2021. június 21.
//
Alajos névnap

A várost is érintő gazdaságfejlesztési zóna képviselői egyeztettek Veszprémben a kormánybiztossal

2021. január 15. 16:07
MTI, Vehir.hu
A közlekedési infrastruktúra fejlesztésére van a legnagyobb igény az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónában- mondta Navracsics Tibor kormánybiztos.

A kormány a nyár folyamán alakított ki négy gazdaságfejlesztési övezetet Magyarországon, amelynek egyike a Veszprémet is magába foglaló északnyugat-magyarországi terület. A Navracsics Tibor kormánybiztos által vezetett zóna Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém megyét fogja össze. A 9 megyei jogú várost magának tudható hat megyében nagyjából 2 millióan laknak.

A régió gazdaságfejlesztési stratégiájának kidolgozása ősszel kezdődött, télen a projektek egyeztetése zajlott a polgármesterekkel, közgyűlési elnökökkel, kamarákkal és az országgyűlési képviselőkkel – mondta sajtótájékoztató keretében a régió megyei jogú városainak polgármestereivel és közgyűlési elnökeivel tartott megbeszélést követően Navracsics Tibor kormánybiztos pénteken Veszprémben.

Az eddigi egyeztetésekből az látszik, hogy a régióban egyértelműen

a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére van a legnagyobb igény.

A kormánybiztos a visszajelzések alapján a 8-as út gyorsforgalmúvá alakítását, a Komárom-Székesfehérvár-Dunaújváros közti út és a 84-es út (Sopron-Balaton) korszerűsítését, biztonságosabbá tételét tekinti kiemelt feladatnak.

Navracsics elmondása szerint a megbeszélések alapján a zóna képviselői azt is szeretnék, hogy a fejlesztéspolitika olyan programokat hirdessen meg, amelyek segítenek a régió versenyképességi potenciáljának kibontakoztatásában. Fontos lenne rákapcsolódni a nemzetközi útvonalakra, Dél-Szlovákia, Ausztria, Dél-Németország valamint az Észak-Olasz térség felé.

A konzultációkat követően várhatóan január végén a magyar kormány megtárgyalja a négy gazdaságfejlesztési régió elképzeléseit, februárban pedig a projektlisták összeállításával teszik konkrétabbá a terveket- hangsúlyozta a kormánybiztos.

Navracsics Tibor kormánybiztos és Porga Gyula polgármester a régiók képviselőivel tartott konzultáció után tartott sajtótájékoztatót 2021.január 15-én Veszprémben, a Városházán.Navracsics Tibor kormánybiztos és Porga Gyula polgármester a régiók képviselőivel tartott konzultáció után tartott sajtótájékoztatót 2021.január 15-én Veszprémben, a Városházán.

Porga Gyula polgármester a sajtótájékoztatón azt mondta, fontos, hogy ne közigazgatási határokon belül gondolkodjanak a települések vezetői, hanem régiós szinten szülessenek fejlesztési elképzelések.

Úgy látja, az egyes településeken megfogalmazódtak speciális igények, de számos területen hasonló kihívásokkal találkoznak a városok vezetői. Ilyenek a járványhelyzetet követő gazdasági nehézségek, a zöld stratégia megfogalmazása vagy a közösségi közlekedéssel kapcsolatos feladatok. Ezért az egyeztetés résztvevői bizakodva várják a további egyeztetéseket-mondta.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Járműfejlesztői státuszt kapott a Pannon Egyetem
Járműfejlesztői státuszt kapott a Pannon Egyetem
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a járműfejlesztői nyilvántartásába vette a Pannon Egyetemet. A járműfejlesztési státusz immár lehetőséget ad az egyetemnek az egyedileg fejlesztett járműrendszerek, mérőberendezések és aktuátorok nem csak tesztpályán, hanem közúton történő tesztjeinek elvégzésére is.
A Continental 4,2 milliárd forintból bővíti kutatás-fejlesztési központjait
A Continental 4,2 milliárd forintból bővíti kutatás-fejlesztési központjait
Bővíti kutatás-fejlesztési központjainak kapacitását a Continental Automotive Hungary Kft.; a 4,2 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít - mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.
Ismét indul a Nyári Diákmunka Program Veszprém megyében
Ismét indul a Nyári Diákmunka Program Veszprém megyében
Legkevesebb kilencszázötven 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanuló vállalhat nyári diákmunkát július-augusztusban Veszprém megyében. A program megvalósításához a kormány több mint 120 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít megyénkben.
A digitális megoldások iparra gyakorolt hatásairól rendeztek konferenciát
A digitális megoldások iparra gyakorolt hatásairól rendeztek konferenciát
Közel 100 fő részvételével Ipar 4.0 megoldások fejlesztésével kapcsolatos online konferenciát tartottak a Pannon Egyetem és az MTA Veszprémi Akadémiai Bizottság közreműködésével. A konferencia különlegességét az adta, hogy az előadók az Ipar 4.0 megoldásokat fejlesztő adat- és rendszertudományi szakmérnök és szakember képzés hallgatói voltak.
Az Európa Kulturális Fővárosa cím is motivációt adhat a gazdasági szereplőknek
Az Európa Kulturális Fővárosa cím is motivációt adhat a gazdasági szereplőknek
Hogyan hatott a koronavírus-járvány közel másfél éve Veszprém megye gazdaságára, s mik lehetnek a kitörési pontok ebben a helyzetben? Dr. Markovszky Györgyöt, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét kérdeztük.