2021. január 22.
//
Vince névnap

Merjünk jegyet ajándékozni karácsonyra?

Az elmúlt években egyre többen döntöttek úgy, hogy tárgyak helyett élményeket ajándékoznak karácsonyra, például belépőjegyeket. Az idén a járvány miatt rengeteg fesztivál, koncert, előadás, rendezvény maradt el – és azokkal a jegyekkel, amiknek annyira örültünk tavaly karácsonykor, végül nem vettük semmi hasznát. Vajon ez a tapasztalat mennyire bátortalanította el azokat, akik ilyen ajándékban gondolkoztak?

Hogy ezt kiderítsük, megkérdeztünk három különböző profilú veszprémi jegyárusítót, milyen tapasztalataik vannak az idei ünnepi időszakkal kapcsolatban?

A Veszprémi Petőfi Színház már az első hullám idején is példamutatóan reagált: amint júniusban lehetővé vált – először csak szabad téren – előadásokat szervezni, rögtön elkezdtek az elmaradt előadások pótlásán dogozni, hogy közönségük ne maradjon le azokról a darabokról, amelyekre bérletet váltott. Amikor megkérdeztük őket, mire számíthat, aki színházbérletet ajándékozna karácsonyra, ezúttal is ugyanilyen hozzáállást ígértek.

“Filozófiánk, hogy ne engedjük el nézőink kezét és minden helyzetben közösségben maradjunk a közönséggel. Tavaszi bérletkör néven újraindítjuk bérletezésünket, melynek keretében az eddig megvásárolt, de fel nem használt bérleteket is átforgatjuk. Minden olyan régi és új bérletesünket várjuk, aki a kialakult helyzet miatt nem mert, nem tudott bérletet váltani az őszi időszakban. Szabadbérletes rendszerben garantáljuk, hogy minden előadást teljesítünk. Ahogy minden évben, úgy most is lehetőségük van a színházkedvelőknek ajándékutalványt is vásárolni, mely – a helyzetre való tekintettel – hosszabb beváltási lehetőséggel vehető igénybe”.

Most üres a nézőtér, de senki nem marad le azokról a darabokról, amire bérletet váltott (fotó: Domján Attila / vehir archív)Most üres a nézőtér, de senki nem marad le azokról a darabokról, amire bérletet váltott (fotó: Domján Attila / vehir archív)

Hozzátették, addig is igyekeznek tartani a kapcsolatot közönségükkel, amíg nincs lehetőség előadásokat tartani, és tapasztalataik szerint a színházi bérletek és ajándékutalványok továbbra is keresettek a karácsonyi időszakban.

“Bár kapuink zárva tartanak, de nézőink nagyon kitartóak, pozitívak, és vágynak vissza a Veszprémi Petőfi Színházba! A „Maradj otthon, majd mi megyünk!” programunkkal az ÉLŐ SZÍNHÁZAT visszük el lakókörnyezetekbe, így a színház feltöltő és gyógyító erejével segítjük elfogadni a szigorú szabályokat, kitartásra bírni az ÉLŐ kulturális élményre kiéhezett embereket.

Hálásak érte nagyon a nézőink, mely hálát – pandémiás időszakban is - számos bérlet, illetve a karácsony közeledtével egyre több ajándékutalvány vásárlásával fejezik ki. Emellett hatalmas érdeklődéssel várják a Veszprémi Petőfi Színház újranyitását  és az újratervezett színházi évadot.”

Levélben érdeklődtünk a Hangvillában is, mennyire vetette vissza a jegyeladásokat a pandémia? 

“A Hangvilla az ide vonatkozó kormányrendelet szerint 2020. november 11-én bezárt, az előadások elmaradnak, a jegypénztárak nem üzemelnek. Erről a helyi sajtót, helyi lapokat, illetve honlapunkon, Facebook-oldalunkon a vendégeinket időben tájékoztattuk. Az a tapasztalatunk, hogy ennél fogva a kereslet 100%-osan visszaesett. Az emberek lehetősége a kulturált szórakozásra és társasági életre 100%-ban lecsökkent.  Mivel a jelenlegi jogi helyzetben nem tudjuk, mikor tudunk kinyitni, ezért előadásokat a távolabbi jövőbe szerveznek művészeti együtteseink, programszervezőink.”

Egy ilyen, távolabbi jövőbe szervezett programot ajánlottak a figyelmünkbe: Veszprém Város Vegyeskara karácsonyi koncertjét, amit rendhagyó módon két karácsony között félúton, 2021. június 24-én rendeznek meg. A Hangvilla honlapján egyébként két tavaszra halasztott eseményre: Ráskó Eszter stand up estjére és az Apacuka zenekar gyermekkoncertjére is találtunk még szabad jegyeket.

Az emberek optimisták és vágynak a kulturális csemegékre (Fotó: Kovács Bálint / vehir archív)Az emberek optimisták és vágynak a kulturális csemegékre (Fotó: Kovács Bálint / vehir archív)

Nagyobb az optimizmus a VeszprémFest háza táján. A jövő nyári rendezvénysorozat több fellépőjét bejelentették már – visszatér Veszprémbe Tom Jones és Jamie Cullum is –, így a jegyértékesítés is megindult az elmúlt hetekben. Kérdéseinkre Mészáros Zoltán fesztiváligazgató válaszolt, aki elmondta: valóban érzékelhető volt az elmúlt években, hogy a koncertjegy népszerű karácsonyi ajándékká vált, tavaly minden idők legjobb eladásait produkálták az ünnepi időszakban, és ha nincs a koronavírus, akkor a 2020-as (végül elmaradt) fesztivál történetének legnagyobb jegybevételét könyvelhette volna el. A márciusi korlátozások gyakorlatilag teljesen megölték a jegyértékesítést,  és tartottak tőle, hogy a mostani, év végi lezárások hasonló következményekkel járnak majd.

Ezzel szemben a fesztiváligazgató arról számolt be, hogy meglepően jó eredményeket produkálnak – persze a számok nem közelítik meg az előző évi eladásokat, de már nagyjából hatvan százaléknál tartanak. 

Mészáros Zoltán megjegyezte: van ugyan kockázat abban, hogy ennyire bizonytalan környezetben több mint fél évre előre kötnek le előadókat, de másképp nem megy: a VeszprémFesthez hasonló kis fesztiválok jövő évi programja mostanra már mindenütt kikristályosodik, hiszen a nagy sztárok nemzetközi turnéit nem két nap megszervezni, mindenkinek előre kell gondolkoznia a piacon. Ami a közönséget illeti, úgy látja, hogy az emberek egyfelől optimisták az oltásokról érkező pozitív hírek miatt, másrészt elegük van már a bezártságból és vágynak a kulturális csemegékre, így a jelenlegi nehéz körülmények ellenére is nyitottak a jegyvásárlásra.

Ha valaki még nem döntötte el, mivel lepné meg szeretteit, érdemes pozitív várakozásokkal tekinteni a jövőbe, és jegyet ajándékozni karácsonyra. A cikkünkben megszólaltatott intézményeket, rendezvényszervezők kínálatáról a honlapjaikon tájékozódhatnak:

Söge

További cikkek

Magyarország nagy mennyiségben vásárol orosz oltóanyagot
Magyarország nagy mennyiségben vásárol orosz oltóanyagot
Magyarország három ütemben nagy mennyiségű, koronavírus elleni oltóanyagot vásárol Oroszországtól - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután pénteken Moszkvában Mihail Murasko orosz egészségügyi tárcavezetővel tárgyalt.
1 311 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 98 beteg
1 311 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 98 beteg
Szijjártó és Ovádi 2,2 milliárd forintos veszprémi beruházást jelentett be
Szijjártó és Ovádi 2,2 milliárd forintos veszprémi beruházást jelentett be
Mérnöki fejlesztő központot hoz létre Veszprémben a Thyssenkrupp magyarországi központja 2,2 milliárd forintból, a beruházáshoz a magyar kormány 770 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad.
1 410 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 98 beteg
1 410 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 98 beteg
Így ünnepeld meg a magyar kultúra napját a kanapéról
Így ünnepeld meg a magyar kultúra napját a kanapéról
A borongós januárnak volt évről évre fénypontja a magyar kultúra napja koncertekkel, színházi előadásokkal, irodalmi műsorokkal. Ez idén sem lesz másként, legfeljebb annyiban, hogy ezúttal a programokat a nappalinkból követhetjük figyelemmel. Válogatásunkban ezekből ajánlunk néhányat.