Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C

Megjelent a Séd kritikai lap idei első száma

2021. február 12. 21:33
Megjelent és online elérhető a Séd folyóirat idei első száma.

A lapban természetesen figyelmet kap a pandémia, illetve annak hatása a veszprémi kulturális életre: Schreiber Márta a könyvtár rendhagyó működéséről számol be, Kovács Attila pedig arról ír, hogyan élhet egy zeneszerző-zenész ebben a világjárványtól félig hibernált világban?

Persze vannak dolgok, amiket a világjárvány sem zárhat be: a köztéri műalkotások pedig pontosan ilyenek. Csuhai István Andrássy Kurta János: Ülő férfi, álló nő elnevezésű, Stadion utcában található alkotását mutatja be, míg a következő oldalon előbbi szerző könyvét méltatja Herth Viktóra. Szintén egy közterületen látható alkotáshoz, Csikász Imre Petőfi Sándor domborműves emléktáblájához kalauzol el minket Ács Anna – hogy aztán Karlinszky Balázs rögtön szembesítsen minket Csikász egy másik munkájával, ami éppen Petőfi szabadságharcának leverőjét, Ferenc Józsefet ábrázolja. Csikász munkásságával foglalkozik Kilián László is, aki Batsányi János várbéli domborművéhez invitálja az olvasót.

Veszprém történelméről is tanulhatunk a friss lapszámból. Tevesz Mária a Szent László-templom üvegablakairól értekezik, Regenye Judit pedig a távoli múltba vezet vissza minket, azokba az időkbe, amikor Veszprém már lakott volt, de a magyaroknak még hírét se ismerték a Kárpát-medencében. Az időutazásban aztán Katona Lajos mondta be az all-int: írásában a pliocén korba, 5,3 millió évvel ezelőttre repít vissza minket, amikor a  Balaton-felvidék vulkánjai még aktívak voltak, és amely kornak emlékeit a bazalt különböző felhasználási formáiban a mai napig megtalálhatjuk a városban. 

A lap online olvasható, ezen a linken lehet megtalálni.

vehir.hu
további cikkek
Visszatér Gregory Porter, Veszprémbe érkezik Paloma Faith és a Caravan Palace Visszatér Gregory Porter, Veszprémbe érkezik Paloma Faith és a Caravan Palace Bejelentették a VeszprémFest 2024-es fellépőit. tegnap 17:55 Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat A kínai Ningbo város lakosságszáma pont akkora, mint Magyarországé: 9,6 millió ember. Ez a város pedig Veszprémmel ápol már húsz éve partnervárosi kapcsolatot. Ennek egyik eredménye a Pannon Egyetemre szervezett fotókiállítás, aminek a megnyitóján a hazánkban tartózkodó ningbói delegáció is részt vett hétfőn. tegnap 15:00 A tízéves Hangvilla-történet Hangvilla A tízéves Hangvilla-történet 2013. november 29-én volt egy színházi előadás Veszprémben. A Pannon Várszínház a „Sose halunk meg” című darabot mutatta be. Ez a kis emlékdarab tíz évvel ezelőttről önmagában még nem érne annyit, hogy felidézzük, de ha hozzátesszük azt, hogy a színpad, ahol előadták az egykori Séd filmszínház helyén épült komplexum deszkái voltak, már érdemes megállni egy pillanatra. Az épületet ma mindenki úgy ismeri, mint Hangvilla. Ezzel debütált a veszprémi kulturális életben a minden szempontból formabontó kulturális intézmény. 2023. december 3. 15:18 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.