2021. február 25.
//
Géza névnap

Fenyőfamustra Veszprémben, avagy újra népszerű a luc

2020. december 21. 14:00
Még mindig a normann fenyőt keresik a legtöbben, de ismét kezd népszerű lenne a klasszikus luc a maga jellegzetes fenyőillatával. Riportunkban körbenéztünk a veszprémi fenyőárusok között és közösen megpróbáltuk megfejteni a változó trendek okait.

Kezdjük a két legelterjedtebb fenyőtípussal pró és kontra, avagy előnyök és hátrányok a normann (a berögződéssel ellentétben nem normand és nem is a vikingekről kapta a nevét, hanem Alexander von Nordmann, finn természettudós után keresztelték el így a fajtát), valamint a luc esetében.

Amíg az első tűlevelű kevésbé hullatja tüskeszerű leveleit, ezáltal karácsony másnapján még nincs szükség porszívózásra, addig ez a fajta kisebb mértékben árasztja magából a jellegzetes gyantaillatot, amit sokszor a karácsony illatával azonosítunk. A luc esetében ez pont fordítva van, ha nem áll vízben a fa, hamar leperegnek a levelei, ellenben ez a fajta biztosítja a mézeskalács mellett az igazi karácsonyi illatot a lakásokban.

Az utóbbi években a praktikum került előtérbe azoknál, akik nem műfenyőt, vagy élő fát választanak karácsonyfának, hanem a hagyományos kivágott fenyőfa alá kerülnek az ajándékok karácsonykor.

Tehát a normannokra volt a legnagyobb kereslet a piacokon, ahol 4000-6000 forinti között mozog az áruk méterenként.

Ezt a fajtát egyébként lassabb kinevelni, 8-10 év is szükséges ahhoz, hogy elérjék azt a méretet, ami alkalmassá teszi őket, hogy karácsonykor a lakások díszei legyenek, a lucnál elegendő 5 év erre.

Ezt már a Horváth családtól tudtuk meg, akik 1973 óta mindig a vásárcsarnok mellett árulják a fákat, és bár évente csak egyszer van szezonja a karácsonyfának, így is számos törzsvásárlót tartanak számon.

A családfő elmondta, hogy az elmúlt évek után idén ismét nagyobb a kereslet a lucfenyőre, erre viszont a termelők nem voltak felkészülve, jóval kevesebbet telepítettek és vágtak ki idén. Egyértelműen nem lehet meghatározni ennek a megnövekedett keresletnek az okát, a lucfenyő olcsóbb ára viszont logikus magyarázat lehet 2020-ban, a járvány okozta gazdasági visszaesés.

Horváthék egyébként 350 darab fenyőfával készültek Veszprémbe, várhatóan ezt a mennyiséget sikerül is eladniuk az ünnepek előtt. A legtöbben pedig december 18-21 között szokták beszerezni a karácsonyfájukat.

A fenyőfaárusok amellett, hogy értékesítik a fákat, pluszszolgáltatásként sok helyen bele is faragják a tartóba a fát. Horváth úrtól megtudtuk, hogy bár jelképes összeget fel szoktak számolni ezért a szolgáltatásért, az áraik rugalmasak, akiken azt látják, hogy szerényebb körülmények között élnek, szívesen megteszik nekik ingyen, vagy a fa árából engednek pár ezer forintot.

Egy másik érdekesség a fenyőfaárusok kínálatából, sok helyen a normann fa mellett lehetőség van néhány ág lucfenyő megvásárlására is. Ezt is az igény hívta életre, a már említett karácsonyi illat miatt.

A műfenyőket már nem a piacon kell keresni, hanem a nagyobb szupermarketekben. Szintén az elmúlt 10-15 évben egyre többen döntenek úgy, hogy ezt a fenntartható megoldást választják és lemondanak az illatokról.

Ha az anyagi vonzatát vizsgáljuk a karácsonyfáknak, az árusoknál a 3000 mellett egészen a 45 000 forintos fenyőfát is megtaláltuk. Az átlagos 1,5-2 méteres fák a legtöbb helyen 8000-12 000 forint között mozognak.

A műfenyők között is nagyok az eltérések, a pár ezer forintos megoldás mellett itt is vannak több tízezer forintos fák, a legdrágább, amit az árukereső felkínált 800 000 forint volt. (Ez egyébként egy öt méter magas, 12 875 ággal ellátott műanyag megoldás volt.)

Hajas Bálint
Simon Dani

További cikkek

Valós szereteten alapuló testvériséggel győzzük le a rosszat
Valós szereteten alapuló testvériséggel győzzük le a rosszat
Az Apostoli Palota Áldások terméből mondta el idén karácsonykor, december 25-én, pénteken délben Ferenc pápa a Róma városához és az egész földkerekséghez intézett Urbi et Orbi üzenetét – számolt be a Vaticannews.
Megajándékoz bennünket az Isten
Megajándékoz bennünket az Isten
Videoüzenetben köszöntötte az egyházmegye híveit és papjait Udvardy György érsek.
Luther legnépszerűbb ötlete, avagy volt egyszer egy karácsonyi vásár
Luther legnépszerűbb ötlete, avagy volt egyszer egy karácsonyi vásár
Ha létezik az utazósznoboknak tiltólistája, a karácsonyi vásárok valószínűleg szerepelnek rajtuk. Mert túl turistásak, túl drágák, túlságosan a kirakatról szólnak. Ez hatalmas tévedés. A karácsonyi vásárok legalább annyira az európai kultúra részei, mint Firenze szobrai vagy a görög Meteorák, így felkeresésük egyben kultúrtörténeti utazás.
Személyes üzenetben szólt Porga Gyula és Ovádi Péter a veszprémiekhez
Személyes üzenetben szólt Porga Gyula és Ovádi Péter a veszprémiekhez
Mivel idén nem volt lehetőség nagyobb városi karácsonyi ünnepségek megtartására, ezáltal a személyes találkozásokra sem, a város polgármestere, valamint az országgyűlési képviselő személyes videóüzeneteikben mondták el gondolataikat a veszprémieknek és a környéken élőknek.
Így kerülhetjük el, hogy a tűzoltókkal töltsük a karácsonyt
Így kerülhetjük el, hogy a tűzoltókkal töltsük a karácsonyt
Télen naponta átlagosan harminc lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, ez karácsonykor akár a negyvenet is eléri. Szenteste és karácsony mindkét napján ugyanúgy, mint az évben bármikor csaknem kétezer tűzoltó van szolgálatban mintegy ötszáz járművel. Azonban nem elég az, ha csak a tűzoltók gondoskodnak a biztonságos ünneplésről, mindenkinek körültekintőnek kell lennie. Aki az alábbi tanácsokat megfogadja, biztosan nem kell, hogy „vendégül” lássa a tűzoltókat az ünnepek alatt.