2023. január 30.
//
Martina névnap

Kiállítást zárt a Pannon Fényképészkör Egyesület

Online kiállítászárót tartottak a Pannon Egyetemen, a Pannon Fényképészkör Egyesület tizenegy szerzője mutatta meg alkotásait.

A köszöntőt Ruppert Tamás, az egyesület elnöke mondta, melyben arról beszélt, hogy akármit is hoznak a körülmények, a kultúrának igenis virágoznia kell. Örömmel konferálta fel Felföldi Gábort, az egyetem kulturális referensét, aki a fotók levetítése közben olvasta fel a szerzők bemutatkozását, melyben főként a fotózás mibenlétéről beszéltek, valamint arról, hogy találta meg őket a szóban forgó művészeti ág.

Fotó: Vékony BalázsFotó: Vékony Balázs

Az egyesület 2017 óta bejegyzett civil szervezet, de valójában már tíz éve működik, korábban Pannon Egyetem Fényképészkör néven több tárlatukkal is találkozhattunk. Leginkább népszerű rendezvényük, a Fotósviadal kapcsán ismert e nevük, de az elmúlt években nem csak a verseny, hanem az egyesület is törekszik arra, hogy közösséget építsen a hazai fotósok körében. Fotóstúrákat, közös tematikus fotózásokat szerveznek, és a jövőben további kiállítások is tervben vannak.

Fotó: Nagy LászlóFotó: Nagy László

A tehetséges szerzők közül sokan hivatásszerűen űzik a fotózást; az igényes munkák elkészítése egyúttal remek kikapcsolódás is. A fotósok közül akadt, aki utazásait örökítette meg, méghozzá nem akármilyen városhoz – New Yorkhoz, más Párizshoz – kapcsolódva.

Fotó: Vas EnikőFotó: Vas Enikő

De akadt olyan szerző is, akit egy aprónak tűnő, ám annál jelentősebb első dicséret vezetett el addig, hogy lovakat kezdjen el fotózni. A sportos képekből sem volt hiány: egészen hihetetlen sportpillanatokról kaptunk tanúbizonyságot.

Fotó: Tál DominikFotó: Tál Dominik

A vetítést követően dr. Abonyi János, a PE MK tudományos és stratégiai dékánhelyettese búcsúztatta el a kiállítást, beszédében pedig kitért a tényre, miszerint a fényképészkör megérdemelte volna, hogy normál körülmények között búcsúzzon a kiállításuk, és, hogy több ember lássa a fotókat, hiszen színvonaluk megkérdőjelezhetetlen.

Fotó: Császár LászlóFotó: Császár László

Végül Felföldi Gábor olvasott egy Déry Tibor részletet, a Hozzászólás a fotógráfiához című műből:

"Hogy mennyire nem ismerjük a legkézenfekvőbb, a legegyszerűbb, a látható világot sem, hogy legpontosabban működő érzékszervünk, a szem is milyen felületesen és önzőn működik, csak abból a szögből s csak annyit választva ki ebből a látható világból, amennyire a legszigorúbb ökonómia szerint szükségünk van, hogy mennyire nem ismerjük még a világ felületét sem, arra a fényképező lencse tanít meg legjobban. A szemünk nem lehet tárgyilagos, a szemünk átalakítja a világot."

Fotó: Zámbó SzilárdFotó: Zámbó Szilárd

A kiállítók: Császár László, Csonka-Szabó Margit, Gyuroski Attila, Koszi Levente, Nagy László, Ruppert Tamás, Szente Benjamin, Tál Dominik, Vas Enikő,Vékony Balázs, Zámbó Szilárd

Borítókép: Ruppert Tamás

Szabó Eszter

További cikkek

Latinos ritmus kopogott az iskolai könyvtár parkettáján
Latinos ritmus kopogott az iskolai könyvtár parkettáján
Koncertet és táncestet szervezett a Tango Misterio a hétvégén a tangó szerelmeseinek és azoknak, akik még csak most ismerkednének a tánccal.
A hitványság koráról született könyv
A hitványság koráról született könyv
Dr. Somogyi Ferenc, közgazdász, tanár mutatta be legújabb könyvét pénteken kora este a Pannon Egyetemen, amelyben a mai kor értékválságát elemzi, miközben megoldásai javaslatokkal is szolgál.
Történetek a redők mélyéről – szerelmes levél Kaunashoz
Történetek a redők mélyéről – szerelmes levél Kaunashoz
Európa tavalyi kulturális fővárosa, a litván Kaunas EKF-projektjében elkészült Klostės című filmet vetítették kedden a Pannon Egyetem E épületében.
Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
A négynapos fesztiválon hat dokumentumfilmet nézhetnek meg, akik a Cinema Citybe látogatnak. A csütörtöki nyitónap után még pénteken, szombaton és vasárnap is várják az érdeklődőket.
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Február 23-26 között második alkalommal rendezik meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa elsőszámú irodalmi eseményét. Ezúttal négy napon keresztül, tizenhárom helyszínen, százegy programmal várják az érdeklődőket.