Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C

Az olajcsere kérdése

2021. február 15. 9:07

A legmodernebb autómodellek egyik büszkén hirdetett vívmánya, hogy egyre hosszabb szerviz- és olajcsere-periódussal bírnak. Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy ezek az időintervallumok ideális használat esetén érvényesek.

Sokan a gépjárművünket városi közlekedés során használjuk leginkább. Ilyen körülmények között nagyobb a terhelés szinte minden alkatrészen, ami sajnos jelentősen lerövidítheti az olajcserementes időszakot.

Az olaj minősége

A hidegindítás, dugókban történő folyamatos megállás és újraindítás, intenzív használat és maga a hőmérséklet is befolyásolja az olaj minőségét. Hosszú, hideg telek után érdemes ellenőrizni, hogy megfelelő-e a további használatra.

Ezeken felül az olaj öregszik. Ez sajnos így van, nem csak a használat körülményei és a megtett kilométerek rontanak a minőségén, de az eltelt idő is jelentős hatással van rá.

Jobb nem halogatni

Az újabb, de akár a kíméletesebben használt motorok lassabban károsodnak, és nem feltétlenül igénylik a gyakori cserét. Érdemes viszont észben tartani, hogy ha hirtelen nem is, de ez hosszú távon problémákat idézhet elő.

A motorolaj nem csak kenőanyagként funkcionál. Tömítő- és hűtőfeladatokat is ellát, valamint a motor tisztán tartása és belső korrózióvédelme is az olajon múlik. Éppen ezért nem feltétlenül érdemes hosszan halogatni a cserét.

Ugyan az autógyárak érdeke lehet, hogy hosszú távon lecseréljük a kocsit, de legalábbis alkatrészcserére szoruljunk. Maga az olaj viszont a legolcsóbb motortartozék, ezért mi jobban járhatunk, ha csupán azt kell gyakrabban váltani.

Milyen gyakran cseréljük?

Az ideális olajcseresűrűséget számos tényező befolyásolja. Például nagyobb töltet esetén az olaj lassabban használódik el, mivel relatíve kis felületen érintkezik a motorral. Tehát minél kevesebb olaj fér a tartályba, annál gyakrabban érdemesebb ellenőrizni.

Mint már korábban szó esett erről, a használat intenzitása is nagyban befolyásolja. Amennyiben városi körülmények között gyakran használjuk az autót, vagy szeretünk gyorsítani és előzni, az olaj hamarabb elhasználódhat, sűrűbb cserére szorul.

A benzines és dízelmotorok is máshogy hatnak az olajra. Az előbbi magas fordulatnál jelentős hőmérsékletemelkedéssel rontja annak minőségét, míg utóbbi jobban szennyezi a kenőanyagot.

Az autónk gyártási éve is sokat befolyásol. Régebbi modelleknél akár már 5000 kilométer után szükséges cserélni. Ezzel szemben modernebb, újabb járműveknél elég lehet 15.000 kilométer megtételét követően.

Talán az egyik legfontosabb tényező azonban maga a motorolaj. Választásnál érdemes figyelembe venni az autó használati módját, modelljét és az olaj árkategóriáját. Szerencsére olyan webáruházakban, mint az OlajShop, hihetetlen széles motorolaj-választékból szemezhetünk.

Az ország legnagyobb motorolajat és kenőanyagot forgalmazó online felületén minden olyan terméket be tudunk szerezni, ami az olajcsere és az alap általános autó- és motorkerékpár-karbantartáshoz szükségesek lehetnek.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.