Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem tehetünk úgy, mintha nem változna a világ

2020. november 30. 13:03
A héten zajló VI. Pannon Unifest hétfői vendégei Simon Marci költő és Kemény Zsófia forgatókönyvíró, slammer voltak.

A beszélgetést Deli Kitti, a fesztivál főszervezője vezette, akit leginkább az instaköltészet szerepe érdekelt, illetve annak megítélése a kortárs irodalomban. Mivel egyre több felületen jelenhetnek meg írások, alkotások, fotók, posztok, bejegyzések, így meg lehet-e találni azt, ami valóban művészet, egyáltalán eldöntheti-e valaki, hogy érvényes-e az adott művészeti forma? Az izgalmas beszélgetőtársak sokoldalúságából is adódik, hogy egy igazán színes diskurálás alakulhatott ki az irodalomról, és arról, hol és milyen felületeken nyerhet teret. 

A végzetsége szerint forgatókönyvíró és viselkedéselemző Kemény Zsófia szerint az ember minél jobban ismeri a világot, annál nagyobb merítésből dolgozhat a különböző művészeti ágakban. Zsófi úgy látja, az instairodalom – mely nem csupán az Instagram felületen történő megjelenésre, hanem az instant szóra is utal – most próbál utat törni magának, mint műfaj. Ez persze hozza magával azt, hogy a kritika gyakran egy lájk, vagy adott esetben egy hozzászólás, komment.

Zsófi úgy vélekedik a közösségi oldalakon történő saját megjelenéséről, oldalainak kezeléséről, hogy abszolút nem következetes, vagy tudatos, saját tartalmait, írásait például nem gyakran teszi közzé, bár ha van egy jó ötlete, akkor szívesen osztja meg rajongóival, például számos sorozatot indított már a közösségi felületeken. Ezzel szemben Simon Marci költő pontosan tisztában van a trendekkel, így ha közzé tesz egy posztot, be tudja mérni, hogy hány embert fog megmozgatni, legalábbis lájkok tekintetében.

Marci szerint az olvasók túlságosan bekategorizálják a felületeket, melyeken irodalom folyhat, így sokan eldöntik, hogy ami nem egy irodalmi folyóiratban, hanem az Instán jelenik meg, az csak rossz lehet. Holott a költő már kapott olyan kritikát irodalmi lapban, amely körülbelül egy Youtube-hozzászólás színvonalával volt egyenértékű. 

Szó esett a kortárs irodalomról, méghozzá az irodalomtanítás megközelítéséből. A beszélgetést moderáló Deli Kitti szerint sok fiatal porosnak gondolja az irodalmat, és a költőket, írókat is valami távoli galaxisra helyezik. Éppen ezért szükséges megmutatni, hogy igenis vannak kortárs szerzők, akiket adott esetben meg is lehet szólaltatni.

Simon Marci például Erdős Virágot emelte ki, akit ha bevisznek a tanárok órára, akkor egészen megközelíthetővé válna sok olyan író is, akiket eddig porosnak hittek. Vagyis, kortárs irányból is lehet közelíteni. A költő Marci szerint minden művészeti ágban szükséges felismerni, hogy a világ változik, ez pedig nem baj, de nem hunyhatunk szemet fölötte. 

A beszélgetés itt tekinthető meg.

Szabó Eszter
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  tegnap 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  tegnap 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.