Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Néptáncos, lengyel önkormányzati vezető és művész céh kapta idén a város legrangosabb díját

2020. december 31. 13:58
A Gizella-díjat évente egy alkalommal, hagyományosan a Gizella Napok keretében adja át a polgármester a közgyűlés döntése alapján Veszprém város művészeti értékeinek létrehozásáért és megőrzéséért, valamint a város hírnevének öregbítése érdekében végzett kimagasló munka elismeréseként. Idén két személy és egy szervezet részesült a rangos díjban.

Vastag Richárd

tizenöt évesen kezdett táncolni. Pályakezdőként a Magyarpolányi Alapfokú Művészeti Iskolában tevékenykedett, művészeti vezetője lett az Ajka-Padragkút Néptáncegyüttesnek, majd az Apte Táncegyletnek. 2012 óta a Szilágyi Keresztény Iskola főállású néptánc pedagógusa. A tanítás mellett vezeti a veszprémi Gerence Hagyományörző Néptáncegyüttest és működteti a közkedvelt „Ricsi bácsi játszóháza” programot. Közel ötszáz gyermeket oktat néptáncra Veszprémben, valamint számos megyei és megyén kívüli néptáncegyüttesnél tanít és koreografál. Számára a néptánc küldetés, hitvallás, mely az emberek lelki gazdagságának gyarapítását szolgálja. A tanítás mellett kiemelkedően érdeklődik a néprajz és folklór iránt, elhivatottan kutatja a kevésbé ismert Balaton-felvidék és a Bakony táncos hagyományait. 2009-ben „Aranysarkantyús táncos” díjban, 2011-ben megyei pedagógiai kitüntetésben részesült. Elnyerte a „Népművészet Ifjú Mestere” címet, valamint a Szent Gellért díj ezüst fokozatát egyaránt.

Kövesdi Hanna

a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke ösztöndíjasként érkezett a Veszprémi Vegyipari Egyetemre, ahol mérnöki diplomát szerzett. Hamar megszerette a királynék városát, ezért tanulmányai befejeztével, az ösztöndíj lengyelországi ledolgozása után itt alapított családot. Visszatérése után azonnal bekapcsolódott a klubszinten működő lengyel csoportba, majd a kisebbségi önkormányzatok megalakítása után egyre több szerepet vállalt ott is. Munkájával hozzájárult ahhoz, hogy a veszprémi lett az egyik legfontosabb tagintézménye az egykori Oktatásügyi Minisztérium támogatásával működő Magyarországi Lengyel Nyelvoktatási Iskolának. Munkáját mindig nagy lelkesedéssel, kitartással, felelősséggel végzi. A város közművelődési intézményivel karöltve, a lengyel-magyar együttműködés jegyében tevékenysége nyomán Veszprém városa számos rangos kulturális, közéleti eseménnyel lett gazdagabb. A két ország közötti hagyományosan erős kapcsolat továbbépítését kihívásnak érzi, utazásokat is szervez a két kultúra megismerésének kölcsönös mélyítése céljából. Önzetlen, értékes munkája igazi hidakat épít népeink között.

A Veszprémi Művész Céh

alkotóközösséget 1989-ben 14 lelkes Veszprém megyei képző és iparművész hozta létre. A céh formával hangsúlyozni szerették volna a mesterség tudásának elismerését, az anyag tiszteletét, megbecsülését. A Céh tagjai külön-külön más-más módon láttatják a valóságot, mégis alkotótársak, művészetük rendkívül sokszínű, egymás kollégái, nem kritikusai. A területi elvű szakmai és baráti társaság történetének 30 esztendeje alatt összesen 85 festő-, grafikus-, szobrász-, keramikus-, fotó-, képzőművész, valamint bútortervező-, porcelántervező-, textiltervező iparművész vett részt a közösség életében. A céh leglátványosabb tevékenysége a közös kiállításokban ragadható meg. Ezekkel nem csupán Veszprém megyében, de az ország számtalan településén, sőt több alkalommal külföldön is találkozhattak a vizuális kultúra iránt érdeklődők. Az egyesület a Magyar Képzőművészeti és Iparművészeti Társaságok Szövetségének tagja. Kollektív, közösségteremtő és a közösséget szolgáló tevékenységével immár 3 évtizede aktívan járul hozzá Veszprém városának kulturális, művészeti életéhez és értékeinek megjelenítéséhez, közvetítéséhez.

vehir.hu
további cikkek
Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak HEREND mára világelső kézműves luxus porcelánt készítő manufaktúrává vált. Herend nevének hallatán a világon mindenki a tökéletes minőségű luxus porcelánokra gondol, amely Magyarország országimázsának része. Ugyanígy a Forma 1 Magyar Nagydíj szervezői is, akik 2024. évben ismét a Herendi Porcelánmanufaktúrára bízták meg, hogy tervezze meg és készítse el a magyar verseny győzelmi és konstruktőri trófeáit. 2024. július 15. 13:48 Dr. Englert Tímea pszichiáter kapta idén a Perlaky-díjat Dr. Englert Tímea pszichiáter kapta idén a Perlaky-díjat A díjjal Veszprém város az helyi egészségügyben dolgozókat ismeri el minden évben Semmelweis-nap alkalmából. 2024. június 28. 14:32 Szent Flórián örökségét képviselik ma is a tűzoltók tűzoltóság Szent Flórián örökségét képviselik ma is a tűzoltók Szent Flórián-nap alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amelyen több elismerést is átadtak a megye tűzoltóinak, hivatásosoknak és civileknek is. 2024. május 3. 15:56 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. 2024. március 28. 13:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.