Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
11°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
11°C

Így óvja egészségünket a párátlanító készülék

2020. november 16. 10:39

A lakásunkban és a munkahelyünkön, vagyis ahol a legtöbb időnket töltjük, kiemelten fontos az egészséges légtér. Télen, a hidegebb külső hőmérséklet miatt nehezebb ezt megteremtenünk.

Ezért számít az időjárás

Amikor beköszöntenek a hidegebb napok, a belső, fűtött helyiség és a kinti levegő hőmérsékletkülönbsége megnő. Sok lakásban nem biztosított az egyenletes hőmérséklet, így a helyiségek bizonyos részei hidegebbek maradnak. Ilyen felületek például a sarkok, ahol az épület különböző szerkezeti elemei találkoznak. A külső, kevésbé fűtött falak vagy a csempék közötti fuga. 

Ezek nem mindig látható helyek. Hidegebbek lehetnek a bútorok mögötti falfelületek vagy a vízcsövek környékei. Ezekre a hideg területekre pedig azért kell különösen ügyelnünk, mert itt csapódik ki a pára. Itt éri el a levegő a harmatponti hőmérsékletet, amikor a víz kiválik, megteremtve egy csendes kártevő, a penészgomba létfeltételeit. 

Ezért telik meg vízzel a levegő

Az olyan helyiségekben, ahol egy négy-, ötfős közösség éli az életét, tíz liternél is több pára jut a levegőbe minden nap. Párát lélegzünk ki, és az izzadás is kipárolgással jár. A bútorok törölgetése és a felmosás is vizet juttat a légtérbe. Amikor főzünk, nagy mennyiségű gőz szabadul fel, ami szintén nedvességgel telíti a főzőhelyiség levegőjét. Ez a rengeteg pára, ami felhalmozódik, akkor csapódik ki, amikor erre megfelelő a hőmérséklet. Vagyis amikor a levegő a már említett hidegebb felületeken eléri a harmatpontot. 

Ezért fontos hogy párátlanítsunk

Jó, ha tudjuk, hogy a már megtelepedett penész nem csak lakásunk összképén ront. A feketés, szürkés foltok ontják magukból a spórákat. Ezek a láthatatlan mikroszemcsék folyamatosan a helyiség levegőjében lebegnek. Ezért óhatatlanul is belélegezzük őket, ami súlyosan károsíthatja az egészségünket. 

Bőrszárazságot, szemviszketést okozhatnak, asztmatikus tünetek és hangulatzavarok is megjelenhetnek. A krónikus légúti betegségek súlyosabbá válhatnak, így tanácsos minél hamarabb megoldást találnunk.

Párátlanító készülékkel a penész ellen

Ha kivonjuk a levegőből a felesleges párát, sokat tehetünk az egészségünkért. Az ideális páratartalom ugyanis ötven-ötvenöt százalék körül van. A mai, modern páramentesítő berendezésekkel mi magunk szabályozhatjuk életterünk levegőjének nedvességtartalmát.

A készülékek érzékelők segítségével okosan, gazdaságosan működnek. Amikor túl magas nedvességtartalmat észlelnek a levegőben, működésbe lépnek. Amint úgy érzékelik, hogy megfelelővé vált a páratartalom, leállnak. Szárítják a falakat, az ablakok belső felületén megszűnik a vízcseppek kicsapódása. Ideális olyan épületeknél is, amelyek alap nélkül épültek, s így a falak folyamatosan nedvesek, vagy a nehezen szellőztethető helyiségekben. Télen kifejezetten ajánlott a használatuk, különösen, ha a frissen mosott ruhákat beltérben teregetjük.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.