Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
0°C
2024. március 19. József
Veszprém
0°C

A digitális élményközpont az EKF zászlóshajója lesz

2021. január 14. 13:09
A XXI. század kulturális igényeit kiszolgáló és bemutató központot építenek a szikvíz-parkoló területén az EKF keretében. A projekt nem csak Veszprém turisztikai vonzerejét erősíti, hanem új fokozatban kapcsolja a helyi kreatív ipart is.

A csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón – amelyen az EKF keretében megvalósuló infrastrukturális fejlesztéseket mutatták be – Navracsics Tibor kormánybiztos külön részletezte a tervezett digitális élményközpont funkcióit, jelentőségét a térség életében.

De mit is takar ez a fogalom: digitális élményközpont?

A világon több helyen, nagy sikerrel megjelenő új típusú, alapvetően képzőművészeti és digitális látványkiállítások gyűjtőneve. A jelenleg ismert formátumaiban elsősorban a képzőművészet „világsztárjait”, Van Gogh-tól Klimt-en át az impresszionistákig mutatja be, emellett digitális, virtuális utazásokban és élményekben részesíti nézőit világszerte. A formátum hatalmas közönségsiker, egyrészt, másrészt üzleti siker is szerte a világon.

A vizuális formanyelve a videó mapping, videó imaging, ahol képzőművészeti alkotások fotóiból készülnek a videó animáció segítségével életre keltett alkotások, ehhez zenei aláfestés társul, így a néző megelevenedett festői élményvilág belső részévé válik.

A veszprémi központ neve CODE, ez az angol Center of Digital Experiences rövidítése, sugallva a projekt nemzetközi jelentőségét is, emelte ki Navracsics Tibor.

A CODE látványterveA CODE látványterve

Olyan takarékosan szerkesztett ház létrehozására törekedtek a projektgazdák, ahol a belső terek változatossága, élményszerűsége és használhatóságuk tág lehetőségei adják az épület igazi erejét. Az állandó és időszakos üzemeltetésű helyiségek leválasztása pedig az üzemeltetés gazdaságosságát eredményezi. Az épületegyüttes Budapesti úti körforgalomhoz közelebb eső részének felső szintjein irodákat alakítanak ki, elkülönített előtérrel és lépcsőházzal, földszintjének északi részére kereskedelmi és egyéb szolgáltató funkciók kerülnek, míg a múzeum felőli részére éttermet terveztek. Az étterem konyhaüzeme ki tudja szolgálni az élményközpont rendezvénytermét, illetve egyéb városi és civil rendezvények catering igényét is. Az előcsarnokban elhelyezett porta-információ szolgálattal ellenőrizhető az élményközpont forgalma, itt működhet az ajándékbolt is, a mosdók és a nyitott üzemű kávézó.

Az egész létesítmény minden irányból akadálymentesített, a területen pedig összesen 158 db személygépjármű számára biztosítanak parkolási lehetőséget.

A kormánybiztos hozzátette, hogy a központ sajátosan fogja ötvözni a kreatív ipar termékeit a hagyományos kultúrával. Előbbi egyre nagyobb teret kap a gazdaságban, Veszprém pedig ebben kíván az élen járni a régióban. A város adottságai megvannak hozzá, hiszen a Pannon Egyetem informatikai képzéseire támaszkodva a központ tartalma valóban nemzetközi minőségű lehet, valamint a kreatív ipar szellemi központja lesz.

A művészeti tartalom előállítása, tervezése részben helyben történik az erre a célra létrejövő, kreatív szakembereket tömörítő Tartalomfejlesztő Műhelyben”. 

– zárta a bemutatást Dr. Navracsics Tibor kormánybiztos. 

 

A párizsi digitális múzeum bemutatása, amelyhez hasonlót terveznek Veszprlmben is

Hajas Bálint
további cikkek
Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Privát Veszprém Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Adománygyűjtő és -átadó akcióval ért véget a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósult Privát Veszprém (PV) programsorozat. A sokszínű és kreatív programsorozat a veszprémiek közösségében rejlő összetartó erőt mutatta meg, így nem véletlenül nevezte egy újság Európa Kulturális Fővárosa „legveszprémibb” projektjének. A város múltja családtörténeteken keresztül is láthatóvá vált: fotógyűjtemények, köztéri installációk, nagymúltú veszprémi emberek interaktív szobrai, privát fotóalbummá átlényegülő buszmegállók és híres üzletek kirakatainak újjáélesztése mellett gyönyörű fotóalbummal emlékezett meg Veszprém városa jeles eseményeiről és meghatározó történelmi személyiségeiről. 2024. március 13. 12:57 Rangos állami kitüntetést kapott Markovits Alíz Markovits Alíz Rangos állami kitüntetést kapott Markovits Alíz Az Európa Kulturális Főváros programsorozat megvalósításáért felelős Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapott. 2024. március 13. 0:19 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23 Ilyen bókot sem kap mindennap a királyné Ilyen bókot sem kap mindennap a királyné Nem várt helyről érkezett dicséret a veszprémi EKF-programra, de van olyan eset, amikor az eredményeket már nem lehet mismásolni. 2024. január 24. 13:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.