Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kiállítást zárt a Pannon Fényképészkör Egyesület

2021. február 3. 11:55
Online kiállítászárót tartottak a Pannon Egyetemen, a Pannon Fényképészkör Egyesület tizenegy szerzője mutatta meg alkotásait.

A köszöntőt Ruppert Tamás, az egyesület elnöke mondta, melyben arról beszélt, hogy akármit is hoznak a körülmények, a kultúrának igenis virágoznia kell. Örömmel konferálta fel Felföldi Gábort, az egyetem kulturális referensét, aki a fotók levetítése közben olvasta fel a szerzők bemutatkozását, melyben főként a fotózás mibenlétéről beszéltek, valamint arról, hogy találta meg őket a szóban forgó művészeti ág.

Fotó: Vékony BalázsFotó: Vékony Balázs

Az egyesület 2017 óta bejegyzett civil szervezet, de valójában már tíz éve működik, korábban Pannon Egyetem Fényképészkör néven több tárlatukkal is találkozhattunk. Leginkább népszerű rendezvényük, a Fotósviadal kapcsán ismert e nevük, de az elmúlt években nem csak a verseny, hanem az egyesület is törekszik arra, hogy közösséget építsen a hazai fotósok körében. Fotóstúrákat, közös tematikus fotózásokat szerveznek, és a jövőben további kiállítások is tervben vannak.

Fotó: Nagy LászlóFotó: Nagy László

A tehetséges szerzők közül sokan hivatásszerűen űzik a fotózást; az igényes munkák elkészítése egyúttal remek kikapcsolódás is. A fotósok közül akadt, aki utazásait örökítette meg, méghozzá nem akármilyen városhoz – New Yorkhoz, más Párizshoz – kapcsolódva.

Fotó: Vas EnikőFotó: Vas Enikő

De akadt olyan szerző is, akit egy aprónak tűnő, ám annál jelentősebb első dicséret vezetett el addig, hogy lovakat kezdjen el fotózni. A sportos képekből sem volt hiány: egészen hihetetlen sportpillanatokról kaptunk tanúbizonyságot.

Fotó: Tál DominikFotó: Tál Dominik

A vetítést követően dr. Abonyi János, a PE MK tudományos és stratégiai dékánhelyettese búcsúztatta el a kiállítást, beszédében pedig kitért a tényre, miszerint a fényképészkör megérdemelte volna, hogy normál körülmények között búcsúzzon a kiállításuk, és, hogy több ember lássa a fotókat, hiszen színvonaluk megkérdőjelezhetetlen.

Fotó: Császár LászlóFotó: Császár László

Végül Felföldi Gábor olvasott egy Déry Tibor részletet, a Hozzászólás a fotógráfiához című műből:

"Hogy mennyire nem ismerjük a legkézenfekvőbb, a legegyszerűbb, a látható világot sem, hogy legpontosabban működő érzékszervünk, a szem is milyen felületesen és önzőn működik, csak abból a szögből s csak annyit választva ki ebből a látható világból, amennyire a legszigorúbb ökonómia szerint szükségünk van, hogy mennyire nem ismerjük még a világ felületét sem, arra a fényképező lencse tanít meg legjobban. A szemünk nem lehet tárgyilagos, a szemünk átalakítja a világot."

Fotó: Zámbó SzilárdFotó: Zámbó Szilárd

A kiállítók: Császár László, Csonka-Szabó Margit, Gyuroski Attila, Koszi Levente, Nagy László, Ruppert Tamás, Szente Benjamin, Tál Dominik, Vas Enikő,Vékony Balázs, Zámbó Szilárd

Borítókép: Ruppert Tamás

Szabó Eszter
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.