2021. január 22.
//
Vince névnap

A Tématerületi Kiválósági Program 2020 keretében valósul meg a Pannon Egyetem környezetvédelmi és nanotechnológiai projektje

2020. december 8. 8:25
Pannon Egyetem
A Pannon Egyetemen 2020. augusztus 1. és 2021. július 31. között valósul meg az a pályázati program, amely a környezeti változások légkörre és felszíni vizekre gyakorolt hatásával, valamint funkcionális nanoanyagok és szenzorok alkalmazásorientált kutatás-fejlesztésével foglalkozik. A projekt a Tématerületi Kiválósági Program 2020 (TKP2020-IKA-07) Intézményi Kiválóság alprogramja keretében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól 700 000 000 Ft forint támogatást kapott.

Napjainkban környezetünk, elsősorban a légkör illetve felszíni vizeink állapota földtörténetileg is példátlan sebességgel változik, aminek legfőbb oka az egyre növekvő léptékű emberi tevékenység. A rendkívül gyors környezeti változások hatásainak megértése valamint a kiváltó okok, az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásainak mérséklése a környezetbarát technológiák fejlesztésén keresztül kiemelt jelentőségű. A projekt keretében a környezeti változások légkörre és felszíni vizekre gyakorolt hatásait vizsgálják, valamint kidolgozásra kerülnek a környezetterhelés jelentős mértékű csökkentését biztosító technológiai megoldások is. Így például fejlesztésre kerülnek üvegházhatású gázok befogására és felhasználára irányuló eljárások, de olyan irányú vizsgálatok is ide tartoznak, mint a hulladékok újrahasznosítási lehetőségei, az öntisztító antibakteriális felületi védőréteg kialakítása, valamint a felszíni vizek mikroszennyezőinek feltárása és eltávolítása is.

A nanotechnológiai kutatások összefogják a PE Bio-nanotechnológiai és Műszaki Kémiai Kutatóintézetében, Transzlációs Glikomika Lendület Kutatócsoportjában, valamint Mérnöki és Műszaki Informatikai Karainak különböző kutatólaboratóriumaiban folyó nemzetközi színvonalú K+F+I tevékenységet a nanodiagnosztikai eljárások kidolgozása, a korszerű nanoszerkezetű anyagok előállítása és a szenzorfejlesztések területén.

„Bionanotechnológiai kutatásaink során glikomikai-mikrofluidikai technológián alapuló rákdiagnosztikai eljárások fejlesztését végezzük, amelyek lehetővé teszik a kóros elváltozások korai, minimálisan invazív detektálását. Biomolekulákon alapuló önszerveződő nanostruktúrákat hozunk létre, amelyekből környezeti monitorozásra alkalmas bioszenzorok érzékelőrétegei alakíthatók ki. Szenzorok fejlesztéséhez és alkalmazásához szükséges jelfeldolgozási és adatelemzési módszerek fejlesztését és alkalmazástechnikai vizsgálatait végezzük. Kiemelt figyelmet fordítunk a tématerületen elért tudományos eredmények gyakorlati hasznosítására, amit a vállalkozói szférával közös, folyamatban lévő GINOP pályázatok teljesítésével kívánunk elérni. Ennek keretében pl. az EGIS Zrt-vel együttműködésben kontrollált hatóanyag leadású mikro- és nanorészecskék előállításán dolgozunk, míg a Thermofoam Kft.-vel közösen hőtárolásra képes, épületszerkezeti elemekbe integrálható nano- és mikrokapszulák fejlesztését végezzük.” – mondta el Dr. Vonderviszt Ferenc rektorhelyettes, a kutatás szakmai vezetője.

vehir.hu

További cikkek

Országosan is egyedülálló fejlesztés kezdődött a Jendrassik-Venesz Technikumban
Országosan is egyedülálló fejlesztés kezdődött a Jendrassik-Venesz Technikumban
A kormányzati Modern Városok Programnak köszönhetően több mint 2,5 milliárd forintból építik ujjá a tanműhelyt, építenek új iskolai szárnyat, és szereznek be eszközöket a veszprémi középiskolában.
A tudásalapú gazdaság kiépítése és nemzetközi kutatás-fejlesztés a Pannon Egyetemen
A tudásalapú gazdaság kiépítése és nemzetközi kutatás-fejlesztés a Pannon Egyetemen
Az „EFOP-3.6.2-16-2017-00017 Fenntartható, intelligens és befogadó regionális és városi modellek” című projektet a Pannon Egyetem – Pécsi Tudományegyetem – Budapesti Corvinus Egyetem alkotta konzorcium valósította meg. A projektben 3 főirányt hoztak létre, amelyek a konzorciumi partnerek közös, egymást kiegészítő kutatásaira épültek.
Online formában tartják az Educatio oktatási szakkiállítást
Online formában tartják az Educatio oktatási szakkiállítást
Szinte az összes felsőoktatási intézményről egyidőben kaphatnak információkat a diákok az idén az online térben megrendezendő Educatio oktatási szakkiállításon január 21-23. között
Nem változnak az érettségi vizsgák szabályai és időpontjai
Nem változnak az érettségi vizsgák szabályai és időpontjai
Az érettségi vizsgákig még csaknem négy hónap van hátra, de a kormány nem tervez változtatni az érettségi szabályain és időpontján sem - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára.
Az operatív törzs a középiskolai digitális oktatás meghosszabbítását javasolja a kormánynak
Az operatív törzs a középiskolai digitális oktatás meghosszabbítását javasolja a kormánynak
Az operatív törzs azt javasolta a kormánynak, hogy a január 11-én lejáró számos intézkedés közül a középiskoláknál hosszabbítsa meg a tantermen kívüli digitális munkarendet - mondta a köznevelésért felelős államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.