Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Wes Andersonnak áll a világ

2020. december 7. 4:00
Az amerikai filmrendező alkotásai kétségtelenül sajátos és jól felismerhető képi világgal bírnak: mintha folyamatosan egy-egy álomban járnánk. Pedig a Wes Anderson filmek díszleteivel mi is szembetalálkozhatunk az utcán.

Visszafogott pasztell színek, retro esztétika, tökéletes szimmetriával megkomponált jelenetek. Ha maga a konkrét film épp nincs is meg, a fenti stílusjegyeket látva biztosak lehetünk benne, hogy egy Wes Anderson művel van dolgunk. Az amerikai filmrendező nemcsak bohókás történeteiről, különc figuráiról ismert, de álomszerű képi világáról is, ami legalább annyira legendássá teszi őt a filmrajongók között. Gondoljunk csak A Grand Budapest Hotel rózsaszín romantikájára, a Holdfény Királyság természeti bájára vagy a Tenenbaum, a háziátok csalafinta narancssárgájára.

Holdfény királyságHoldfény királyság

Legszívesebben mi is elmerülnénk ebben a különös világban, noha tudjuk, az egész csak a fantázia szüleménye – ilyen vibráló, egyedi díszletek a valóságban nincsenek. Vagy mégis?

A brooklyni Wally Koval 2017-ben indította el Accidentally Wes Anderson című projektjét, olyan helyeket bemutatva a világból, amelyek mintha csak a rendező filmjeinek jeleneteiből léptek volna ki. Koval elmondása szerint eredetileg a projekt egyébként csak egy sima bakancslistaként indult, amely azokat a helyeket tartalmazta, ahova a feleségével szerettek volna eljutni, míg rá nem jött a képek és a filmek közti egyértelmű hasonlóságra. Ekkor kezdte el az Instragramon közzétett, a helyről szóló érdekes leírást vagy anekdotát is tartalmazó fotók mellett az #accidentallywesanderson hashtaget használni, ami idővel akkora népszerűségre tett szert, hogy a példáját mások is követni kezdték.

Little Chalet Motel, Manitoba, Kanada / Fotó: Zach DriftwoodLittle Chalet Motel, Manitoba, Kanada / Fotó: Zach Driftwood

Mostanra az Accidentally Wes Anderson egy globális közösséggé nőtte ki magát közel 1300 Instagram bejegyzéssel és egy saját honlappal, időközben pedig a legérdekesebb 200 helyszínről egy könyv is született, Wes Anderson saját ajánlásával. A kötet összesen 50 országon vezet végig, csupa olyan helyszínnel, amelyek a filmekben nem szerepeltek.

Koval szerint egyébként a kiadvány célja kevésbé az, hogy útikönyvként szolgáljon, sokkal inkább az, hogy megmutassa, mennyi váratlan szépség és érdekesség vesz minket körbe. Hogy az a világ, ami a filmeken keresztül elvarázsol bennünket és mosolyt csal az arcunkra, valójában nagyon is a valóságunk része, csak nyitott szemmel kell járni, hogy észrevegyük.

Világítótorony Húsavik, Izland / Fotó: MilonadeVilágítótorony Húsavik, Izland / Fotó: Milonade 

Arkville, New York / Fotó: Christian Harder 

 Corfe Castle Station, Dorset, Anglia / Fotó: Cat Gericke Corfe Castle Station, Dorset, Anglia / Fotó: Cat Gericke

Bielsko-Biala, Lengyelország / Fotó: Maciek LulkoBielsko-Biala, Lengyelország / Fotó: Maciek Lulko 

 

Monopoli, Olaszország / Fotó: Ky Allport 

 

Bottrop, Németország / Fotó: Paul Hiller 

 

Pragersko, Szlovénia / Fotó: Nastja Kikec 

St. Gilgen, Ausztria / Fotó: Aydin & Caroline 

Malley’s Chocolates, Cleveland, Ohio / Fotó: Aubrey Meadows 

 

 

Nyitókép: Hotel Belvedere, Svájc / Fotó: Hachette 

Bertalan Melinda
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.