Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Így teheted fenntarthatóvá a karácsonyfád

2020. december 22. 4:00
Környezeti terhelés szempontjából a karácsony nem a legzöldebb ünnepünk, pedig néhány lépéssel jelentősen csökkenthetnénk az ökológiai lábnyomát. Például azzal, hogy nem veszünk meg minden kacatot, vagy éppen fenntarthatóbbá tesszük a karácsony ékét, a fát.

Plafonig érő karácsonyfa teli díszekkel, alatta fejenként legalább három ajándék, ételtől roskadozó karácsonyi asztal, díszkivilágításban úszó ház. Ismerős a kép? Az amerikai karácsonyi filmek szép alattomosan elhitették velünk, hogy az ünnep akkor az igazi, ha mindenből minél több van, így aztán mostanra a karácsony lassan a túlfogyasztás és a giccs szinonimájává vált.

Pedig az ünnep egyáltalán nem a külsőségektől lesz ünnep, arról nem is beszélve, hogy a bolygó számára mennyire megterhelő ez a hozzáállás. Szerencsére egyre többen jönnek rá erre és kezdik el saját lelki békéjük érdekében is zöldebbé tenni a karácsonyukat első körben kevesebb vásárlással. Második körben aztán sokaknak az is eszébe jut, hogyan tudnák az ünnep központi elemét, a fát is fenntarthatóbbá tenni. Rengeteg ötletes megoldás van már erre, alább mutatunk néhányat.

Fotó: Benigno Hoyuela - UnsplashFotó: Benigno Hoyuela - Unsplash

Ha fenyőillat lengi be a szobát

Egy műfenyőt csak egyszer kell megvenni, nem hullatja a levelét, ráadásul a bolygó faállományát sem kell beáldozni közben a karácsony oltárán. Valahogy így hangzik a műfenyő pártolók érve az élő fenyővel szemben. S bár a fenti mondat kétségtelenül tartalmaz igazságokat, környezeti szempontból egy élő fenyő még mindig jobb befektetés.

A téveszmékkel ellentétben az élő karácsonyfákat ugyanis nem az erdőből vágják ki, hanem kifejezetten erre specializálódott telepeken nevelik őket, ahol odafigyelnek a folyamatos újratelepítésre. Ráadásul mire egy fenyő akkorára nő, hogy karácsonyfaként funkcionálhasson, minimum 8-10 év eltelik, ami alatt folyamatosan szén-dioxidot nyel el, miközben számos kisállat otthonául is szolgál. És még „holtában” is duplán hasznosul: a vízkereszt után begyűjtött fenyőkből például komposzt, furnérlemez vagy a szegényeknek szánt tüzelő lesz.

Fotó: Pavel Danilyuk - PexelsFotó: Pavel Danilyuk - Pexels

Ezzel szemben egy műfenyő jellemzően PVC-ből készül Kínában, amit meglehetősen nehéz újrahasznosítani, a szállítása pedig óriási karbonlábnyomot hagy maga után, így minimum húsz évnek kell eltelnie, hogy egyenértékű legyen egy élő tűlevelűvel.

  • Ha tehát valóban költséghatékonyak és fenntarthatóak akarunk lenni, érdemesebb a jó illatot adó élőt választani – lehetőleg földlabdás verziót, amit az ünnepek után elültethetünk a kertben. Az sem rossz megoldás, ha eleve cserepes változatot veszünk, így kevesebbet kell bajlódni az ültetéssel.
  • Aki pedig egyáltalán nem érzi magát megbízható kertésznek, az bérelhet is fát: az Oázis kertészetben például kaphatók olyan dézsás fenyők, amelyek az ünnep után visszavihetők, az áruk fele pedig levásárolható a boltban. 

Fotó: Micheile Henderson - UnsplashFotó: Micheile Henderson - Unsplash

Természetes díszek

2020 egyik kellemes hozadéka volt, hogy visszataláltunk a gyökereinkhez és egyre többen fedeztük fel, mennyi szépet rejt a természet. Vegyük ezt észre karácsonykor is és díszítsük a fát naturális anyagokkal, mint a régi falusi családok tették! 

  • Aggassunk a fára szárított gyümölcsöket, karikákra vágott narancsot, citromot, diót, tobozt vagy éppen gesztenyét!
  • Gyönyörűek tudnak lenni a papírból vagy fából készült, hímzett, horgolt csillagok, hópelyhek, angyalkák is, akárcsak a szalma díszek.
  • Igazi jolly joker a mézeskalács, a karácsonyi linzer és a habcsók: nemcsak roppant esztétikus, de illata révén igazán csalogató is. Csak süssünk belőle eleget, hogy ne a fáról akarjuk leenni a süteményt.
  • Gyerekként biztos sokan készítettünk girlandot pattogatott kukoricából, idézzük fel most ismét ezt az emléket! 

Fotó: Cox-CoxFotó: Cox-Cox

Absztrakt fenyő

Van, aki lustaságból, van, aki helyhiány miatt, van, aki takarékossági okokból, más környezettudatos megfontolásból, megint más azért választ magának alternatív karácsonyfát, mert a hagyományosat már unja. Ebben az esetben kétségtelenül ki kell lépni a megszokott keretekből, cserébe viszont millió ötletes megoldás közül választhatunk.

  • Az ausztrál Living Bunch például a duplán fenntartható fa mellett tette le a voksát fenyőt formázó szukkulens fájával. Elég egy csillag a tetejére és tökéletes az imitáció.
  • Hasonlóan imitálhatjuk a karácsonyfát, ha az erdőn összegyűjtünk néhány szebb lehullott ágat – akár tűlevelűt is –, növekvő sorrendben felakasztjuk őket a falra és azokra helyezzük a díszeket, illetve az égőt.
  • Ha ügyesek vagyunk, a gallyakat dominószerűen egymásra is helyezhetjük fenyő formát kialakítva.
  • Könyvmolyok a házi könyvtárt is segítségül hívhatják ugyanilyen elrendezésben, de gyakori és ízléses megoldás a kinyitott létra feldíszítése, vagy éppen a papírból készült fenyő, illetve a különböző díszek karácsonyfa alakban való felaggatása a falra.

 

Újrahasznosítani ér

Teljesen a műfenyő és a műanyag díszek használata sem ördögtől való, ha azokkal valóban hosszú távú kapcsolatot tervezünk. Csak azért, mert a boltokat november elsején elárasztják a karácsonyi díszek, még nem muszáj évről évre lecserélni a kollekciót. Amellett, hogy a 20 éve vásárolt díszek sokkal egyedibbek és igényesebben kivitelezettek voltak, mint a tömeggyártásban készült maiak, a gyerekkorból ránk maradt gömböknek, függőknek sokkal nagyobb az eszmei értéke is: számos emléket idéznek fel. De ha valaki mégis unná a díszeit, el is cserélheti őket: dobjuk fel az ötletet barátainknak - biztosan akad egymás közt olyasmi, amit szívesen átruháznánk a másikra.

Bertalan Melinda
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Ismeretlen vállalkozó, önkormányzati képviselő és helyi lakosok is tettek a Füredidomb zöldítéséért Ismeretlen vállalkozó, önkormányzati képviselő és helyi lakosok is tettek a Füredidomb zöldítéséért Tizenkilenc facsemetét ültetettek el hétvégén a Füredidomb három helyszínén. Az zöldítő programban Kovács Áron, a városrész önkormányzati képviselője mellett helyi civilek és egy neve elhallgatását kérő vállalkozó is részt vett. 2023. november 27. 11:13 Van remény, minden tettünk számít! – Veszprémben járt Jane Goodall világhírű csimpánzkutató környezetvédelem Van remény, minden tettünk számít! – Veszprémben járt Jane Goodall világhírű csimpánzkutató Veszprémbe látogatott Jane Goodall világhírű csimpánzkutató, környezetvédelmi aktivista, aki a Pannon Egyetem és a Jane Goodall Intézet HOPE konferenciáján előadást is tartott hétfőn. A konferencia keretében az egyetem díszdoktorává fogadta a kutatót. 2023. május 9. 21:15 Lesz-e strandszezon a Velencei-tónál? Lesz-e strandszezon a Velencei-tónál? A tavalyi extrém csapadékszegény év gyakorlatilag az egész ország területén látványos hatással volt természeti értékeinkre. A Velencei-tó vízszintje is mélyen az optimális érték alá süllyedt, és a médiában szinte csak negatív prognózisokat lehetett hallani a tó jövőjét illetően. A Greendex megkérdezte dr. Csonki Istvánt, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatóját, hogy milyen állapotban van jelenleg a tó, milyen intézkedésekkel lehetséges megoldani a vízpótlást, illetve mi várható az idei strandszezonban. 2023. március 11. 15:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.