2021. január 18.
//
Piroska névnap

5 virtuális túra, ha már nagyon fűt az utazási láz

2021. január 13. 4:00
Olasz kaland a csizma sarkában, tülekedés nélküli séta a Louvre-ban és Mount Everest-expedíció is elérhető a kanapéról.

Bár az utazás szerintem nem merül ki abban, hogy végre élőben látunk egy olyan helyet, amit előtte már százszor megcsodáltunk mások Instagram fotóin, hiszen a valódi lényegét az adott helyszín hangulatai, ízei, illatai, emberei adják, egyelőre még mindig be kell érnünk azzal, hogy csak a képernyőn keresztül utazzunk. A technológia fejlődésének köszönhetően viszont ez jóval izgalmasabb lehet az egzotikus szigetekről készült képek görgetésénél: számos múzeum és utazással foglalkozó szervezet kínál virtuális túrákat, ráadásul ha akad egy VR szemüvegünk otthon, akár úgy érezhetjük magunkat, mintha magunk is a helyszínen lennénk. Mutatunk öt ilyen lehetőséget.

Élőben Izlandról

A Your Friend in Reykjavik egy izlandi szervezet, amely helyiek által vezetett tematikus városnéző sétákat kínál a Reykjavikba érkezőknek. Mivel jelenleg ebben a formátumban kevésbé tudnak működni, hiszen a turisták elmaradnak, úgy döntöttek, házhoz viszik az izlandi élményt: február végéig ingyenes sétáikkal élőben jelentkeznek Facebookon. Most szombaton, január 16-án például a Perlan - Wonders of Iceland (Izland csodái) múzeumot járhatjuk be velük a képernyőn keresztül: az interaktív kiállítótérben többek közt egy 100 méter hosszú jégbarlangba és egy sarki fény planetáriumba is bekukkanthatunk, valamint 360 fokos panorámában is gyönyörködhetünk az épület tetejéről. Az angol nyelvű séták teljes listája itt található.

Világjárás a National Geographic-kal

Az elmúlt években a National Geographic több mint 50 360º-os videót tett közzé Youtube-csatornáján, köztük olyan gyöngyszemekkel, mint az ősi maja város, Chichén Itza felfedezése, egy Everest-expedíció vagy az afrikai Okavango folyóvölgyének állatvilágát bemutató felvételek. Ha önmagában a 360 fokos tekergetés nem lenne elég menő, egy VR szemüveggel fokozhatjuk is az élményt.

Via Ferrata a kanapéról

Szomszédunk jóformán teljesen beköltözött az online térbe a pandémia kezdetén: az austria.info magyar nyelvű oldalán egy csokorra valót gyűjtöttek össze virtuális élményeikből a bécsi múzeumok végiglátogatásától kezdve a Großglockner panorámaútjainak felfedezésén keresztül egészen a schönbrunni kastély bejárásáig. Személyes kedvencem azonban a virtualinnsbruck.com, ahol a hagyományos turizmus kedvelői és a sportért utazók is találnak maguknak érdekességet. A Hofburgban például balett táncosok előadása mellett „sétálhatunk”, míg a Nordketten egy via ferratan, extrém hegyi biciklizésen és snowboardos sikláson is részt vehetünk virtuálisan. A VR szemüveg itt is erősen ajánlott.

Múzeumlátogatás zsúfoltság nélkül

Mikor van arra lehetősége az embernek, hogy tülekedés nélkül, hosszú perceken keresztül merüljön el Mona Lisa festménye vagy Hammurapi törvényoszlopa előtt? Maximum zárás után, a dolgozóknak. A Louvre virtuális túráin viszont most erre bárkinek lehetősége nyílik. A múzeum hivatalos oldalán az egyiptomi gyűjteményt, az Apollón-terem darabjait és a Kis Galéria korábbi tematikus kiállításait is megnézhetjük, míg ezen az oldalon olyan mélységeiben láthatjuk a Mona Lisát, ahogy élőben se fogjuk soha.

Fotó: Eric Terrade / UnsplashFotó: Eric Terrade / Unsplash

A híres sorrentói naplemente nyomában

A Prowalk Tours youtubere a legegyszerűbb módját választotta annak, hogy az utazás élményét hozza el azoknak, akiknek nincs lehetősége felfedező túrákra indulni: egyszerűen videóra veszi a sétáit. Ez elsőre roppant unalmasnak is hangozhat, mégsem az: egyrészt, mert a séták jórészt Olaszországra és annak déli részére koncentrálnak, ezért garantált, hogy minden pillanatban valami gyönyörűt látunk, másrészt mivel minden pontosan úgy látunk, ahogy a videó készítője, ez olyan hatást kelt, mintha mi is ott sétálnánk vele Positano, Nápoly vagy éppen Sorrento utcáin, miközben szemünk előtt megy le a nap.

Bertalan Melinda