Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Köztéri installáció állít emléket a rendszerváltásnak Veszprémben

2021. január 6. 14:37
A „30 éve szabadon – Amit lebontottunk” nevű oszlop január végéig látható a belvárosban. A Hypercube-on országos és veszprémi történések is szerepelnek.

Az 1959-ben felállított, majd 1990-ben lebontott veszprémi Lenin-szobor és az 1989-es szentkirályszabadjai békemenet is szerepel a Hypercube-ra keresztelt installáción, amit január 6-án avattak fel a belvárosi Mindszenty József utcában. Az alkotás egy októberben indult, fél éven át tartó, 18 várost érintő kiállítás része, amelyet a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázata keretében valósítanak meg.

A szerdai felavatáson a közalapítványt Balogh Gábor történész képviselte, aki a történelmi események felidézésekor kiemelte, hogy bár a rendszerváltást 1990-hez kötjük, valójában egy több éves folyamat része volt, és számos munkát jelentett az akkoriaknak: 1989-ben indult, és 1991 volt az az év, amikor Magyarországnak sikerült visszaszereznie függetlenségét. Az első szabad választások 1990-es megszervezése, és a taxisblokád után sikertörténetnek számít az 1991-es esztendő, hisz ekkor hagyta el Magyarországot az utolsó szovjet katonai egység, szűnt meg a Varsói Szerződés és a béklyónak számító Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa.

- A most kiállított installáció hozzájárulhat ahhoz, hogy sikerüljön tudatosítani a magyar emberekben, és talán később másokban is, hogy büszkék lehetünk arra, hogy a rendszerváltásban résztvevők az 1956-ban megfogalmazott szabadság és függetlenség ígéretét valósították meg Magyarországon-mondta.

Brányi Mária alpolgármester a kiállításmegnyitón a veszprémi születésű Horváth Balázsról, az Antall-kormány belügyminiszteréréről emlékezett meg. Mint fogalmazott, az 1980-as évek végén nehezen volt hihető, hogy hamarosan megtörténik az egész társadalmat érintő változás. -Ha csak a városban nézünk szét, 30 év alatt teljesen új településképet láthatunk, szinte minden átalakult Veszprémben-hangsúlyozta.

Brányi Mária alpolgármesterBrányi Mária alpolgármester

Berzsenyi Andrea, a pályázatot megvalósító Perfect Média Kft. irodavezetője elmondta: pályázatuk az eredeti tervek szerint tavaly márciusban indult volna, ám a koronavírus-helyzet miatt csak októberben tudták elindítani. A most felavatott installáción kívül kiadványokat is készítettek, amelyet a helyi iskoláknak juttatnak el, hogy a történelemórák keretében közelebb hozzák a rendszerváltozást a diákokhoz.

Januárban Veszprémen kívül Kecskeméten és Szekszárdon lehet találkozni hasonló köztéri emlékkiállításokkal. Februárban Cegléd, Komló és Vác ad helyet a „30 éve szabadon – Amit lebontottunk” nevű alkotásoknak.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Árral együtt úsztak az önkormányzatiságba történelem Árral együtt úsztak az önkormányzatiságba Nem küzdöttek az elkerülhetetlen ellen, helyette konszenzusos döntésekkel próbálták 30 évvel ezelőtt megszilárdítani Veszprémet. A rendszerváltás utáni első szabad önkormányzat megalakulásához vezető út legalább annyira kiszámíthatatlan volt, mint az azt követő időszak, Veszprém mégis jól egyensúlyozott. 2020. november 1. 4:01 Kollégiumba költözött a rendszerváltás képzőművészet Kollégiumba költözött a rendszerváltás A budapesti tárlat után hazaköltözött Csík Richárd, veszprémi festőművész rendszerváltás témáját feldolgozó kiállítása. A járvány miatt a kiállítóterek helyett egyenesen a középiskolás diákok kollégiumába kerültek a képek. 2020. október 7. 15:00 Városvezetők egymás közt, nem csak egymásnak rendszerváltás Városvezetők egymás közt, nem csak egymásnak Nem történelmi pillanat, de mindenképpen ritka a magyar közéletben, hogy három különböző pártállású városvezető egy asztal mellett, a tiszteletadás mellett cseréljenek eszmét a régmúlt és jelenkor tapasztalatairól. Kedd este az Utas és holdvilág Antikváriumban pontosan ez történt. 2020. október 7. 12:00 A szabadságot nem kaptuk, megküzdöttünk érte A szabadságot nem kaptuk, megküzdöttünk érte 30 éve szabadon címmel nyílt kiállítás pénteken, a Városházán a rendszerváltás három évtizedes évfordulója alkalmából. A tárlat célja egyszerre emlékezni és edukálni. 2019. december 7. 9:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.