Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C

Az EKF beruházásainak felgyorsításában segít az új „Veszprém-törvény”

2020. december 17. 13:28
Felgyorsítja és egyszerűbbé teszi az új „Veszprém-törvény” az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) Programban megfogalmazott beruházások megvalósítását, így már jövőre elkezdődhet néhány építkezés. A kedden elfogadott törvény részleteiről csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót a Városházán.

Majdnem napra pontosan két éve dőlt el, hogy Debrecent és Győrt megelőzve 2023-ban Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa. Azóta létrejött egy, a programok lebonyolításáért és a fejlesztések végrehajtásáért felelős cég, a kormány döntött egy 50 milliárd forintos forrásról, dr. Navracsics Tibor személyében pedig kormánybiztosa is lett a projektnek.

Az előkészítő munka tehát már két éve zajlik, most pedig egy fontos mérföldkő érkezett el azáltal, hogy az országgyűlés megszavazta azt a törvényt, ami lehetővé teszi, hogy az EKF alatt megvalósuló beruházások esetében a hatósági és közigazgatási eljárásokat felgyorsítsák, ezáltal a gyorsabb és könnyebb kivitelezést elősegítve, valamint több állami tulajdonú épület is az önkormányzat tulajdonába kerül, amelyeket szintén az EKF egy-egy projektjének keretén belül hasznosítanak, töltenek meg újra funkcióval.

A sajtótájékoztatón Ovádi Péter országgyűlési képviselő üdvözölte az országgyűlés döntését, ugyanakkor felidézte azt, hogy amíg két éve Veszprémben az EKF ügye felül tudott kerekedni a pártpolitikán és azt minden képviselő – kormánypárti és ellenzéki egyaránt – támogatta, addig ez a parlamenti szavazáskor már nem így történt, hiszen a Demokratikus Koalíció frakciója nem támogatta a törvényt. Ovádi felhívta a figyelmet arra, hogy Veszprémben a DK önkormányzati képviselője, Katanics Sándor sem emelt hangot az ellen, hogy párttársai a veszprémi érdekek ellen mentek.

Mindezek ellenére a törvényt az országgyűlés így is elfogadta, ami elsősorban technikai jellegű, ám sokat számít a jövőbeni fejlesztések sikeres és határidőn belüli megvalósulásában.

Porga Gyula polgármester szintén felidézett egy korábbi eseményt, amikor 2016-ban Orbán Viktor miniszterelnök Veszprémben azt mondta, a sikeres országhoz sikeres városokra is szükség van, ezt ők megfogadták és azóta is követik.

A polgármester véleménye szerint, a küldetésük az, hogy Veszprém ne csak lakhelye, hanem otthona is legyen az embereknek. Továbbá kiemelte, hogy Navracsics Tibor, valamint Ovádi Péter személyében két olyan ember segíti a munkát, akik elkötelezettek a város iránt általuk biztonságban tudható az EKF projektje.

A polgármester a sajtótájékoztatón kitért a törvény további részleteire is, ezek alapján a már említett hatósági eljárások könnyítése mellett több üresen álló ingatlan is a város tulajdonába kerül a jövőben, amelyek amellett, hogy megújulnak, több esetben új funkciót is kapnak a közösségépítés jegyében.

Így fog közösségi térré válni a régi gyermekkórház, a Jókai utca 8. szám alatti épület, illetve felújítják a vasútállomást, a vérellátó melletti parkolót pedig parkolóházzá bővítik. Ezeken kívül további fejlesztések várhatók a Laczkó Dezső Múzeumban és a megyei könyvtárban is, valamint megfogalmazták a jövőbeni digitális múzeum koncepcióját is.

Arra a kérdésre, hogy miért volt szükség erre a törvényre, Navracsics Tibor kormánybiztos válaszolt, aki kifejtette, hogy a fejlesztések komplex mivoltja, illetve a vagyongazdálkodás ezen speciális formája miatt rövid időn belül kell számos hatósági eljárást lefolytatniuk, a törvény pedig ezek felgyorsításában segít. A kormánybiztos elmondta, hogy számos negatív példa van előttük, amikor korábbi kulturális fővárosok nem készültek el időben a beruházásaikkal, ezt a veszélyt segít Veszprém esetében elhárítani ez a törvény.

Tehát az EKF esetében jelenleg már rendelkezésre áll a költségvetés forrása – összesen 50 milliárd forint, amiből idén 11 milliárdot folyósított az ütemterv szerint az állam –, megszületett a jogszabály, ami segíti az infrastrukturális fejlesztések megvalósítását, továbbá kialakult a programtervezet is, amelyből jövőre még többel megismerkedhetnek majd a veszprémiek.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Privát Veszprém Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Adománygyűjtő és -átadó akcióval ért véget a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósult Privát Veszprém (PV) programsorozat. A sokszínű és kreatív programsorozat a veszprémiek közösségében rejlő összetartó erőt mutatta meg, így nem véletlenül nevezte egy újság Európa Kulturális Fővárosa „legveszprémibb” projektjének. A város múltja családtörténeteken keresztül is láthatóvá vált: fotógyűjtemények, köztéri installációk, nagymúltú veszprémi emberek interaktív szobrai, privát fotóalbummá átlényegülő buszmegállók és híres üzletek kirakatainak újjáélesztése mellett gyönyörű fotóalbummal emlékezett meg Veszprém városa jeles eseményeiről és meghatározó történelmi személyiségeiről. 2024. március 13. 12:57 Rangos állami kitüntetést kapott Markovits Alíz Markovits Alíz Rangos állami kitüntetést kapott Markovits Alíz Az Európa Kulturális Főváros programsorozat megvalósításáért felelős Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapott. 2024. március 13. 0:19 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23 Ilyen bókot sem kap mindennap a királyné Ilyen bókot sem kap mindennap a királyné Nem várt helyről érkezett dicséret a veszprémi EKF-programra, de van olyan eset, amikor az eredményeket már nem lehet mismásolni. 2024. január 24. 13:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.