2021. május 10.
//
Ármin névnap

Égi műsorfüzet 2021 látványosságaihoz

2021. január 8. 13:21
Bármennyire is nehéz év volt, 2020-ban azért az égiek tartogattak szép meglepetéseket – még ha nem is mindet lehetett látni az időjárás miatt. Összegyűjtöttünk néhány látványosságot, ami miatt idén is érdemes lesz az eget kémlelni.

Szolid kis napfogyatkozás

A fogyatkozásokkal nem lesz igazán szerencsénk: bár 2021-ben két látványosabb holdfogyatkozás is lesz, ezek egyike sem látszik majd Magyarországról. Kárpótlást talán csak a június 10-i gyűrűs napfogyatkozás jelent majd, ami részleges napfogyatkozásként itthonról megfigyelhető lesz – sajnos az árnyék széle érint csak minket, így valószínűleg nem ez lesz az élmény, amiről az unokáinknak is mesélni fogunk. A gyűrűs fogyatkozást Kanadából, Grönlandról és Oroszországból lehet majd látni, tőlünk mindössze 2,7%-ot csippent le a Hold a napkorongból 12:42-kor. 

Veszprémből nézve ennyire fogy majd el a Nap (szimuláció: Stellarium)Veszprémből nézve ennyire fogy majd el a Nap (szimuláció: Stellarium)

Fontos: soha ne nézzünk megfelelő védőfólia nélkül a napba se szabad szemmel, se távcsővel! Ha fotózni szeretnénk, a fényképezőgépet is védjük ilyen szűrővel! A megfelelő biztonságra ügyelve érdemes lesz távcsővel is megfigyelni a fogyatkozást, a Nap ugyanis ciklusának aktívabb időszakában jár, így jó eséllyel láthatunk nagyméretű napfoltokat is központi csillagunk felszínén.

Jó hír azoknak, akiket nem elégít ki az éppencsak megcsonkított Nap látványa: a következő, hazánkból is megfigyelhető, látványosabb napfogyatkozásra csak a jövő évig kell várnunk, 2022. október 25-én csillagunk csaknem harmada tűnik majd el a Hold mögött. 

Együttállások

Július 13-án a Mars és a Vénusz kerül látványosan közel napnyugta után, mindössze fél fokra látszanak majd egymástól (ez a Hold látszólagos átmérőjének felel meg) – igaz, ehhez olyan helyet kell találnunk, ahonnan jól belátható a nyugati horizont, a bolygópárost ugyanis nagyon alacsonyan találjuk majd. 

A Jupiter, a Szaturnusz és a Vénusz szinte egész decemberben szép sorba rendeződik (szimuláció: Stellarium)A Jupiter, a Szaturnusz és a Vénusz szinte egész decemberben szép sorba rendeződik (szimuláció: Stellarium)

A Jupiter és a Szaturnusz az idei randevújuk után jövő decemberre is különleges koreográfiával készül: napnyugta után a déli-délnyugati égboltot megfigyelve a két gázóriás a Vénusszal sorakozik fel, az év utolsó napjaiban pedig a Merkúr is csatlakozik majd az égi tánchoz.

Meteorrajok

Ahogy minden évben, a Föld útja ezúttal is keresztezi majd azokat a Naprendszerben hátramaradt porfelhőket, amelyek látványos hullócsillag-esőt produkálhatnak. Összeszedtünk néhány dátumot, amit érdemes feljegyezni.

A tavasz hírnöke két porfelhő: a Líridák meteorraj április 16-30 között keresztezi űrbéli utunkat, a csillaghullás április 21-22-én éjszaka tetőzik. Még látványosabb lehet az Éta Aquaridák: a Halley-üstökösből hátrahagyott anyagmaradványok április 19. és május 28. között produkálhatnak hullócsillagokat, a május 4-ről 5-ére virradó éjszaka ígérkezik a legaktívabbnak, óránként 15-30 felvillanással.

Perszeida hullócsillag a chilei Very Large Telescope fölött (Fotó: ESO/S. Guisard)Perszeida hullócsillag a chilei Very Large Telescope fölött (Fotó: ESO/S. Guisard)

Mindenki kedvencei a Perszeidák, amik július 17. és augusztus 26. között festik meg az eget, a tetőzésre pedig augusztus 11-12-én számíthatunk, amikor szinte percenként láthatunk majd a légkörben elégő meteoritokat.

Még látványosabb műsort ígérnek a méltatlanul elfeledett Geminidák. Igaz, a december 4. és 17. között aktív raj 14-ére várható tetőzésekor kevésbé csábító gondolat egy éjszakai piknik, mint augusztusban, de érdemes kabátot és sapkát venni, és meglesni az év legaktívabb csillaghullását. Üröm az örömben, hogy a tetőzéskor mindössze négy napra leszünk a teliholdtól, égi kísérőnk fénye pedig ronthatja a kilátásainkat.  

 

Söge

További cikkek

Színházaink a nyitás felé
Színházaink a nyitás felé
Fontos állomáshoz érkeztünk a négymillió beoltottal, hiszen a kormány engedélyezi a színházak megnyitását, a teátrumok látogatását, legalábbis azok számára, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Kellerné Egresi Zsuzsannát, a veszprémi Petőfi Színház igazgatóhelyettes-kreatív menedzserét, a Pannon Várszínház igazgatóját, Vándorfi Lászlót, valamint Szántó Viktóriát, a Kabóca Bábszínház igazgatóhelyettesét kérdeztük.
A Covid utáni első koncert az igazi hősöknek szól majd a Hangvillában
A Covid utáni első koncert az igazi hősöknek szól majd a Hangvillában
Új értelmezést nyert a „hős” jelző, a békeidőben tanúsított hőstetteket a Hangvilla most egy különleges ajándékkal hálálja meg. Május végén, a Covid-járvány után először tartanak zenei rendezvényt a kulturális központban, a vendégkör viszont speciális lesz. Erről, valamint a kulturális szféra járvány utáni új kihívásairól is beszélgettünk a Hangvilla igazgatójával.
Elmarad a Gizella-napok
Elmarad a Gizella-napok
Közösségi oldalán jelentette be az egyébként nem meglepő hírt a Veszprémi Programiroda: idén sem rendezik meg a Gizella-napokat a járványhelyzet miatt.
Hollywood nyomában Magyarországon
Hollywood nyomában Magyarországon
Vörös veréb, Fekete özvegy, Vaják. Csak néhány azok közül a hollywoodi produkciók közül, amelyeket részben vagy egészben kis hazánkban forgattak. Az elmúlt években Magyarország egyre népszerűbb lett a filmesek körében, a mozgókép és az utazás szerelmeseinek pedig izgalmas felfedezést jelenthet felkeresni a forgatási helyszíneket.
Navracsics Tibor: az EKF programsorozat a régiós identitás erősítéséről is szól
Navracsics Tibor: az EKF programsorozat a régiós identitás erősítéséről is szól
Veszprém Európa Kulturális Fővárosaként (EKF) 2023-ban nem csupán a látogatóknak szeretné megmutatni a Bakony-Balaton térség szépségeit, hanem a programsorozat a régiós identitást is erősíteni akarja. Ezt a kettős célt szolgálja az is, hogy június 23. és 26. között Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi ad otthont a Magyar Mozgókép Fesztiválnak - mondta el az MTI-nek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programért felelős kormánybiztos.