2021. április 16.
//
Csongor névnap

Húsáruházból digitális oktató és szórakoztató központ

A belvárosi egykori húsáruház épülete hamarosan új funkciót kap, és a digitális kultúra különböző megoldásainak bemutatását fogja szolgálni fiatalok és idősek számára egyaránt. Ezzel együtt a város bérlakásállománya is bővül.

Porga Gyula polgármester közösségi oldalán számolt be arról, hogy a város megvásárolja az egykori húsáruház épületét, ahol az Európa Kulturális Főváros program keretében digitális oktató és szórakoztató központot alakítanak ki.

Fontos kiemelni, hogy ez a fejlesztés nem egyenlő azzal, amit az elmúlt héten jelentettek be, tehát a szikvízparkoló helyén épülő élményközpont mellett egy másik, szintén a digitális megoldásokat felvonultató, ám jelen esetben inkább az oktatásra épülő központ is lesz.

A polgármester videóüzenetebében elmondta, sok olyan tervük van az EKF-ben, amelyek megvalósítását jelenleg a város szűkös infrastrukturális helyzete gátol. Éppen ezért szükséges, hogy bővítsék az ingatlanportfóliót, amelynek a húsáruház épülete az egyik eleme lesz, a költségeket pedig az EKF program biztosítja rá.

A jelenleg üresen álló épületbe olyan központot álmodtak meg, amely segít elmélyülni a digitális kultúrában, a látogatók megismerkedhetnek a legújabb technológiai vívmányokkal.

A bemutató mellett fontos lesz az interaktivitás is, tehát ki is lehet próbálni majd ezeket a XXI. századi megoldásokat.

Porga Gyula kiemelte, hogy a központnak nagy szerepet szánnak az oktatásban is, ezért tematikájának összeállításakor kifejezetten a középiskolások igényeire szabják azt. A fiatal korosztály mellett pedig az idősebb generációnak is egy új lehetőséget szeretnének kínálni, hogy ők is megismerhessék a kor legújabb vívmányait, hogy lépést tudjanak tartani a technológia fejlődésével.

A fejlesztés egyébként kapcsolódik a kormányzat Digitális Jóléti Programjához is, amelynek keretében 6 vidéki városban, köztük Veszprémben épül ilyen oktatási és szórakoztató központ.

Az ingatlan megvásárlásával a város bérlakásállománya is bővül, hiszen az épület felső szintjén 3 lakás is található, amelyek így szintén városi tulajdonba kerülnek.

Hajas Bálint

További cikkek

ActiCity - új korszak a gyermekkórház épületének történetében
ActiCity - új korszak a gyermekkórház épületének történetében
ActiCity. Érdemes megjegyezni ezt a kifejezést, ugyanis a közeljövőben sokszor elhangzik majd az Európa Kulturális Főváros 2023 aktuális hírei között. Magyarul aktív városra fordítható fantázianév fedi azt a projektet, ami a régi Heim Pál Gyermekkórház épületét alakítja át egy új, immáron a kultúrát és az aktív kikapcsolódást magában foglaló intézménnyé.
Épült: az örök emberszeretet nevében
Épült: az örök emberszeretet nevében
Az Erzsébet-liget végén a fák mögött rejtőzik az egykori gyermekkórház hatalmas épülete, amely immáron negyed évszázada üresen és funkció nélkül tűri az idő vasfogát és szolgál a graffitisek gyakorlótereként. Cikkünkben bemutatjuk az épület történetét, két világháborún és rendszerváltáson át, mielőtt az Európa Kulturális Főváros keretében hamarosan új funkciójában születne újjá.
Megalakult a Veszprém 2030 Műszaki Infrastruktúra Fejlesztő Kft.
Megalakult a Veszprém 2030 Műszaki Infrastruktúra Fejlesztő Kft.
A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozathoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések megvalósítására a „Csarnok" Veszprémi Csarnoküzemeltető, Rendezvényszervező és Kommunikációs Korlátolt Felelősségű Társaság átalakításával megalakult a Veszprém 2030 Műszaki Infrastruktúra Fejlesztő Kft. 2021. áprilisától a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. Infrastrukturális igazgatóságának munkatársai itt folytatják tovább munkájukat.
Újjáéled a Kiskuti Csárda
Újjáéled a Kiskuti Csárda
Veszprém egyik legrégebbi vendéglátóhelyének otthont adó épületet is bekapcsolják az EKF-programba, így 2023-ra ismét vendégeket fogadhat a Kiskuti Csárda.
Közel százan vettek részt a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. pályázati tájékoztató fórumán
Közel százan vettek részt a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. pályázati tájékoztató fórumán
Nagy érdeklődés mellett tartotta meg pályázati tájékoztató fórumát március 10-én a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. Az online eseményen közel száz érdeklődő vett részt Veszprémből és a Bakony-Balaton régióból. A jövő hétre kiírt pályázati fogadóórára minden hely betelt, ezért március 26-ra újabb alkalmat hirdetnek meg a szervezők.