2022. július 1.
//
Annamária névnap

Újabb napelemparkot építenek Öskü mellett

20 hektáron elterülő napelempark alapkövét tették le péntek délelőtt Öskü mellett, amely 5500 családnak az éves energiaszükségletét is képes lesz fedezni a következő évtizedekben.

A 10 megawatt teljesítményű napelempark előkészítő adminisztrációs munkái már 2017-ben elkezdődtek, a beruházás pedig mostanra érkezett el az utolsó üteméhez, a tényleges építkezéshez. A tervek szerint április végére készül el, ekkor üzemelik be a rendszert, ami 5500 háztartás éves energiaszükségletét is fedezni tudja majd.

Az ünnepélyes alapkőletételen Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke, egyben a Greentechnic Hungary Kft. - a beruházás kivitelezője – ügyvezetője elmondta, hogy a fejlesztés 3,9 milliárd forintba kerül, amit a Heliosys Hungary – egy felvidéki magyar vállalkozókat tömörítő csoport – biztosít a dunántúli beruházáshoz.

Kiss Ernő beszél a beruházás részleteiről, mellette Ovádi Péter (középen), országgyűlési képviselő és Ángyán Tamás ó, Öskü polgármestereKiss Ernő beszél a beruházás részleteiről, mellette Ovádi Péter (középen), országgyűlési képviselő és Ángyán Tamás ó, Öskü polgármestere

Hozzátette, 2030-ra országosan 7000 megawatt napelemes kapacitás épül majd ki, ebből 2000 megawatt telepítése már az elmúlt évben megtörtént. Az ipari felhasználok mellet egyre nő a lakossági felhasználók száma, mintegy 85 000 háztartásban használnak napelemmel termelt energiát.

Ángyán Tamás, Öskü polgármestere elmondta, hogy 6 évvel ezelőtt alkották meg a település gazdasági programját, amely azt célozta, hogy ösztönözzék a vállalkozók letelepedését. Ennek jegyében kezdték meg a napelempark tervezését 2017-ben. A beruházás négy új munkahelyet teremt. Hozzátette, hogy a jövőben még várható újabb beruházás a településen, erre egy 40 hektáros területet már kijelöltek.

Az Öskü melletti 20 hektáros terület, ahol a napelempark épülAz Öskü melletti 20 hektáros terület, ahol a napelempark épül

Ovádi Péter, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője szintén az ösküi törekvéseket méltatta, aminek köszönhetően a falu jövője hosszú távon biztosított gazdasági szempontból is. Elmondta, hogy a kormány kiemelten kezeli a napelemparkhoz hasonló, környezettudatos fejlesztéseket, amelyek egyúttal munkahelyeket is teremtenek, valamint saját munkája során ő is azért dolgozik, hogy még több, a mostanihoz hasonló beruházás érkezzen a térségbe.

A 20 hektáros területet egyébként nem a természettől veszik el a fejlesztéshez, azt a jövőben is használják majd legelőnek a napelemparktól függetlenül.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

A jó gyakorlatokból építkezik a város a gyepgazdálkodás területén is
A jó gyakorlatokból építkezik a város a gyepgazdálkodás területén is
A tudatos gyepgazdálkodást bemutató kiadvány készült, amelyben a veszprémi megoldások mellett más európai városokból is hoznak példákat. A mostani könyv annak a klímastratégiának a része, amely számos további projektelemet tartalmaz, ezek közül már többel találkozhattak a veszprémiek.
Waste (R)evolution - új életet adni a hulladéknak
Waste (R)evolution - új életet adni a hulladéknak
Egyre inkább a mainstream gondolkodás része lesz a fenntarthatóság, erre a Waste (R)evolution konferencia is rávilágított, ahol a gasztronómiától kezdve a divaton át a kultúráig, az élet számos területén alkalmazható módszerek is terítékre kerültek.
Még megmenthetjük a bolygót
Még megmenthetjük a bolygót
Végre egy nagyközönségnek szánt dokumentumfilm, amely nem csak az emberiség kollektív bűntudatát erősíti, hanem megoldási javaslatokat is kínál.
A komposztálást népszerűsítik a városban
A komposztálást népszerűsítik a városban
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata 19.985.000 Ft vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert el klímastratégia kidolgozására, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformáló programok megvalósítására, amely projekt a "VKSZ" Zrt. aktív közreműködésével valósul meg.
Környezetvédelmi díjat alapított Vilmos herceg és Sir David Attenborough
Környezetvédelmi díjat alapított Vilmos herceg és Sir David Attenborough
Vilmos brit herceg és Sir David Attenborough új díjat alapítottak, amelyet reményeik szerint idővel a "környezetvédelem Nobel-díjaként" fognak emlegetni.