2021. október 24.
//
Salamon névnap

Udvardy György: a házasság a kölcsönös ajándékozás és elfogadás helye

Udvardy György érsek ünnepi szentmiséjével zárult a Házasság Hete Veszprémben.

Az Árpád-házi Szent Margit templomban tartott záró szentmisén a veszprémi érsek úgy fogalmazott, Jézus minden tanításának és szolgálatának célja az ember és Isten közti szövetség megújítása. Egy olyan szövetségé, amely nem csupán szerződés, melynek során a felek megállapodnak egymással a kölcsönös előnyökért.

A házasság szentségében Isten országa hatékonyan valósul meg, mely nem értelmezhető csupán a természet rendje alapján. „Ha így tennénk, sok ma feltett kérdést igaznak gondolhatnánk a hűségre, az egyszer kimondott igenre, az egyén és a közösség kapcsolatára és a házaspárok végérvényes elköteleződésére vonatkozóan.

Mi nem pusztán a természet síkján tekintünk a házasságra, hanem Isten országának jeleként és megvalósulásaként. A szövetségi hűség, az Újszövetség megújulását látjuk benne”

- mondta.

A Házasság Hetének záró szentmiséjét Udvardy György veszprémi érsek celebrálta 2021 február 14-én az Árpád-házi Szent Margit templomban.A Házasság Hetének záró szentmiséjét Udvardy György veszprémi érsek celebrálta 2021 február 14-én az Árpád-házi Szent Margit templomban.

Udvardy szerint a házasság szentségére és hűségére tekinthetünk úgy, „ahonnan távozni kényszerül a gonosz, mert nincs terepe, nincs lehetősége és esélye. A szentség erejével le tudják győzni nem csak a természet rendjét, hanem el tudják űzni és ki tudják zárni a gonosz lelket és annak minden csábítását” -fogalmazott.

Mint mondta, Isten országának megvalósulása teszi értelmezhetővé a házastársak áldozatát. E nélkül a házasság többé-kevésbé csak egy erőfeszítés lenne. Kiemelte: úgy tekintünk a házasságra, mint a kölcsönös ajándékozás és az elfogadás helye.

A veszprémi érsek említést tett azokról a nehézségekről is, amelyek ma a családokat érintik. „Fontos hangsúlyozni a házastársak prófétai szerepét: védeni az ember méltóságát, teremtményi mivoltát, és a teremtést." Kiemelte: lényeges hatékony, megkérdőjelezhetetlen jelként állni a kultúra, a társadalom és az ideológiákkal szemben.

A Házasság Hete záró szentmiséje teljes egészében visszanézhető a Youtube-on:

Ge. Á.

További cikkek

Anya, apa, a kisgyermekek és a digitális világ elemei is megjelentek a rajzokon
Anya, apa, a kisgyermekek és a digitális világ elemei is megjelentek a rajzokon
Kihirdették annak a rajzpályázatnak az eredményeit, amit az idei Házasság Hete programsorozat keretében írtak ki. A díjazottakat idén a pandémia miatt nem személyesen, hanem az online térben és a Veszprém TV műsorában mutatták be. A pályázatra közel 200 rajz érkezett, idén már nem csak Veszprémből.
Már a házasság és a gyerekvállalás is Instagram-élmény lett
Már a házasság és a gyerekvállalás is Instagram-élmény lett
Néhány éve ismét sikk lett házasodni, bár nem biztos, hogy a hagyományok tisztelete miatt. A fiatalok házasodási és gyermekvállalási szokásai mindenesetre egész színes képet mutatnak, amelyen a közösségi média hatásai is tetten érhetők.
Az nem normális, ha nincs konfliktus egy családban
Az nem normális, ha nincs konfliktus egy családban
Milyen általános hibákat követnek el a párok problémamegoldás címszó alatt? Mikor érkezik törvényszerűen fordulóponthoz egy kapcsolat? Mikor kell bocsánatot kérni? Bálint Bánk családterapeuta válaszolt ezekre az egyszerű kérdésekre, a válasz mégis összetett.
Még mindig vágyunk házasságra és gyerekekre, csak az élet máshogy alakul
Még mindig vágyunk házasságra és gyerekekre, csak az élet máshogy alakul
A nagyszüleink, szüleink életében teljesen természetes volt, hogy mire betöltötték a 25. évüket, bekötötték a fejüket és első vagy akár második gyermeküket nevelték. Ehhez képest ma későn házasodunk és többnyire harminc éves kor felett vállalunk gyereket. De vajon a szemlélet vagy a körülmények változtak meg?
Ezerszer is igen – jövő héten kezdődnek a Házasság Hete programjai
Ezerszer is igen – jövő héten kezdődnek a Házasság Hete programjai
Sok más programsorozattal egyetemeben a Házasság Hete programjainak jelentős része is az online térbe korlátozódik, a szervezők így is mély tartalmú és változatos előadásokkal készülnek. Az idei kulcsmondat: ezerszer is igen.