2021. május 8.
//
Mihály névnap

Megjelent a Séd kritikai lap idei első száma

2021. február 12. 22:33
Megjelent és online elérhető a Séd folyóirat idei első száma.

A lapban természetesen figyelmet kap a pandémia, illetve annak hatása a veszprémi kulturális életre: Schreiber Márta a könyvtár rendhagyó működéséről számol be, Kovács Attila pedig arról ír, hogyan élhet egy zeneszerző-zenész ebben a világjárványtól félig hibernált világban?

Persze vannak dolgok, amiket a világjárvány sem zárhat be: a köztéri műalkotások pedig pontosan ilyenek. Csuhai István Andrássy Kurta János: Ülő férfi, álló nő elnevezésű, Stadion utcában található alkotását mutatja be, míg a következő oldalon előbbi szerző könyvét méltatja Herth Viktóra. Szintén egy közterületen látható alkotáshoz, Csikász Imre Petőfi Sándor domborműves emléktáblájához kalauzol el minket Ács Anna – hogy aztán Karlinszky Balázs rögtön szembesítsen minket Csikász egy másik munkájával, ami éppen Petőfi szabadságharcának leverőjét, Ferenc Józsefet ábrázolja. Csikász munkásságával foglalkozik Kilián László is, aki Batsányi János várbéli domborművéhez invitálja az olvasót.

Veszprém történelméről is tanulhatunk a friss lapszámból. Tevesz Mária a Szent László-templom üvegablakairól értekezik, Regenye Judit pedig a távoli múltba vezet vissza minket, azokba az időkbe, amikor Veszprém már lakott volt, de a magyaroknak még hírét se ismerték a Kárpát-medencében. Az időutazásban aztán Katona Lajos mondta be az all-int: írásában a pliocén korba, 5,3 millió évvel ezelőttre repít vissza minket, amikor a  Balaton-felvidék vulkánjai még aktívak voltak, és amely kornak emlékeit a bazalt különböző felhasználási formáiban a mai napig megtalálhatjuk a városban. 

A lap online olvasható, ezen a linken lehet megtalálni.

vehir.hu

További cikkek

Színházaink a nyitás felé
Színházaink a nyitás felé
Fontos állomáshoz érkeztünk a négymillió beoltottal, hiszen a kormány engedélyezi a színházak megnyitását, a teátrumok látogatását, legalábbis azok számára, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Kellerné Egresi Zsuzsannát, a veszprémi Petőfi Színház igazgatóhelyettes-kreatív menedzserét, a Pannon Várszínház igazgatóját, Vándorfi Lászlót, valamint Szántó Viktóriát, a Kabóca Bábszínház igazgatóhelyettesét kérdeztük.
A Covid utáni első koncert az igazi hősöknek szól majd a Hangvillában
A Covid utáni első koncert az igazi hősöknek szól majd a Hangvillában
Új értelmezést nyert a „hős” jelző, a békeidőben tanúsított hőstetteket a Hangvilla most egy különleges ajándékkal hálálja meg. Május végén, a Covid-járvány után először tartanak zenei rendezvényt a kulturális központban, a vendégkör viszont speciális lesz. Erről, valamint a kulturális szféra járvány utáni új kihívásairól is beszélgettünk a Hangvilla igazgatójával.
Elmarad a Gizella-napok
Elmarad a Gizella-napok
Közösségi oldalán jelentette be az egyébként nem meglepő hírt a Veszprémi Programiroda: idén sem rendezik meg a Gizella-napokat a járványhelyzet miatt.
Hollywood nyomában Magyarországon
Hollywood nyomában Magyarországon
Vörös veréb, Fekete özvegy, Vaják. Csak néhány azok közül a hollywoodi produkciók közül, amelyeket részben vagy egészben kis hazánkban forgattak. Az elmúlt években Magyarország egyre népszerűbb lett a filmesek körében, a mozgókép és az utazás szerelmeseinek pedig izgalmas felfedezést jelenthet felkeresni a forgatási helyszíneket.
Navracsics Tibor: az EKF programsorozat a régiós identitás erősítéséről is szól
Navracsics Tibor: az EKF programsorozat a régiós identitás erősítéséről is szól
Veszprém Európa Kulturális Fővárosaként (EKF) 2023-ban nem csupán a látogatóknak szeretné megmutatni a Bakony-Balaton térség szépségeit, hanem a programsorozat a régiós identitást is erősíteni akarja. Ezt a kettős célt szolgálja az is, hogy június 23. és 26. között Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi ad otthont a Magyar Mozgókép Fesztiválnak - mondta el az MTI-nek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programért felelős kormánybiztos.