2021. március 2.
//
Lujza névnap

A Balluff veszprémi beruházása is segíti a magyar gazdaság dimenzióváltását

A Balluff Elektronika Kft. 2,1 milliárd forint értékű veszprémi kutatás-fejlesztési beruházása is segíti a magyar gazdaság dimenzióváltását - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Ötvös Tamás a Balluff Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója társaságában.

Szijjártó Péter hozzátette, a fejlesztéssel a vállalatnál dolgozó 900 ember munkahelye biztossá válik, és ezen felül még 30 magasan képzett mérnököt is felvesznek. Minderre tekintettel a kormány 518 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a német vállalat beruházásához.

A Balluff fejlesztésének célja, hogy még modernebbé tudja tenni az ipari automatizálás számára készülő szenzorokat, érzékelőket, amelyeket az autógyártás, a gyógyszergyártás és az élelmiszeripar gyártósorain és gyártóeszközein alkalmaznak. Mindez azért fontos, mert a magyar gazdaság teljesítményét ezek az ágazatok határozzák meg a leginkább - tette hozzá a tárcavezető.

Szijjártó PéterSzijjártó Péter

Példaként említette, hogy a Balluff által gyártott szenzorok az Audi, a General Motors, a Mercedes gyáraiban, így a magyarországi autógyárak gyártósorain is megtalálhatók, mindez pedig azt jelenti, hogy a Balluff fejlesztései maguk után vonják a magyar autóipar teljesítményének növekedését.

Szijjártó Péter elmondta, a kormány a világjárvány alatt nem feladta, hanem felgyorsította a magyar gazdaság dimenzióváltását, hogy az ország a termelésorientált gazdaságból minél gyorsabba tudjon átlépni egy kutatás-fejlesztés által orientált gazdaságba. Az ipari technológiák megújítását célzó kutatás-fejlesztési beruházásával a Balluff fejlesztése is ebbe a folyamatba illeszkedik.

A miniszter szerint a Balluff és Veszprém neve összeforrt, ugyanis a Balluff 1989-ben az egyik első német beruházóként érkezett Magyarországra.

Ovádi PéterOvádi Péter

Ugyanakkor jelezte, a Balluff termékei 68 országban vannak jelen, ezért a mostani beruházásért is komoly verseny volt, azonban a magyar szakemberekbe vetett hit és a vállalat magyarországi vezetőinek eredményessége meggyőzte a német vállalati vezetőket arról, hogy ennek a kutatás-fejlesztési központnak Magyarországon van a helye.

Ötvös Tamás, a Balluff Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a Balluff cégcsoport németországi közepes vállalkozás, amelynek második legnagyobb egysége Veszprémben található. A cég egyebek mellett ipari elektronika gyártásával foglalkozik.

A sajtótájékoztatón Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, nagyon örül annak, hogy a választókerületében, így Veszprémben és Csetényben is megtalálta a cég a stabilitást és a tökéletes helyszínt ahhoz, hogy aztán tovább fejlődhessen.

Amellett, hogy csúcsminőséget gyártanak a piacra - ezzel is öregbítve a település jó hírét - kiemelt munkáltatói a térségnek. Több mint 800 fő foglalkoztatása garancia több mint 800 család megélhetésére - fogalmazott a képviselő, aki a Balluff-ot több mint egy munkahelynek nevezte, a Balluff egy család, amely elkötelezett, nem csak megrendelői iránt, hanem saját munkatársai iránt is.

Ovádi Péter elmondta, Veszprém térségébe csak az idei évben már 6 milliárd forint támogatás érkezett a magyar kormánytól.

vehir.hu
Kovács Bálint