2022. augusztus 15.
//
Mária névnap

Az EKF beruházásainak felgyorsításában segít az új „Veszprém-törvény”

Felgyorsítja és egyszerűbbé teszi az új „Veszprém-törvény” az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) Programban megfogalmazott beruházások megvalósítását, így már jövőre elkezdődhet néhány építkezés. A kedden elfogadott törvény részleteiről csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót a Városházán.

Majdnem napra pontosan két éve dőlt el, hogy Debrecent és Győrt megelőzve 2023-ban Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa. Azóta létrejött egy, a programok lebonyolításáért és a fejlesztések végrehajtásáért felelős cég, a kormány döntött egy 50 milliárd forintos forrásról, dr. Navracsics Tibor személyében pedig kormánybiztosa is lett a projektnek.

Az előkészítő munka tehát már két éve zajlik, most pedig egy fontos mérföldkő érkezett el azáltal, hogy az országgyűlés megszavazta azt a törvényt, ami lehetővé teszi, hogy az EKF alatt megvalósuló beruházások esetében a hatósági és közigazgatási eljárásokat felgyorsítsák, ezáltal a gyorsabb és könnyebb kivitelezést elősegítve, valamint több állami tulajdonú épület is az önkormányzat tulajdonába kerül, amelyeket szintén az EKF egy-egy projektjének keretén belül hasznosítanak, töltenek meg újra funkcióval.

A sajtótájékoztatón Ovádi Péter országgyűlési képviselő üdvözölte az országgyűlés döntését, ugyanakkor felidézte azt, hogy amíg két éve Veszprémben az EKF ügye felül tudott kerekedni a pártpolitikán és azt minden képviselő – kormánypárti és ellenzéki egyaránt – támogatta, addig ez a parlamenti szavazáskor már nem így történt, hiszen a Demokratikus Koalíció frakciója nem támogatta a törvényt. Ovádi felhívta a figyelmet arra, hogy Veszprémben a DK önkormányzati képviselője, Katanics Sándor sem emelt hangot az ellen, hogy párttársai a veszprémi érdekek ellen mentek.

Mindezek ellenére a törvényt az országgyűlés így is elfogadta, ami elsősorban technikai jellegű, ám sokat számít a jövőbeni fejlesztések sikeres és határidőn belüli megvalósulásában.

Porga Gyula polgármester szintén felidézett egy korábbi eseményt, amikor 2016-ban Orbán Viktor miniszterelnök Veszprémben azt mondta, a sikeres országhoz sikeres városokra is szükség van, ezt ők megfogadták és azóta is követik.

A polgármester véleménye szerint, a küldetésük az, hogy Veszprém ne csak lakhelye, hanem otthona is legyen az embereknek. Továbbá kiemelte, hogy Navracsics Tibor, valamint Ovádi Péter személyében két olyan ember segíti a munkát, akik elkötelezettek a város iránt általuk biztonságban tudható az EKF projektje.

A polgármester a sajtótájékoztatón kitért a törvény további részleteire is, ezek alapján a már említett hatósági eljárások könnyítése mellett több üresen álló ingatlan is a város tulajdonába kerül a jövőben, amelyek amellett, hogy megújulnak, több esetben új funkciót is kapnak a közösségépítés jegyében.

Így fog közösségi térré válni a régi gyermekkórház, a Jókai utca 8. szám alatti épület, illetve felújítják a vasútállomást, a vérellátó melletti parkolót pedig parkolóházzá bővítik. Ezeken kívül további fejlesztések várhatók a Laczkó Dezső Múzeumban és a megyei könyvtárban is, valamint megfogalmazták a jövőbeni digitális múzeum koncepcióját is.

Arra a kérdésre, hogy miért volt szükség erre a törvényre, Navracsics Tibor kormánybiztos válaszolt, aki kifejtette, hogy a fejlesztések komplex mivoltja, illetve a vagyongazdálkodás ezen speciális formája miatt rövid időn belül kell számos hatósági eljárást lefolytatniuk, a törvény pedig ezek felgyorsításában segít. A kormánybiztos elmondta, hogy számos negatív példa van előttük, amikor korábbi kulturális fővárosok nem készültek el időben a beruházásaikkal, ezt a veszélyt segít Veszprém esetében elhárítani ez a törvény.

Tehát az EKF esetében jelenleg már rendelkezésre áll a költségvetés forrása – összesen 50 milliárd forint, amiből idén 11 milliárdot folyósított az ütemterv szerint az állam –, megszületett a jogszabály, ami segíti az infrastrukturális fejlesztések megvalósítását, továbbá kialakult a programtervezet is, amelyből jövőre még többel megismerkedhetnek majd a veszprémiek.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
2022. augusztus 11-13. között második alkalommal várja a látogatókat Zala megye egyik legapróbb településén a régió legszínesebb kulturális fesztiválja, a Margófeszt: a Balatontól negyedórára, az alig 300 lakosú Szentgyörgyvár Kultúrházában, templomkertjében és nagyszínpadain irodalmi és színházi programokkal, koncertekkel, slam poetryvel, kiállításokkal, és filmvetítésekkel várják az érdeklődőket.
Idén is megrendezik a Garten Balatont
Idén is megrendezik a Garten Balatont
Negyedik alkalommal kerül rendezik meg a Balaton északi partjának négy településén a Garten Balaton kortárs művészeti fesztivált.
Ráismerni, de mégsem ugyanolyan lett a Hangvilla
Ráismerni, de mégsem ugyanolyan lett a Hangvilla
Sokkal inkább nevezhető ráncfelvarrásnak, mint átalakításnak, az ami, a Hangvillában történt az elmúlt másfél hónapban, mégis a végeredmény szemmel látható már akkor is, ha belépünk Veszprém és a régió első számú kulturális központjába. A nagyközönség számára a jövő héten induló Auer Hegedűfesztiválon debütál a megújult Hangvilla, portálunknak viszont lehetősége nyílt már most körbejárni az épületet, amit cikkünkben részletesen be is mutatunk.
Megvan a neve az EKF hivatalos sörének
Megvan a neve az EKF hivatalos sörének
Közel 300 éve létrehozták, az emberek megkedvelték, pár éve pedig új lendületet kapott olyannyira, hogy az Európa Kulturális Főváros program hivatalos sörének lett a bölcsője. A zirci apátsági sörmanufaktúra kalandos évszázadokon ment keresztül, most viszont az EKF jóvoltából új perspektívák nyílnak meg a szerzetesi sör előtt. De, hogy milyen néven lesz megtalálható a boltokban ez az új sör, arról csütörtök délután rántották le a leplet.
Változik a Szezon helyszíne
Változik a Szezon helyszíne
A VEB 2023 közleményben tudatta, hogy az időjárás miatt változik a keddi irodalmi rendezvény helyszíne.