Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 8. Mária
Veszprém
1°C
2023. december 8. Mária
Veszprém
1°C

Tavasztól látogatható a 77-es út melletti volt szovjet szemletorony

2020. december 16. 15:20
A felújítást végző VERGA Zrt. bekötőutakat és pergolát is ígér az évek óta üresen álló torony mellé.

A Veszprémből Nagyvázsony felé autózva, Tótvázsony közelében biztosan sokaknak ismerős a 77-es út melletti, évek óta elhagyatottan álló volt szovjet szemletorony látképe.

A mára lerobbant állapotú tornyot és a hozzá tartozó lőteret az 1960-as évektől kezdve 1990-ig használta a szovjet hadsereg. A katonai vezetők innen figyelték a gyakorlatozó lövészeket. Az 50 méter magas objektum évtizedek óta kihasználatlan, ám az utóbbi hónapokban munkálatok kezdődtek a környéken.

Portálunkhoz írásban érkezett olvasói megkeresés azzal kapcsolatban, mit tudunk az épület jövőjéről. Megtudtuk, a rekonstrukciót a VERGA Zrt. végzi, a kérdéseinkre pedig emailben ​Ugron Ákos Gábor vezérigazgató válaszolt.

Mint írta, a 77. számú főút mellett található egykori lőtértornyot a "Bakancsos Barangolás a Bakonytól a Balatonig" elnevezésű, pályázat keretében újítják fel, melyben a VERGA Zrt., mint konzorciumi partner vesz részt. 

A lőtértorony a felújítást követően kilátóként fog funkcionálni. 

„Az egykori lőtértorony tetőszerkezete teljes felújításon esett át. A kilátó szerkezetileg jó állapotban van, azonban biztonságos látogatásra alkalmatlan volt, mivel az építményben nem volt lépcső, valamint nem voltak ablakok és a kilátószinten található védőkorlát is balesetveszélyes volt. A felújítás során új, védőráccsal ellátott fém szerkezetű lépcső kerül beépítésre, valamint a felső védőkorlát helyét is egy új, biztonsági ráccsal is ellátott korlát veszi át. Törekedve az eredeti kistéglás arculat megóvására, a homlokzati felületeket javítják és tisztítják. A belső terek állagának megőrzése érdekében beépítésre kerülnek ajtók és ablakok, valamint a falfelületeken, javítást követően többrétegű meszelés is történik.”

A felújítási munkálatok az időjárási körülményektől függően várhatóan 2021. februárjában fejeződnek be, így a kilátó várhatóan tavasztól lesz látogatható.

A projekthez kapcsolódóan szintén a pályázat keretében erdei bútorgarnitúrákat, tájékoztató táblákat is telepítenek, továbbá felépítenek egy 70 m2 alapterületű fedett pergolát is. Ugron Ákos Gábor azt is megosztotta velünk, hogy a pályázat előre haladásával egy biztonságos megközelítést szolgáló aszfaltozott bekötőutat és egy murva burkolatú parkolót is létrehoznak, így egy komplex pihenőhely várja majd a látogatókat.

És hogy mit fogunk látni a kilátó felső szintjéről? Egyesek szerint tiszta időben akár az egész Balaton-felvidéket és a tavat, a másik irányba pedig a Bakony vonulatait.

Ge. Á.
további cikkek
Erre indulj, ha tojás helyett inkább tulipánt gyűjtenél húsvétkor Erre indulj, ha tojás helyett inkább tulipánt gyűjtenél húsvétkor Évente több százezren látogatnak el a szélmalmok és tulipánok országába, hogy a világ leghíresebb virágoskertjében gyönyörködjenek. A tulipánláz néhány éve hazánkba is elért, azóta pedig sorra nyílnak a termelői kertek, ahol áprilisban színpompás tulipánágyások között sétálhatunk, illetve a szedd magad akció jegyében egy-egy csokorral is hazavihetünk a virágokból. Mutatjuk, merre induljatok a Dunántúlon, ha a hétvégén csokitojások helyett vagy mellé tulipánt is begyűjtenétek. 2023. április 8. 17:57 Horvátország – több, mint tengerpart Világjáró klub Horvátország – több, mint tengerpart Ha Horvátországra gondolunk, az első kép, ami a legtöbbünknek az eszébe jut, a tengerpart. A Világjáró klub legutóbbi eseményén Horvátország kevésbé ismert helyszíneit mutatták be a Pannon Egyetem Központi Kollégiumában. 2022. március 29. 17:20 Eltűnt települések utcáin Eltűnt települések utcáin A Bakonyban számos olyan település létezett a múltban, amikről gyakran még a manapság a közelükben élők sem halottak. Ezek legtöbbje a a török időkben néptelenedett el, és mára csak néhány szétszórt kődarab – vagy annyi se – emlékeztet rá, hogy egykor emberek éltek itt. Ezúttal azonban nem velük, hanem a XX. század áldozataival foglalkozunk. 2021. április 4. 21:39 Öt hely, amit érdemes felkeresni, ha 2021-ben nem nyaralhatunk külföldön Öt hely, amit érdemes felkeresni, ha 2021-ben nem nyaralhatunk külföldön Egyébként akkor is érdemes felkeresni őket, ha nyárig mégis megnyitják a határokat, a magyar vendéglátásnak minden itthon elköltött fillérre szüksége lesz az életben maradáshoz. 2021. január 4. 11:16

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.