lesz a központnak – elmondta, hogy szakmailag készen állnak belevágni ebbe a projektbe, hiszen az állatkertben már eddig is nagy hangsúlyt fektettek a természet- és fajvédelemre, valamint az oktatásra is. Most még magasabb szinten, egy komplett központban összesítik ezeket a tapasztalataikat, így ő is biztos annak sikerében.

  • A sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy az állatvédelmi kompetenciaközpont helyszínéül azért választották ezt a területet, mert nincs túl közel, de távol sem a lakott területekről, gyalogosan is könnyen meg tudják közelíteni azok, akik szabadidejüket aktívan azzal szeretnék eltölteni, hogy menhelylakó kutyákat visznek el sétálni, vagy pedig saját kedvencükkel használnák a kutyafuttatót. Továbbá a terület eredetileg is önkormányzati tulajdonú volt, így gyakorlatilag a város saját földterületét hasznosítja a jótékony cél érdekében.
     
  • A tervezési munkák várhatóan már az idei évben elkezdődnek, ebben pedig várják a civil szervezetek véleményét, javaslatát is, hogy a végleges megoldás valóban lefedjen minden tényezőt, ami elvárható ettől a központtól.
     
  • Jelenlegi becslések szerint 2022-re készül majd el a központ.
     
  • A mostani fejlesztés nem érinti a gyeptelepen már elindult fejlesztéseket, tehát párhuzamosan fognak megvalósulni.
Hajas Bálint
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.