Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

5 virtuális túra, ha már nagyon fűt az utazási láz

2021. január 13. 4:00
Olasz kaland a csizma sarkában, tülekedés nélküli séta a Louvre-ban és Mount Everest-expedíció is elérhető a kanapéról.

Bár az utazás szerintem nem merül ki abban, hogy végre élőben látunk egy olyan helyet, amit előtte már százszor megcsodáltunk mások Instagram fotóin, hiszen a valódi lényegét az adott helyszín hangulatai, ízei, illatai, emberei adják, egyelőre még mindig be kell érnünk azzal, hogy csak a képernyőn keresztül utazzunk. A technológia fejlődésének köszönhetően viszont ez jóval izgalmasabb lehet az egzotikus szigetekről készült képek görgetésénél: számos múzeum és utazással foglalkozó szervezet kínál virtuális túrákat, ráadásul ha akad egy VR szemüvegünk otthon, akár úgy érezhetjük magunkat, mintha magunk is a helyszínen lennénk. Mutatunk öt ilyen lehetőséget.

Élőben Izlandról

A Your Friend in Reykjavik egy izlandi szervezet, amely helyiek által vezetett tematikus városnéző sétákat kínál a Reykjavikba érkezőknek. Mivel jelenleg ebben a formátumban kevésbé tudnak működni, hiszen a turisták elmaradnak, úgy döntöttek, házhoz viszik az izlandi élményt: február végéig ingyenes sétáikkal élőben jelentkeznek Facebookon. Most szombaton, január 16-án például a Perlan - Wonders of Iceland (Izland csodái) múzeumot járhatjuk be velük a képernyőn keresztül: az interaktív kiállítótérben többek közt egy 100 méter hosszú jégbarlangba és egy sarki fény planetáriumba is bekukkanthatunk, valamint 360 fokos panorámában is gyönyörködhetünk az épület tetejéről. Az angol nyelvű séták teljes listája itt található.

Világjárás a National Geographic-kal

Az elmúlt években a National Geographic több mint 50 360º-os videót tett közzé Youtube-csatornáján, köztük olyan gyöngyszemekkel, mint az ősi maja város, Chichén Itza felfedezése, egy Everest-expedíció vagy az afrikai Okavango folyóvölgyének állatvilágát bemutató felvételek. Ha önmagában a 360 fokos tekergetés nem lenne elég menő, egy VR szemüveggel fokozhatjuk is az élményt.

Via Ferrata a kanapéról

Szomszédunk jóformán teljesen beköltözött az online térbe a pandémia kezdetén: az austria.info magyar nyelvű oldalán egy csokorra valót gyűjtöttek össze virtuális élményeikből a bécsi múzeumok végiglátogatásától kezdve a Großglockner panorámaútjainak felfedezésén keresztül egészen a schönbrunni kastély bejárásáig. Személyes kedvencem azonban a virtualinnsbruck.com, ahol a hagyományos turizmus kedvelői és a sportért utazók is találnak maguknak érdekességet. A Hofburgban például balett táncosok előadása mellett „sétálhatunk”, míg a Nordketten egy via ferratan, extrém hegyi biciklizésen és snowboardos sikláson is részt vehetünk virtuálisan. A VR szemüveg itt is erősen ajánlott.

Múzeumlátogatás zsúfoltság nélkül

Mikor van arra lehetősége az embernek, hogy tülekedés nélkül, hosszú perceken keresztül merüljön el Mona Lisa festménye vagy Hammurapi törvényoszlopa előtt? Maximum zárás után, a dolgozóknak. A Louvre virtuális túráin viszont most erre bárkinek lehetősége nyílik. A múzeum hivatalos oldalán az egyiptomi gyűjteményt, az Apollón-terem darabjait és a Kis Galéria korábbi tematikus kiállításait is megnézhetjük, míg ezen az oldalon olyan mélységeiben láthatjuk a Mona Lisát, ahogy élőben se fogjuk soha.

Fotó: Eric Terrade / UnsplashFotó: Eric Terrade / Unsplash

A híres sorrentói naplemente nyomában

A Prowalk Tours youtubere a legegyszerűbb módját választotta annak, hogy az utazás élményét hozza el azoknak, akiknek nincs lehetősége felfedező túrákra indulni: egyszerűen videóra veszi a sétáit. Ez elsőre roppant unalmasnak is hangozhat, mégsem az: egyrészt, mert a séták jórészt Olaszországra és annak déli részére koncentrálnak, ezért garantált, hogy minden pillanatban valami gyönyörűt látunk, másrészt mivel minden pontosan úgy látunk, ahogy a videó készítője, ez olyan hatást kelt, mintha mi is ott sétálnánk vele Positano, Nápoly vagy éppen Sorrento utcáin, miközben szemünk előtt megy le a nap.

Bertalan Melinda
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.