Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
22°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
22°C

Így vágj bele a téli futásba

2021. január 20. 12:00
Télen futni a tévhitekkel ellentétben valójában roppant egészséges és egyáltalán nem lehetetlen vállalkozás, csak oda kell figyelni néhány aranyszabályra. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat arról, hogyan öltözz fel, mire figyelj oda futás közben és mi az, amit semmiképpen se hagyj ki edzés után.

Laikusként az ember mindig csodálattal vegyes döbbenettel nézi azokat, akik a téli hidegben és sötétben is felveszik a futócipőt és szabadon róják odakint a köröket: a fagypont felé közelítő időben ez a teljesítmény egy szuperhősével ér fel.

Pedig a hideg levegőn végzett edzésnek számos jótékony egészségügyi hatása van: mivel ilyenkor a test a belső egyensúlyi állapotát csak nagy energiafelhasználás árán tudja fenntartani, sokkal gyorsabb lesz az anyagcserénk és nő az állóképességünk. A szabadon végzett testmozgás emellett hatékonyan veszi fel a kesztyűt a depresszióval, és ezt csak fokozza a tudat, hogy nehezített terepen sikerült győzelmet aratnunk az ellenkezésünk és lustaságunk felett.

Ahhoz ugyanakkor, hogy ezek a jótékony hatások teljesüljenek, néhány szabályt be kell tartani. Minden körülmények között igaz, hogy futni nem csak úgy elkezdünk, hiszen a megfelelő ruházat vagy a bemelegítés elengedhetetlen a sérülések elkerülése végett, télen ez azonban fokozotton igaz. Nézzük tehát, mire érdemes odafigyelni, ha másokat megirigyelve, új szokásokat bevezetve most vágnánk bele a futásba.

Futás előtt

Az öltözködés kardinális kérdés egy futó számára, hiszen a megfelelő ruházat nemcsak a megfázástól véd meg, de a sérülések elkerülésében is fontos szerepe van azáltal, hogy melegen tartja az ízületeket és az izmokat. Mivel futás közben 10-12 fokkal is nő a hőérzet, nem kell olyan vastag ruhát felvennünk, mintha csak sétálni indulnánk: a kulcs a réteges öltözködés.

Enyhébb napokon az izzadságot elvezető vékonyabb technikai felsőrészre elég egy vastagabb futó felsőt, illetve futó mellényt vagy kabátot felvenni, míg alulra téli futónadrágot vagy két rétegben vékonyabb futónadrágot, valamint vastag, hosszú szárú futózoknit felvenni.

Mínuszokban a technikai aláöltözőre meleg felsőt és meleg futókabátot vegyünk, illetve nagyon hideg esetén bolyhos, de rugalmas anyagú túranadrágot. Szeles időben a szélkabát és a szélnadrág is nagyon jó szolgálatot tehet.

A pamut anyagú ruhákat kerüljük, az ugyanis felszívja az izzadságot és nem párologtatja el, így könnyen megfázhatunk.

A sapka, sál, kesztyű egyik esetben se maradjon el! Jelentősen rontani tudja a hőérzetet ezek hiánya.

Segíthetünk magunkon, ha indulás előtt a meleg radiátorra tesszük a futó cuccainkat, kellemesen meleggé varázsolva azokat. Helyesen egyébként akkor öltözünk fel, ha az első percekben kicsit megborzongunk a hidegtől.

Mivel télen hamar sötétedik, ha a délutáni időszakban vágnánk neki a távnak, legyen nálunk valamilyen fényvisszaverő eszköz is.

Minden helyzetben igaz, hogy a futás előtti bemelegítés nem elhanyagolható luxus: megfelelő „előkészítés” nélkül az ízületek, az izomzat könnyen megsérülnek. Télen ez fokozottan igaz, ezért még lehetőleg zárt, meleg helyen melegítsünk be15-20 percig, így kisebb sokk éri majd az izmokat odakint.

Futás alatt 

Amint kiléptünk az épületből, azonnal kezdjünk el futni!

A hideg időjárás és a réteges öltözet bizony nem kedvez az intenzív edzéseknek. Fogadjuk el, hogy ez a kilométer-gyűjtögetés időszaka: most nyugodtan dominálhat a mennyiség a minőség előtt. Kezdjünk könnyebb tempóban és ne is nagyon gyorsuljunk fel – a kocogás teljesen jó lesz.

A gyorsabb tempót nemcsak a hideg izmok miatt érdemes elkerülni, hanem azért is, mert olyankor szaporábbá, kapkodósabbá válik a lélegzetvétel, a szájon át való lélegzés pedig valóban meghűléshez, torokfájáshoz vezethet. A helyes légzéstechnika elsajátítása egyébként is alapvető fontosságú, emlékeztessük tehát rá magunkat most is: orron át vegyük a levegőt, így az már melegebben jut a tüdőbe.

A téli futó útvonalak gyakran jegesek, csúszósak lehetnek. Célszerű ezeket elkerülni, de ha mégsem tudjuk, gondoskodjunk a megfelelő lábbeliről. Havas utakon érdemes mélyebb bordázatú cipőben futni, vagy akár egy terepfutócipőt beszerezni, esetleg cipőre rögzíthető csúszásgátlót felvenni.

Első futószezon esetén jobb az otthonhoz közeli utcákban futni, így ha bármilyen kellemetlenség esetén hamarabb hazaérni. A feltöltött mobil emellett alapkellék, hogy baj esetén gyorsan tudjunk segítséget kérni.

Télen se feledjük a folyadékpótlásról. Ugyan ilyenkor kevésbé érezzük magunkat szomjasnak, ilyenkor is izzadunk, a nem megfelelően hidratált szervezet izomgörcsökhöz vezethet. Kulacsban vihetünk magunkkal meleg italt, vagy izotóniás, hipotóniás sportitalt is.

Ajtótól zuhanyig fussunk! Ne álljunk meg az utolsó méterekre vagy, amíg kint vagyunk, mindig maradjunk mozgásban.

Futás után

Ha lassabb is volt a tempó, az izmainkat akkor is erősen igénybe vettük, ezért soha ne felejtsük el lelazítani őket: a nyújtást mindig számoljuk bele a futóidőbe. Természetesen utóbbit már otthon, a meleg lakásban végezzük.

Amint végeztünk az edzéssel, szabaduljunk meg az átizzadt ruháktól és vegyünk egy meleg zuhanyt, nehogy utólag fázzunk meg.

Bertalan Melinda
további cikkek
A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44 Magyar fiatalok: egyre elhízottabb és betegebb társadalom Magyar fiatalok: egyre elhízottabb és betegebb társadalom Az ételintolerancia, különösen a tej- és gluténérzékenység, egyre nagyobb arányban érinti a mai fiatalokat, ami számos egészségügyi és életmódbeli kihívást eredményez. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint az ételallergiák és -intoleranciák incidenciája világszerte növekszik, különösen a fejlett országokban. A jelenség mögött több tényező is meghúzódik, amelyek komplex kölcsönhatásban állnak egymással. 2024. július 5. 15:03 A magyarok félnek a daganatos megbetegedésektől, mégsem járnak szűrővizsgálatokra A magyarok félnek a daganatos megbetegedésektől, mégsem járnak szűrővizsgálatokra A magyarok több mint fele fél a daganatos megbetegedéstől, mégis csak minden ötödik megkérdezett tesz meg minden tőle telhetőt a megelőzés érdekében - összegezték szerdán egy kerekasztal-beszélgetésen az Affidea Magyarország által készített országos, reprezentatív kutatás eredményét. 2024. június 19. 15:14 Harmadfokú hőségriasztás lép életbe szerdától Harmadfokú hőségriasztás lép életbe szerdától Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján - tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közös közleményében kedden 2024. június 18. 14:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.