2021. február 26.
//
Edina névnap

A várost is érintő gazdaságfejlesztési zóna képviselői egyeztettek Veszprémben a kormánybiztossal

2021. január 15. 15:07
MTI, Vehir.hu
A közlekedési infrastruktúra fejlesztésére van a legnagyobb igény az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónában- mondta Navracsics Tibor kormánybiztos.

A kormány a nyár folyamán alakított ki négy gazdaságfejlesztési övezetet Magyarországon, amelynek egyike a Veszprémet is magába foglaló északnyugat-magyarországi terület. A Navracsics Tibor kormánybiztos által vezetett zóna Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém megyét fogja össze. A 9 megyei jogú várost magának tudható hat megyében nagyjából 2 millióan laknak.

A régió gazdaságfejlesztési stratégiájának kidolgozása ősszel kezdődött, télen a projektek egyeztetése zajlott a polgármesterekkel, közgyűlési elnökökkel, kamarákkal és az országgyűlési képviselőkkel – mondta sajtótájékoztató keretében a régió megyei jogú városainak polgármestereivel és közgyűlési elnökeivel tartott megbeszélést követően Navracsics Tibor kormánybiztos pénteken Veszprémben.

Az eddigi egyeztetésekből az látszik, hogy a régióban egyértelműen

a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére van a legnagyobb igény.

A kormánybiztos a visszajelzések alapján a 8-as út gyorsforgalmúvá alakítását, a Komárom-Székesfehérvár-Dunaújváros közti út és a 84-es út (Sopron-Balaton) korszerűsítését, biztonságosabbá tételét tekinti kiemelt feladatnak.

Navracsics elmondása szerint a megbeszélések alapján a zóna képviselői azt is szeretnék, hogy a fejlesztéspolitika olyan programokat hirdessen meg, amelyek segítenek a régió versenyképességi potenciáljának kibontakoztatásában. Fontos lenne rákapcsolódni a nemzetközi útvonalakra, Dél-Szlovákia, Ausztria, Dél-Németország valamint az Észak-Olasz térség felé.

A konzultációkat követően várhatóan január végén a magyar kormány megtárgyalja a négy gazdaságfejlesztési régió elképzeléseit, februárban pedig a projektlisták összeállításával teszik konkrétabbá a terveket- hangsúlyozta a kormánybiztos.

Navracsics Tibor kormánybiztos és Porga Gyula polgármester a régiók képviselőivel tartott konzultáció után tartott sajtótájékoztatót 2021.január 15-én Veszprémben, a Városházán.Navracsics Tibor kormánybiztos és Porga Gyula polgármester a régiók képviselőivel tartott konzultáció után tartott sajtótájékoztatót 2021.január 15-én Veszprémben, a Városházán.

Porga Gyula polgármester a sajtótájékoztatón azt mondta, fontos, hogy ne közigazgatási határokon belül gondolkodjanak a települések vezetői, hanem régiós szinten szülessenek fejlesztési elképzelések.

Úgy látja, az egyes településeken megfogalmazódtak speciális igények, de számos területen hasonló kihívásokkal találkoznak a városok vezetői. Ilyenek a járványhelyzetet követő gazdasági nehézségek, a zöld stratégia megfogalmazása vagy a közösségi közlekedéssel kapcsolatos feladatok. Ezért az egyeztetés résztvevői bizakodva várják a további egyeztetéseket-mondta.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Visszafogott, biztonságos és innovatív Veszprém 2021-es költségvetés-tervezete
Visszafogott, biztonságos és innovatív Veszprém 2021-es költségvetés-tervezete
A város 46 milliárd forintból gazdálkodhat idén - mondta Porga Gyula polgármester pénteken.
A magyarok 90%-a tervez nyaralást – kétharmaduk belföldön
A magyarok 90%-a tervez nyaralást – kétharmaduk belföldön
Tízből kilencen terveznek vakációt az idei nyárra, ötödük már foglalt is - derül ki a Szállás.hu legfrissebb felméréséből.
A Balluff veszprémi beruházása is segíti a magyar gazdaság dimenzióváltását
A Balluff veszprémi beruházása is segíti a magyar gazdaság dimenzióváltását
A Balluff Elektronika Kft. 2,1 milliárd forint értékű veszprémi kutatás-fejlesztési beruházása is segíti a magyar gazdaság dimenzióváltását - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Ötvös Tamás a Balluff Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója társaságában.
Megyéből a megyeieknek
Megyéből a megyeieknek
Nóra és Péter 2020 augusztusában indította útjára a környéket lefedő online kosár szolgáltatását, mellyel Veszprém megye termelőinek portékáit varázsolhatjuk asztalunkra anélkül, hogy piacoznánk. A visszajelzések alapján úgy tűnik, jó üzletbe nyúltak a Pekedlivel.
Újabb napelemparkot építenek Öskü mellett
Újabb napelemparkot építenek Öskü mellett
20 hektáron elterülő napelempark alapkövét tették le péntek délelőtt Öskü mellett, amely 5500 családnak az éves energiaszükségletét is képes lesz fedezni a következő évtizedekben.