Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Szirup…de édes! / Hotel Menthol a Pannon színpadán

2008. május 18. 23:34
Színes ruhák, rövid szoknyák, humor, édes és szirupos világ a rock&roll világa. A közönség úgy tűnik, szeret visszautazni az időben, hiszen a Pannon Várszínház Hotel Menthol előadását egyszerűen nem tudják megunni. Most is teltházas volt a produkció, és bevallom, ekkora tapsvihart, éljenzést füttyszó és sikogatás közepette nem is emlékszem, színházban mikor láttam utoljára.

Ezúttal ne várjanak tőlem igazi kritikát, elsősorban most egy belülről jövő kötelezettségemnek teszek eleget. Bocsánatot kell kérnem, hiszen méltatlanul sokat bántottam magát a művet, sőt mi több, nagy unszolás árán egy év után döntöttem úgy, egye kutya, megnézem. Köszönöm azoknak, akik rávettek, hogy félredobjam az előítéleteimet.

Bevallom őszintén, nem szeretem a Hotel Mentholt, nem szerettem már akkor sem, amikor először Győrben láttam, ezért maradtam távol idáig. Most menthetetlenül összehasonlítok. Mit láttam akkor és mit most? Melyik tetszett jobban? Győrben már a szereposztás önmagában garancia kell, hogy legyen az előadásra, s ahogy visszagondolok, egy rossz szavam nem lehet Szulák Andrea vagy Forgács Péter játékára, mégsem sikerült megszerettetni velem ezt a csupa rózsaszín zselévilágot. Vagyis nem magával a korral, és a zenei stílussal van bajom, mindössze akkor ez nekem nem adott színházi élményt. Ennyi. Most más a helyzet, és nem azért mert a Pannon Várszínház színészei jobbak lennének az említett klasszisoknál, bár tegyük hozzá, van, aki pár év múlva simán felveheti velük a versenyt az ország bármely színpadán. Egyszerűen ezek a fiatalok a maguk közvetlenségével, a bohóckodással és természetességükkel magukkal ragadtak. Azt hiszem, őket nem tudom nem szeretni, bármiben is lássam őket. Most akkor jöjjön még egy köszönet, ha a címzettek veszik az adást: Köszönöm, megtörtétek bennem a színházi sznobizmust! Eddig úgy álltam hozzá, hogy be sem ültem olyan előadásra, mely mögött nem sejtettem legalább minimális művészi értéket. Azt mondtam magamban, csak annak van értéke, ami bír egy bizonyos mélységgel és komolysággal, még akkor is, ha mondjuk épp egy vígjátékról van szó. Ma este ki tudtam kapcsolni, és tökéletesen élvezni tudtam azt az előadást, ahová szinte úgy kellett bevontatni. Már ezzel nyertem. Akkor most térjünk rá a kielemzésre, hogy még is csak legyen némi kritika íze ennek az irománynak, s persze azért is, nehogy a végén valaki elfogultsággal vádoljon.

Legutóbb az Én és a kisöcsémről írtam kritikát, akkor úgy fogalmaztam, néha a kevesebb több. Ez ma bizonyítást nyert. Nem úszott fényárban a színpad, nem volt semmiféle cirádás díszlet, mégis ott éreztem magam, a Hotel Menthol világában. Azért ez nem lehetett kis rendezői munka. Ennyi színésznek szinte lépésről lépésre összehangolni a mozgását, megtalálni a megfelelő párokat, a koreográfia a műfajtól függetlenül aprólékos kidolgozottságot sugall. Ami a színészeket dicséri, hogy pontosan megtalálják azokat a pontokat az előadás során, ahol elfér egy kis spontaneitás. Ennek mestere Egyed Brigitta, nem véletlenül úgy tűnik, abszolút ő a közönség kedvence. De spontaneitásban Zayzon Csaba és Koscsisák András is jeleskedik. Zayzon Csabának ma új arcát ismertem meg. A túlnyomó többségben amúgy lírai hős bebizonyította, hogy igazán dögös is tud lenni. Vándorfi László ez alkalommal nem csak az előadás rendezője, hanem egyik szereplője is. Sokszínűsége bravúros. Egyértelmű, a fiataloknak nem csak rendezőként, hanem színészként is nagy mestere van.

A hölgyek…nos, hideg-meleg…: Mag Dorina fantasztikus hanggal van megáldva, a dalok ott szólnak, ahol kell, és úgy ahogy kell, valahogy még sem az igazi, de ezért nem hibáztatható. Nem neki való ez a szerep. Meglátásom szerint - persze lehet velem vitatkozni - Frufru egy kis „fru-fru-fruska lány”, habókos tini, ehhez képest Dorina túlságosan érett, túlságosan nő. Szólói nem annyira fruskásak, mint kellene. Hatás Andreával még nem sikerült megbékélnem. Máskor az volt a bajom, hogy nyávogott, most pedig túlságosan dögös akar lenni, s olykor azt sem értem mit énekel. Kovács Ági már korábban belopta magát a szívembe, a Mentholban is méltó utódja Szulák Andreának a szerepben. A prózai jelenetekben ugyan néha kicsit sok, de ezek vélhetően korábbi beidegződések, az utóbbi időben szépen megtalálta az egyensúlyt, mondhatni beérett, magára talált.

 

Végül még egy apró észrevétel: A kerékpárok rúdjain elhangzó szerelmes dalok, duettek néhol a Rómeó és Júlia erkély jelenetét juttatták eszembe. Érdekes párhuzam, ha ez szándékos, én nem biztos, hogy belekeverném.


 

Füssy Angéla
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.