2021. március 2.
//
Lujza névnap

Megjelent a Séd kritikai lap idei első száma

2021. február 12. 21:33
Megjelent és online elérhető a Séd folyóirat idei első száma.

A lapban természetesen figyelmet kap a pandémia, illetve annak hatása a veszprémi kulturális életre: Schreiber Márta a könyvtár rendhagyó működéséről számol be, Kovács Attila pedig arról ír, hogyan élhet egy zeneszerző-zenész ebben a világjárványtól félig hibernált világban?

Persze vannak dolgok, amiket a világjárvány sem zárhat be: a köztéri műalkotások pedig pontosan ilyenek. Csuhai István Andrássy Kurta János: Ülő férfi, álló nő elnevezésű, Stadion utcában található alkotását mutatja be, míg a következő oldalon előbbi szerző könyvét méltatja Herth Viktóra. Szintén egy közterületen látható alkotáshoz, Csikász Imre Petőfi Sándor domborműves emléktáblájához kalauzol el minket Ács Anna – hogy aztán Karlinszky Balázs rögtön szembesítsen minket Csikász egy másik munkájával, ami éppen Petőfi szabadságharcának leverőjét, Ferenc Józsefet ábrázolja. Csikász munkásságával foglalkozik Kilián László is, aki Batsányi János várbéli domborművéhez invitálja az olvasót.

Veszprém történelméről is tanulhatunk a friss lapszámból. Tevesz Mária a Szent László-templom üvegablakairól értekezik, Regenye Judit pedig a távoli múltba vezet vissza minket, azokba az időkbe, amikor Veszprém már lakott volt, de a magyaroknak még hírét se ismerték a Kárpát-medencében. Az időutazásban aztán Katona Lajos mondta be az all-int: írásában a pliocén korba, 5,3 millió évvel ezelőttre repít vissza minket, amikor a  Balaton-felvidék vulkánjai még aktívak voltak, és amely kornak emlékeit a bazalt különböző felhasználási formáiban a mai napig megtalálhatjuk a városban. 

A lap online olvasható, ezen a linken lehet megtalálni.

vehir.hu

További cikkek

Elkezdődött a veszprémi SzeretFilm Stúdió új, #tüneményesutazás munkacímű játékfilmjének forgatása
Elkezdődött a veszprémi SzeretFilm Stúdió új, #tüneményesutazás munkacímű játékfilmjének forgatása
"Filmünk lélektani dráma, a vírushelyzetre reagál, ugyanakkor balatoni filmnek is tartom, ami megközelítés nagyon fontos látványvilága szempontjából" – vallotta a filmről Buvári Tamás rendező.
Böjt: főpróba az étrendváltáshoz
Böjt: főpróba az étrendváltáshoz
Február 17-én beléptünk a nagyböjti időszakba, ezzel együtt pedig sokan döntenek úgy, maguk is belekezdenek egy tisztító kúrába. De milyen esetben szolgálja valóban az egészségünket a böjt és mi az, amit inkább kerüljünk?
Hinni csak abban szabad, amit a párt mond
Hinni csak abban szabad, amit a párt mond
Legtömörebben talán így lehetne összefoglalni a kommunista diktatúrák ideológiáját az elhíresült Rákosi-mondat mellett, s bár az elnyomás éveit leginkább a szürkeség jellemezte, a filmművészet igen színesen mutatja be a korszakot. Öt nemzetközi és magyar filmet hoztunk a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján.
Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle
Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle
A Veszprém-Balaton régióba költözik a Magyar Mozgókép Szemle, együttműködésben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozattal - mondta el az Origón szombaton megjelent interjújában Káel Csaba, a magyar mozgókép fejlesztéséért felelős kormánybiztos.
31 éve viccesebb a világ
31 éve viccesebb a világ
Mémek, borzalmas bakik és csinos kis trükkök. Lehet, hogy Photoshop nélkül őszintébb lenne a világunk, de humortalanabb is.