2021. április 11.
//
Zsolt, Leó névnap

Tehet-e róla a disznó, hogy büdös?

2021. február 1. 5:00
Hétvégén disznóvágást tartottunk. A hajnali szeszes ital elfogyasztása különös okfejtésre sarkallt.

Mi esik jobban éhgyomorra: a pálinka, vagy a disznószag?

Magam sem tudom. Ugyanakkor szombaton reggel disznóvágást tartottunk, így volt részem mindkettőben. El is gondolkodtam rajta, hogy az említett haszonállat vajon tehet-e arról, hogy undort keltő szagot áraszt. Nem kell hozzá tudósnak lennünk, hogy választ kapjunk a kérdésre: a disznó alapvetően nem piszkos állat. Sőt, még okos is.

Igaz, a zsúfolt ólban kellemetlen a bűze, de ha szorgosan megfigyeljük az egyed börtönét, szembesülünk vele, hogy a sertés még a zárt területen is külön helyet választ magának a "dolga" elvégzésére, amit bizony nem minden háziállatról mondhatunk el. A köznyelv mégis a disznót tartja számon piszkos állatként.

Igen, azt is halljuk, hogy a disznó mocskos, a sárban hentereg. De nem azért, mert annyira élvezi azt: egyszerűen nem rendelkezik verejtékkiválasztó rendszerrel. Szimplán azért dagonyázik, mert melege van, szeretne kissé lehűlni. Arról nem is beszélve, hogy így a kellemetlen élősködőktől is könnyen megszabadulhat.

Moslékot zabál és a szemetet is megeszi? 

Fogságban igen, mert más élelmet nem kap. De engedjük csak ki a makkosba! Ha finom illatúnak még a szabadban sem nevezhetnénk, az ólbéli rabnál tapasztalható szagból aligha érzékelnénk valamit. A házisertés tehát nem tehet róla, hogy büdös: tenyésztői már annál inkább. 

Simon Dani